Szemét- és patkányhelyzet Pongráctelepen

Ma délelőtt patkányokra hívta fel figyelmünket egy lakó a Salgótarjáni utca 49. társasházból. Elmondása szerint már több patkányt láttak a pincébe, ahova könnyen bejutnak a pinceablakon keresztül, de igazából nem a házhoz jönnek, hanem a Salgótarjáni 49. és 51. társasházak egymás mellett lévő kukái körül felhalmozódott szeméthalomra. Az egyik lakó gyakorlatilag levadászott egy patkányt, melynek tetemét kitette egy papírlapra ma reggel a kukák mellé, és a szemléltető példa gyorsan hatott: mai napon konténerben elvitték a szeméthalmot. Ezt a három stációt láthatjuk az alábbi mobilfotókon.

A szemetet tehát elvitték az utcáról, de a patkányok bizonyára maradtak, ezért hívjuk fel itt is a figyelmet az ingyenes patkányirtási lehetőségre: a fővárosi önkormányzat megbízásából ingyenes patkányirtást végez az RNBH Konzorcium (tavaly nyár óta, előtte volt a Bábolna Bio). Sajnos elég fejletlen a lakossági kapcsolattartásuk, a http://rnbh.hu/ honlapon mindössze egy rövid üdvözlet és eligazítás olvasható ezzel az elérhetőséggel: a patkanyirtasbudapest@gmail.com címen lehet bejelentést tenni, megjelölve a patkányészlelés pontos helyét (irányítószám, utca, házszám), rövid leírást adva a látottakról (pl. élő patkány a pincében), és telefonos elérhetőséget.

Azonban tudjuk jól, hogy nem a rendkívüli hulladékelszállítás és a patkányirtás a megoldás, hanem azt kell elérni, hogy ne is halmozódjon a kukák mellett a szemét. A két társasház esetében ez egy évek óta visszatérő probléma, de tágabban az összes pongráctelepi társasházat érinti, mivel lakótelepünkön egyik házban sincs hely vagy zárt udvar a kukák elhelyezésére, ezért az összes pongráctelepi társasház közterületen, vagyis az utcán kénytelen tartani a fém konténereket és a kék-sárga szelektív kukákat. Kisebb “túlcsordulás” több társasház kukájánál is előfordul rendszeresen, illetve néha egy-egy költözködő, lakásfelújító szomszéd is egyszerűen a kuka mellé rakja a sittet vagy kidobott bútort, amit aztán esetenként a közös képviselőnek kell elszállíttatni, közös költségen persze.

De pongráctelepi viszonylatban is kirívóan súlyos a szeméthelyzet a Salgótarjáni 49. és 51. társasházak egyás mellett álló kukáinál, itt már nem túlcsordul a szemét, hanem mintha direkt máshonnan hoznának oda. Ezzel kapcsolatban több ott lakó évek óta panaszolja az önkormányzat felé, hogy sokszor látják saját szemükkel, amint autóból, sőt, teherautóból pakolnak ki szemeteszsákokat, sőt bútorokat ezen kukák mellé – és ilyenkor mindig az erre az utcaszakaszra elvileg rálátó két térfigyelő kamerát kérdezik. A 2018. novemberi, éves közmeghallgatáson mi is rákérdeztünk erre, hogy értek-e már tetten itt illegális szemetelőket. A Kőbányai Közterület-felügyelet válasza szerint kaptak el már a Salgótarjáni 49. és 51. társasházak között hulladékot lerakó embereket, de ők meglepő módon mind ott lakók voltak – igaz, egyikük valóban saját gépjárművén hozott máshonnan kidobott szemetet ide.

Nehéz ezen helyzetben megoldást találni, mivel ha néha éppen lát is az ember ilyen illegális szemetelést, egy zsákot olyan gyorsan lerakhatnak, hogy esély sincs mobillal lefotózni. Azért minden esetben erősen javasoljuk a Kőbányai Közterület-felügyelet 30-6064-712 non-stop órás telefonszámán bejelentést tenni, megemlítve a két térfigyelő kamerát is. Ezenkívül, a helyben lakó “elkövetők” lebuktatására is, és persze általános vagyonvédelmi célra is jó, ha az érintett társasházak a lépcsőházi kapukon belül saját kamerát telepítenek, amin a szolgáltató visszanézheti, hogy valaki előző éjjel kicipelt-e a házból olyan zsákot vagy bútort, ami másnap reggel tűnt fel a kuka mellett.

Ha pedig kiderül, hogy tényleg a házból hordanak ki rendszeresen annyi hulladékot, ami nem fér el a kukákban, akkor a társasház közös képviselőjének illik javaslatot tennie a lakóközösségnek, hogy bővítést kérjenek a szemétszállításban. Ez viszont nem olcsó, az FKF Zrt. itt elérhető díjszabása szerint mert egy nagy (1100 literes) fémkonténer rezsicsökkentett ürítése br. 6.896 Ft. Vagyis, ha egy társasház jelenleg csak egy ilyen 1100 literes konténert üríttet hetente háromszor, az évente 1.075.776 Ft, tehát egy második ilyen kuka beállítása évente plusz egy millió Ft a közös költségből. Vagy lehet még variálni az űrtartalommal és ürítési gyakorisággal, pl. az eddigi egy konténer heti 3x ürítése helyett két konténer heti kétszeri ürítése csak 25%-os kapacitás bővítést és ugyanennyi költségnövekedést jelent. (Ilyen lehetőségekről már 2017-ben írtunk ebben a posztban.)