Benzinkutakon is leadhatjuk a használt sütőolajat

A konyhában “termelődő” használt sütőolajat nem szabad lefolyóba önteni, mert a lefolyó falán megtapadva, halmozódva idővel eltömíti azt, a WC-ben szintén, ráadásul erősen szennyezi a környezetet is; a kukába üvegestől dobva meg ha beleborul, a kuka lesz nehezen takarítható… Ha pedig  az élővizekbe jut, az még veszélyesebb: tavakban, folyókban a víz felszínén úszva meggátolja az oxigénfelvételt, megfulladnak a halak, vízi élőlények. Egyetlen csepp használt étolaj akár ezer liter élővizet is elszennyezhet.

Tegnap volt a biodízel nemzetközi napja, így került sok helyen szóba a használt sütőolaj környezetbarát elhelyezése. Magyarországon sokan foglalkoznak az ilyen olajok begyűjtésével, ipari mennyiségben persze könnyebb leadni (éttermeknél házhoz jönnek), de nekünk is sikerülhet.

Például a benzinkúton is leadhatod a hulladékot. A legközelebbi használt sütőolajat átvevő töltőállomások egyik listája megtalálható a töltőállomás keresőn. (A “termékek és szolgáltatások” jeleket tovább lehet lapozni, és ott egy mosolygós napraforgó, az étolaj-gyűjtés jele is.) Itt a térképes keresőt használva a Csilla utca 3 km-es körzetében a Hős utcai (Hungária krt.) és a Mázsa tér közelében lévő Kőbányai úti benzinkút van legközelebb Pongráctelephez, persze inkább csak ha amúgy is útba esik jövet-menet. (A biztonság kedvéért telefonon is megkérdeztük ezt a két benzinkutat, amik amúgy non-stop nyitva vannak.)

Forrás: 10.kerület.ittlakunk.hu