Vasárnap óraátállítás

Március 26-án, vasárnap elkezdődik a nyári időszámítás: hajnali 2-kor 3 órára, vagyis egy órával előre kell állítani az órákat.2017.03.25_Ora atallitas

Az egész Európában egységesen alkalmazott óraállítási módszer alapja, hogy március 21. és szeptember 22. – azaz a tavaszi és őszi napéjegyenlőség – között a nappalok hosszabbak az éjszakáknál. Minél inkább egybeesik a lakosság ébrenléti ideje a természetes nappali világosság idejével, annál kevesebbet kell a lámpákat használni.

Az alternatív időszámítást elsőként az Egyesült Államokban, 1916-ban vezették be – energiatakarékossági okok miatt. Ezt Magyarország is átvette, de ma már megoszlanak a vélemények abban, hogy megtakaríthatunk-e energiát az óraátállítással. Mostanában vannak törekvések az óraátállítás eltörlésére, de mivel ez európai uniós szabályozás alá esik, reálisabb cél az időzónaváltás a jelenlegi közép-európai időzónából (Greenwichhez képest +1 óra) átlépni a Finnországtól Románián át Görögországig használatos időzónába (Greenwichhez képest +2 óra).

Forrás: 10.kerület.ittlakunk.hu