Budapesti olimpiai helyszín lenne a Kincsem Park is

Pont egy évvel ezelőtt írtunk Budapest 2024-es olimpiai pályázatán belül tervezett versenyhelyszínekről. Tavaly ilyenkor elvileg véglegesítették a verseny- és egyéb olimpiai helyszíneket, melyek között a Pongrácteleppel szinte közvetlenül szomszédos Hungexpo vásártelep adna helyet a tollaslabda és tekvando, cselgáncs és birkózás, valamint a boksz versenyeknek.

Ám mai napon a Főváros Közgyűlés elfogadta a 2024-es budapesti olimpiai pályázat alapját képező helyszín-kiválasztási javaslat végleges változatát, aminek részletei még nem ismertek, csak a módosítások között emelték ki, hogy az ugyancsak a Pongráctelep közvetlen közelében lévő Kincsem Parkban ideiglenes öttusaközpontot alakítanának ki az olimpia idejére. A metró közelsége, valamint a nagy tér lehetőséget ad egy húszezres nézőtér kialakítására. A területet állami tulajdonú cég üzemelteti és tulajdonolja, ami megkönnyíti az ottani rendezést.

Az elfogadott előterjesztésben emlékeztettek, hogy az olimpia rendezési jogáért kiírt pályázat három szakaszból áll. Első körben Budapest az olimpiával kapcsolatos vízióját, a játékok megrendezéséről kialakított koncepcióját és stratégiáját 2016. február 16-án adta be a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) számára. A 2016. október 6-án benyújtott második kötet tartalmazta az olimpiarendezéshez szükséges garanciákat, a rendezés szervezeti, jogi kereteit és a helyszíntervek módosításait. A február 3-áig benyújtandó harmadik kötet témája az olimpiai játékok lebonyolítása, a tapasztalatok és az örökség felsorolása, valamint a végleges helyszíntervek bemutatása.

Persze nem árt tudatosítani magunkban, hogy még mindig csak egy pályázatról van szó, amit a 2024-es olimpia megrendezéséért még versenyben lévő Párizs vagy Los Angeles is megnyerhet Budapest előtt, avagy még akár az év elején kezdődött civil népszavazási kezdeményezés is magának a fővárosi pályázatnak a visszavonását eredményezheti.

Forrás: budapest.hu