Pongráctelep az online rendőrségi térképen

Az Index május 23-i tudósítása szerint megújult a bűnügyi és baleseti interaktív térképtár, a rendőrségi térképek csütörtöktől a terkep.police.hu oldaláról érhetők el, júliusig tesztüzemben, közölte az Országos Rendőr-főkapitányság az MTI-vel. A rendőrségi térképtárban a látogatók maguk választhatják ki, hogy milyen típusú bűncselekményeket vagy baleseteket rajzoljon ki a térkép, majd a részletes adatokért ráközelíthetnek az ország számukra érdekes útszakaszára, településére vagy településrészére, csaknem utcaszintű pontossággal.

Az adatok 30 napos késleltetéssel jelennek meg, és a tesztüzem idejében 30 vagy 60 napos időszakra vizsgálhatók. A bűnügyi információkat alapértelmezetten egy ponttérképen mutatják meg, de értelmezésüket, elemzésüket halmazokba rendezetten vagy hőtérképnézetben is megjeleníthetik.

Alább kifotóztuk Pongráctelep és környékének térképét, az összes bűnügyi kategóriában a 2019.03.29-2019.04.28 közötti 30 napos időszak eseteit pontszerűen feltüntetve. Ebből a grafikus ábrázolásból azt láthatjuk, hogy lakótelepünkön áprilisban összesen két rendőrségi ügy volt, ami nem annyira jó, de nem is annyira rossz, főleg, ha 2013/2014-gyel hasonlítjuk össze. Ugyanis 2014-ben indult az Otthontérkép hasonló jellegű bűnözési térkép szolgáltatása, amiről akkor mi is tudósítottunk, szintén házilag készítve egy pongráctelepi térképet, ami alapján akkor egy év alatt 44 db bűnügy volt lakótelepünkön. Ezen a 2014-es térképen egy évi 44 esethez képest jelentős javulás, ha most a rendőrségi térkép áprilisi 2 db lakótelepi esetét egy évre vetítve 12 db/2019 pongráctelepi bűnügyet extrapolálunk…

Forrás: Police.hu, saját szerkesztésű jelmagyarázattal.

A tesztüzem lezárása után a rendőrség olyan egyedi térképeket tesz majd közzé, amelyek információtartalma a most megújult bűnügyi és baleseti interaktív felületekről nem érhető el. A közérdeklődésre számot tartó és egyben a testület működése szempontjából kiemelt térképek külön menüpontban kapnak helyet. Emellett a rendőrség eseti jelleggel készít majd aktuális térképeket, amelyek a bűnügyi és rendészeti helyzetképet ábrázolják, akár a változás dinamikáját szemléltető időbeli lejátszás funkcióval.

A térképtárban szereplő összes adat forrásmegjelöléssel szabadon átvehető. A térképtárban szereplő információkat a rendőrségi adatbázis szolgáltatja tájékoztató jelleggel, ebből adódóan azok nem mutatnak közvetlen egyezést az Egységes Nyomozóhatósági és Ügyészségi Bűnügyi Statisztika és a Központi Statisztikai Hivatal adataival.

A rendőrségi térképtár az 5,148 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból finanszírozott, a rendészeti tevékenységekhez kapcsolódó hatósági ügyek továbbfejlesztését, a hozzá kapcsolódó elektronikus fejlesztéseket magában foglaló inNOVA projekt első, a nyilvánosság számára is elérhető eleme.

Forrás: Index