Ingatlanpiaci árak Pongráctelepen

A vasárnap bejelentett, hétfőn kicsit részletezett családvédelmi kormányprogram hitelfelvétellel kapcsolatos pontjai a mostani várakozások szerint tovább fogják emelni az ingatlanpiaci árszínvonalat, főleg Budapesten. Miközben már egy ideje azt “jósolják” az ingatlanosok, hogy most már tényleg kezd tetőzni a magyar lakáspiac, de a jelek szerint még egy ideig nem lesz vége az évek óta tartó áremelkedésnek.

Mivel lassan véget érnek a 2010-es évek, a fentiek apropóján körbenéztünk az interneten pongráctelepi ingatlanhirdetéseket keresve, és az alábbi állapotot tudjuk leírni. 2011-ben még 8,2 millió Ft-ért is lehetett venni 45 nm-es, jó állapotú lakást Pongráctelepen, de már 2015 tájékán 13-14 millió forintért hirdették a pongráctelepi lakásállomány zömét kitevő 37-38 nm-es lakásokat.

Napjainkban a legismertebb ingatlanközvetítők közül kissé meglepő módon csak az ingatlan.com honlapján találtunk statisztikailag számba vehető mennyiségű pongráctelepi hirdetést, míg a többi közvetítőnél legfeljebb egy-két lakást hirdetnek mostanság lakótelepünkről. A lakáshirdetésekben visszatérő hiba (vagy tudatos lépés) a társasházak építési idejének besorolása: mindenhol “1950-1980 közötti” építésűként hirdetik a pongráctelepi lakásokat, miközben lakótelepünk mind a húsz társasházát 1939-1940-ben építették. Érdekes még, hogy a meghirdetett lakásokból való kilátást hol udvarinak, hol utcainak írják, csak néhány lakásnál írnak kertre néző besorolást, ami már közel áll a talán legpontosabb parkra néző besoroláshoz.

Az ingatlan.com térképes ingatlankeresője februárban (az ismétléseket nem számítva, és a nem mindig egyértelmű címzések miatt hozzávetőlegesen) egy tucatnyi lakáshirdetést kínál, ebből 10 lakás 37-38 nm-es, 18 milliótól 22 millió Ft-ig terjedő kínálati árért (kivételképpen egy lakást 27 millió Ft-ért hirdetnek). A maradék két lakás 44 és 50 nm-es, 22-24 millió Ft-ért hirdetve.

Így tehát 2019 februárjában a pongráctelepi 37-38 nm-es lakásokat 473 – 553 ezer Ft/nm átlagáron hirdetik – természetesen egy dolog a hirdetés, és másik dolog a nyélbe ütött eladási ár, ami jellemzően több százezer, akár egy millió Ft-tal is kevesebb szokott lenni. Mindenesetre ez az átlagár elmarad a X. kerületi, nagyjából 600 ezer Ft-os átlagártól (is), ami érthető, nem annyira az egyes lakások, társasházak állapota, mint inkább a tágabb környezet miatt: vasútvonalak, ipartelepek és az igen hírhedt Hős utcai gettó szomszédsága egyébként is lenyomja az ingatlanárakat lakótelepünkön. Összehasonlításképpen a Pongráctelephez viszonylag közel, 2009-ben épített, azaz még szinte új építésűnek mondható Taraliget lakóparkban most 33 millió Ft-ért hirdetnek egy 40 nm-es lakást (825 ezer Ft/nm), nem sokkal jobb környezetben. Igaz, Pongráctelep környezetében nagyszabású ingatlanfejlesztések indultak meg vagy fognak beindulni a következő években, és egy-két éven belül a Hős utcai gettót is elbontják – mindez előbb-utóbb értéknövelő hatással lesz a pongrácos lakásokra nézve.