Kamatmentes MFB-hitel energiahatékonysági felújításokra

Több tízezer lakás vagy lakóház újulhat meg az energiahatékonyságot célzó program során uniós forrású hitelből. Csaknem 115 milliárd forintnyi ingyenhitelt biztosít ugyanis az MFB a hazai lakások és házak energetikai felújításaira. A program április 24-én indul, és magánszemélyek mellett társasházak és lakásszövetkezetek is részt vehetnek benne. A hitelt az MFB nyújtja, és az úgynevezett MFB Pontokon lehet igényelni, vagyis a Budapest Bank, az FHB, a B3 Takarékszövetkezet és a Magyar Takarékbank hálózatában.

A nagyobbik, 105,2 milliárd forintos keretösszegű program lakóépületek energiahatékonyságának növelését, valamint a megújuló energia felhasználásának fokozását célozza, méghozzá vidéken: a Közép-Magyarország régió támogatására 9,41 milliárd forint jut. A keretösszeg legalább háromnegyedét mindkét esetben magánszemélyeknek szánják, társasházak és lakásszövetkezetek maximum a 25 százalékát vihetik el.

Magánszemélyek egyébként 500 ezertől 10 millió forintig igényelhetnek a kölcsönből, társasházak és lakásszövetkezetek lakásonként 500 ezertől 7 millió forintos, 0 százalékos kamatú, legfeljebb 20 éves futamidejű hitelt kaphatnak. A minimálisan szükséges önerő 10 százalék, és ebbe beszámíthatják bizonyos esetekben a lakás-takarékpénztári számlán lévő megtakarításokat is. Könnyebbség még, hogy az önerő terhére el lehet számolni a hitelhez szükséges adminisztratív kiadásokat, például az értékbecslés, az energiatanúsítvány vagy a tulajdoni lap megszerzésének költségeit. A hiteligényléssel nem kell sietni, a kiírás szerint ugyanis 2022. december 31-ig lehet pályázni, van idő tehát elkészíttetni a terveket, összegyűjteni a szükséges önerőt.

A hitelt számos célra fel lehet használni. Támogatható cél egyebek között a hőszigetelés, a nyílászárók cseréje, a nyári hővédelem, az árnyékolás, a radiátor- és a kazáncsere, a hővisszaverő berendezések cseréje, de még az energiatakarékosabb világítótestek beszerzése vagy fűtésszabályozók beszerelése is. Emellett persze napelemes, napkollektoros vagy geotermikus rendszerek kiépítésére is nyújtható a kölcsön, sőt brikett-, pellet-, faapríték- és faelgázosító kazánrendszer kialakításával is lehet pályázni rá.

Aki más jellegű felújítást tervez, az is kaphat állami támogatást például lakás-takarékpénztár igénybevételével. A négy-tíz éves futamidejű konstrukcióknál a befizetésekre 30 százalékos, legfeljebb évente 72 ezer forintnyi támogatás jár, így a hozamuk akár a 10 százalékot is elérheti. Az összegyűjtött pénzt a futamidő lejárta után fel lehet használni bármilyen lakáscélú felújításra, akár a konyhabútor cseréjét is lehet fedezni belőle.

Sőt, aki nem tudja kivárni a futamidő végét, áthidaló kölcsönt is kérhet az intézményektől. A bankok emellett személyi hiteleket és szabad felhasználású jelzáloghitelt is ajánlanak a felújítást tervezőknek. A kölcsön kiválasztásánál célszerű figyelembe venni a kamatok mellett a költségeket is. Kisebb beruházásoknál lehet, hogy jobban megéri egy magasabb kamatú, ám alacsonyabb kezdeti költségű személyi hitelt, nagyobbaknál érdemesebb lehet az alacsonyabb kamatozású, ám az értékbecslés, a közjegyző és egyéb tényezők miatt magasabb kezdeti költségű szabad felhasználású jelzáloghitelt választani.

Forrás: Világgazdaság.hu