“A Hős utca és ami mögötte van” címmel konferencia lesz a Pongrác Közösségi Házban

Holnap, 2018. február 2-án Hős utcával foglalkozó konferencia lesz a Pongrác Közösségi Házban, 13:00 – 17:00 óra között, meghívott előadókkal, végén nyitott beszélgetéssel a regisztrált vendégek és az előadók között. A szervező Kontúr Egyesület már 2014 óta szívvel-lélekkel próbál segíteni a Hős utcai gettó lakóinak – ami a rendelkezésre álló anyagi erőforrások, a bevont önkéntesek miatt elsősorban a gyermekek készség- és közösségfejlesztő foglalkoztatásában merül ki. Most, hogy múlt év végén a kormány 2,1 milliárd forint támogatást ítélt meg a Kőbányai Önkormányzatnak a gettó felszámolására, bizonyára az eddigi eredmények áttekintését is szolgálja a holnapi rendezvény, de a várható közeljövővel is foglalkozik. Mintegy kedvcsinálóként a konferenciához, a Kontúr Egyesület Facebook oldala a napokban több régebbi elemző cikket, videót posztolt a Hős utcáról, melyeket itt mi is belinkelünk.

„Időzített bombaként ketyeg alattunk, hogy nincs állami lakáspolitika” – a 24.hu interjúja (2017. 12. 27) Jelinek Csaba szociológussal városrészek átalakulásáról, a belsők kerületekben élő lakók kiszorulásáról, állami lakáspolitikáról, illetve ennek hiányáról.

Drog és nyomor: halálos elegy – az RTL Klub “Magyarul Balóval” című beszélgetős műsorában (2017.09.26) Urbanovszky Zsuzsanna, a Kontúr Egyesület elnöke, Erdős Ákos  addiktológiai konzultáns és Sárosi Péter, a Jogriporter Alapítvány vezetője beszélgetnek Baló Györggyel a 2017. augusztusi tömeges drogmérgezéses botránnyal az országos média érdeklődésének fókuszába került Hős utcai helyzetről.

Pillanatképek a Hős utcából. Elkészült a Hős utcai kutatás gyorsjelentése. Az ELTE Angelusz Róbert Társadalomtudományi Szakkollégium és a Kontúr Egyesület 2015 nyarán empirikus kutatást végzett a Hős utcában. A kutatást egy hosszabb előkészítő szakasz előzte meg, majd 2015 nyarán zajlott a kérdőíves adatfelvétel, ősszel pedig a mélyinterjúk elkészítése. A fenti linken a kutatás eredményeiből készült gyorsjelentés olvasható.

Gettó helyett új távlatok – a rövid Youtube videóban (2015.07.09) Urbanovszky Zsuzsanna, a Kontúr Egyesület vezetője és pár önkéntes a Hős utcában beszélnek a Hős utcai tevékenységükről.

Forrás: a konferencia Facebook oldala

A konferencia tervezett programja szerint az alábbi előadások, beszélgetések lesznek megtartva:

A marginális városi terek és az állami beavatkozások problematikája címmel előadást tart Jelinek Csaba, szociológus, a Magyar Tudományos Akadémia munkatársa. Egyik fő kutatása területe a dzsentrifikáció. Disszertációját a városrehabilitációról írta.

Dzsumbuj Helptől a telepfelszámolásig címmel Kecskés Éva, szociális munkás ad elő IX. kerületi  gettó felszámolás tapasztalatairól.

Hős utca és ami mögötte van – Tóth Krisztina, Kontúr Egyesület, helyben lakó önkéntes és Urbanovszky Zsuzsanna, Kontúr Egyesület, elnök fognak beszélni.

Hős utcai családok jövője címen Szöllősi-Madarász Melinda, BÁRKA Kőbányai Humánszolgáltató Központ – Család- és Gyermekjóléti Szolgálat, szakmai vezető fog előadni.

Reflexiók, a Hős utcai lakók lehetőségei, jogai – Dr. Győri Péter, szociológus előadása.

Végül pódium beszélgetés lakókkal és előadókkal zárja a konferenciát.