Még mindig a Hős utcáról

Az utóbbi másfél hétben elég sok híradás jelent meg a médiában a rosszul lett Hős utcai drogosokról és az általuk általában okozott feszültségről az 1-es villamos Hős utcai megállója és a Stadionok (metró)megálló térségében. Időközben a rendőrség vélhetően elfogta azt a drogdílert, aki a tömeges rosszullétet okozó dizájnerdrogot teríthette, valamint egy térfigyelő kamerát is felszereltek a Hős utcai gettóval szemben. Mindeközben a Hős utcai lakók nehéz sorsán segíteni próbáló Kontúr Egyesület a múlt hétvégére tervezett nyári alkotótáborához szerette volna eltakarítani a két Hős utcai lakóépület közötti füves térségben felhalmozódott szemetet, de miután önköltségen elvitettek, amennyi szemetet bírtak, váratlanul megjelentek a Kőbányai Vagyonkezelő Zrt. munkagépei is a helyszínen.

A hírek mai állása szerint a kerületi önkormányzat nekigyürkőzött valaminek, mert a napokban teljesen kitakarították a két ház közötti területet, és mintha valamit készítenének elő, mint ez az alábbi fotón is látható.

Fotó: Kontúr Egyesület / Facebook

Az Index cikke szerint ugyancsak a napokban a rendőrség összesen 81 embert állított elő, náluk 45 esetben indult büntetőeljárás, 43 esetben kábítószer-birtoklás, 2 esetben pedig kábítószer-kereskedelem miatt. Az 1-es villamos Stadionok megállójánál, a busz-pályaudvarnál, illetve a Hős utca környékén állandó rendőri jelenlét van, ami most jó hatással van a környékre, pl. a Stadionk metrómegállónál és buszpályaudvarnál hónapok óta tartó zaklatásoknak is vége szakadt – persze kérdés, meddig tart ki a lendület, és a pozitív hatás.

Ezzel összefüggésben pedig a Drogriporter blog keddi posztjában a túladagolásokról és új szuperdrogról megjelent hírek mögé nézve nyomort, kilátástalanságot, önfeláldozó civileket és állami mulasztásokat talált a Hős utcában. A részletes elemzés szerint a Hős utcai gettó egy klasszikus nyomortelep, ahol eléggé kilátástalan kitörni egy jobb élet felé, és ez sajnos melegágya a kiterjedt drogozásnak, amit súlyosbít az utóbbi évek trendje: manapság már az alkoholnál is olcsóbb, folyamatosan változtatott összetételű (ún. dizájner) drogok egyre rosszabb hatást váltanak ki a használóikból, akik jobb esetben csak “zombiként” közlekednek az utcán, rosszabb esetben agresszíven reagálnak akár csak egy szempillantásra is. A megoldás erre az áldatlan állapotra a gettó felszámolása lehetne, de a poszt szerint a kerületi önkormányzat nem igazán rendelkezik tervvel a szanálásra, a Hős utcai lakosok pedig nyakig eladósodva (kikapcsolt közművekkel) küszködnek, a Kontúr Egyesület pedig támogatásokból és némi önkormányzati pályázati forrásból próbál segíteni.