Homályos villamostervek a Hungexpo vásártelepre

A Hír TV tegnapi cikke elsősorban a Hungexpo kissé zavarosnak tűnő birtokviszonyaival foglalkozik (miszerint hiába vásárolta meg az állam pár éve a kiállítási területet, azt kizárólagos bérlőként még évtizedekig a francia tulajdonú Hungexpo Zrt. használhatja, így a tavaly beharangozott 2021-es Vadászati Világkiállítás megrendezéséhez az államnak ki kell majd bérelnie a saját ingatlanát a “főbérlő” francia cégtől), de pongráctelepi szemszögből sokkal érdekesebb Ganczer Gábor, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatójának egy mondata: “A Hungexpo megközelítésén 4 milliárd forintból javíthatnak, ez két villamosvonal meghosszabbítását jelentené.”

Ez azért érdekes mondat, mert tavaly augusztusban megjelent az országos médiában egy terv, térképpel, amit mi is leközöltünk, hogy a Pillangó utcai metróállomás és Kőbánya-felső pályaudvar között építenének új villamosvonalat az Albertirsai út mentén, a Hungexpo gyorsabb elérését elősegítendő. Már akkor írtuk, hogy ezzel a tervezett közlekedésfejlesztéssel nem javulna érdemben lakótelepünk tömegközlekedési helyzete, mivel a fenti tervek szerint az új villamosvonal Pongráctelephez legközelebbi megállója a Hungexpo bejárata előtt lenne, de az már túl messze van gyalog, legföljebb az Örs vezér tere – Pongráctelep útirányban lehet vonzó alternatíva a helybelieknek, persze csak a rendezvények idején, mert csak akkor közlekedne ez a hungexpós villamos…

Ehhez képest most már két új villamosvonalat terveznek, vagy legalábbis ötletelnek róla, noha a Hungexpo kiállítások-vásárok látogatottsága igazából nem indokolja. Inkább életszerűbb lenne a hajdani 29-es villamos vágányait visszaépíteni, még ha ehhez a Blaha Lujza tértől kellene “kibumlizni”, keresztül Józsefvároson. Ki tudja, talán épp erre gondoltak a második villamos címszó alatt… (Vagy a Fehér úton haladó 3-as villamos vonalából is menne egy új vonal a Hungexpóra.)

Forrás: Hír TV