Pongráctelep az Otthontérkép bűnözési térképén

2014.08.25-től indult az internetes ingatlanközvetítésben élenjáró Otthontérkép bűnözési térkép szolgáltatása. Az eladó/eladott és bérelhető ingatlanokat feltüntető várostérképeken a police.hu adataira építve feltüntetik a 2013.03-2014.02 időszak bűnözési adatait, típusonként számszerűsítve.

Ha Budapest térképén ráközelítünk Pongráctelep és környéke térségére, magán a lakótelepen mintegy 44 db, a gáztelep térségével együtt 58 db regisztrált bűneset történt a jelzett egy éves időszakban. Hogy ez sok vagy kevés, nyilván egyéni érzet függvénye, hiszen az idősek védtelenebbek, tehát érintettebbek pl. az utcai rablások által, illetve az autótulajdonosok is erősebbnek érezhetik a Pongráctelep bűnözésnek kitettségét. De azért jó, ha tudjuk, hogy a Hungária körút Könyves Kálmán körút – Kerepesi út közötti szakaszának józsefvárosi oldalán háromszor több bűnesetet regisztráltak, igaz például a Hungária körúti lakótelepen pedig csak egyetlen bűnesetet mutat az Otthontérkép, míg a Hős utcai „gettó” egymagában ugyanannyi, 58 db bűnesettel szerepel a térképen, mint a Pongráctelep és a gáztelep térsége. 

Az alábbi képen a Pongráctelep és környéke részletes bűnözési adatai láthatóak. Az Otthontérkép szerint inkább a lakótelep külső szélein, a Salgótarjáni és Csilla utcákban történtek a bűnesetek, melyek túlnyomó többsége az „egyéb” és a tulajdon elleni kategóriába esik. Mivel elég sok kategóriát felsorol a jelmagyarázat, kissé nehezen megfogható, hogy milyen bűnesetek tartozhatnak az „egyéb” kategóriákba.

2014.08.27_Otthonterkep_osszes_buneset_szamokkal_kieg

A police.hu már 2012 vége óta üzemeltet egy bűnözési térképet ahttp://bbterkep.police.hu/mapdisplay/bu.html linken, amit viszont szoftver problémák miatt nem mindenki tud megnézni. Az [origo] korabeli információja szerint a térképen látható bűncselekmények közé nem került be például a csalás, amely sokszor olyan statisztikai adatokat produkál, hogy félreérthetővé válna a térkép. Például lehet, hogy egy csaló tízezer csalást követ el az otthoni számítógépéről, ez pedig nagyon torzítaná a bűnügyi térképet. Érzékeny adat lehet például egy nemi erőszak helyszíne, és hasonló okok miatt a kábítószerrel visszaélés sem szerepel a térképen. 


Ezenkívül természetesen nincsenek megjelenítve a térképen a „csak” szabálysértés kategóriába sorolt esetek (verekedés, rendzavarás, garázdaság, 50 ezer forintot meg nem haladó értékű lopás, közerkölcsbe ütköző magatartás nyilvános helyen, veszélyeztetés kutyával, csendháborítás, stb.), valamint a be nem jelentett bűnesetek sem.

Kérdés, hogy a Kis-Pongrác projekt keretében 2014 végéig felszerelésre kerülő 12 db térfigyelő kamera (várhatóan a Zách utcai kereszteződésnél is lesz külön kamera) érdemi hatással lesz-e a pongráctelepi bűnözésre? A kerületi rendőrségtől áprilisban átvette a közterület felügyelet a kőbányai térfigyelő kamerák kezelését, de még ezután fogják átszervezni a tevékenységüket, hogy bővített létszámmal, három műszakban, 24 órás készenlétben tudják kezelni a X. kerületi kamerarendszert. 

Mivel a Pongráctelepre tervezett kamerák inkább csak az utcákat fogják látni, a házak közötti zöldterületeket nemigen, érdemes lenne akár egy helyi polgárőrség létrehozásán is elgondolkodniuk az ilyen irányú tevékenységre kedvet érző helybelieknek, mivel a kerületben működő polgárőrségeket nemigen látjuk errefelé, viszont az ősszel kiteljesedő közterületi és kertészeti felújítás remélhetőleg látványos eredményeit jó lenne hosszabb távon megőrizni és élvezni…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.