Hős utca: őrzött kerítést építene az önkormányzat

A Hős utca hangjai című blog október 17-i bejegyzése hírt adott egy meglepő fejleményről – vélhetően a Hős utcai gettó állami pénzből tervezett felszámolásával kapcsolatban.

Összehívta a közös képviseletet ellátó Kőbányai Vagyonkezelő Zrt. az éves társasházi közgyűlést, és a tervezett napirendi pontok között van egy érdekes határozati javaslat: “A Társasház közös területeinek védelme és a terület illetéktelen személyek általi használatának megakadályozása érdekében” a kőbányai önkormányzat kerítést építene (saját költségén) és 0-24 órás élőérős beléptető rendszert működtetne a Hős utca 15-ben, 131 millió forintos keretösszeggel. Mivel a kőbányai önkormányzat a társasház több, mint felének tulajdonosi hányadával rendelkezik, nyilván meg is fogja szavazni a társasházi közgyűlés ezt a határozati javaslatot.

Ez elég furcsának látszó terv, hiszen 2017 legvégén 2,1 milliárd Ft támogatást ítélt meg az állam a kőbányai önkormányzatnak a Hős utca 15. “rendbetételére”, amin kezdettől fogva mindenki a lakók kiköltöztetését és a két rossz állapotú társasház bontását értette, nem pedig a további fenntartás biztosítását, például egy őrzött kerítéssel. Azóta már kiszivárgott a 2,1 milliárd Ft költségvetési terve, sőt a lebontandó gettó helyére tervezett sporttelep is, de tényleges előrelépés nem történt az eddig eltelt 10 hónapban az állami támogatás célszerű felhasználásában, az önkormányzat nem is nyilatkozik év eleje óta ebben a témában. Hírek-híresztelések szerint a önkormányzat ugyan tárgyalgat a mintegy 150 magántulajdonú lakás tulajdonosával a felvásárlásról, de az állítólag 3-4 millió Ft vételárat eddig szinte senki nem fogadta el, és a maradék, mintegy 20-30 önkormányzati bérlőt sem költöztették még át máshol lévő kerületi bérlakásba.

Ugyanakkor a közgyűlési napirendi pontban szerepel ez a mondat is: “a Kőbányai Önkormányzat, mint tulajdonostárs a 0-24 órás élőerős beléptetést a Társasház kapujánál 2 fővel, várhatóan 2019. december 31-i befejezési határidőig biztosítja.” Ez a “befejezési határidőig” megfogalmazás mintha arra utalna, hogy a 2,1 milliárd forintos állami támogatás felhasználhatóságának jövő év végi határidejéig tényleg kiköltöztetné az önkormányzat az összes Hős utcai lakót…

Fotó: Hős utca hangjai

Forrás: Hős utca hangjai