A nap rossz híre: bezár a Planetárium

Honlapunkon igyekszünk odafigyelni és hírt adni a Pongráctelep környékének érdekesebb, fontosabb történéseiről. A Népliget a pongráctelepiek számára természetes közelségben lévő park, így a benne található Planetáriumról is írtunk tavaly októberben, amikor újra megnyitották a közönségnek egy nagy nyári felhőszakadás okozta beázás miatti bezárás után. Akkor az Index cikkét közölve írtunk arról, hogy az 1977-ben átadott épület egyre rosszabb állapotba került, és a még régebbi vetítő berendezés is már erősen idejét múlt, lassan már múzeumba való eszközzé vált.

Sajnos, egy mai Index-cikk szerint június 18-án újra be fog zárni a Planetárium, mert a fenntartó Tudományos Ismeretterjesztő Társulatnak (TIT) nincs pénze a renoválásra, és nem tudnak tovább küzdeni a természeti elemekkel.

Állami támogatásra lenne szükség a felújításhoz, de ilyen döntés csak őszre várható, és igazából az épület renoválása mellett az ötvenéves mechanikus vetítőberendezést is le kellene cserélni mai digitális technikára, amit már jóval kisebb vidéki planetáriumokban is alkalmaznak, és ami jóval változatosabb műsor kínálatát tenné lehetővé, ami pedig újra sok látogatót vonzhatna a főváros (és egyben az ország) legnagyobb planetáriumába.