A nap jó híre: a szomszédba költözhet a Közlekedési Múzeum (?)

A nap rossz híre után egy jó hírt is tudunk közölni a Pongráctelep szomszédságából: a hvg.hu mai cikke szerint a Pongráctelep tőszomszédságába, a Csilla utcai vasúti töltés túloldalán lévő, 2011-ben bezárt MÁV Északi Járműjavító területére költöztethetik a Városligetből a felújítás miatt 2016-ban bezárt Közlekedési Múzeumot. Azért ez még nem biztos, csak hírlik egy készülő kormányzati határozat, de egyébként ez logikus lépés lenne, hiszen a múzeum leglátványosabb kiállítási tárgyai maguk az eredeti közlekedési eszközök: mozdonyok, autók, buszok, stb. eddig sem nagyon fértek el az ilyen célra igazából nem is alkalmas városligeti épületbe, míg az Északi Járműjavító hatalmas szerelőcsarnokai annál ideálisabb, és négyszer nagyobb kiállítóhelyet biztosíthatnának. A hatvanas években épült, ma is jó statikai állapotban lévő csarnokokba könnyedén beférnek a régi mozdonyok, vasúti kocsik, autóbuszok, szemben a korábban a Városligetbe tervezett, fele ekkora méretű földalatti kiállítótermekbe; ráadásul még üres területek is vannak a Járműjavító területén, későbbi bővítéseknek helyet biztosítva, amire a Városligetben nincs lehetőség.

További érdekesség, hogy az Északi Járműjavító épületegyüttesének legértékesebb, legszebb épületét, a műemlék Eiffel-csarnokot a Magyar Állami Operaház már 2016-ban lefoglalta magának, a nagyszabású átalakítási tervekről mi is többször írtunk. Itt alakítja ki ugyanis a Dalszínház díszlet- és jelmezraktárát, és próbaszínpadát. Bár az átadást 2017 nyarára ígérték, a hvg.hu mai cikke szerint eddig egyetlen kapavágásra sem került sor, az ígért 14,5 milliárdos összeg sem áll rendelkezésre egyelőre. (Mi utoljára tavaly decemberben írtunk az építkezés csúszásáról.)

Ha mégis megvalósul mindkét tervezett fejlesztés, egy új kulturális központ jöhet létre a Népligethez közeli, jó közlekedési kapcsolatokkal rendelkező helyszínen. Igaz, éppen a Pongráctelepről nem jó a közlekedés, mert nagy kerülőt kell tenni akár a Hungária körút, akár a Pongrác út felé, de a tervek alapján még ez is javulhat, mert a X. kerületi rendezési tervben a Zách utcát átvezetnék a vasúti töltés alatt, egyenesen az Eiffel-csarnok mögé, mint az alábbi madártávlati térképen is látható.

2016.03.30_Operahaz_Eiffel-csarnok_Google-Earth