Hős utca felszámolása – újratervezést követel a Kontúr Egyesület

A 2019. október 13-i önkormányzati választások óta egyelőre csend van a kőbányai önkormányzat háza táján a Hős utcai gettó felszámolásával kapcsolatban. Most viszont a Hős utcában 2014 óta közösségfejlesztő tevékenységet kifejtő Kontúr Egyesület november 17-én nyílt levélben fordult a Kőbányai Önkormányzathoz. A nyílt levél teljes szövege az egyesület honlapján olvasható, röviden összefoglalva pedig a Kontúr Egyesület szólítja az önkormányzatot, hogy függessze fel a Hős utcai gettó felszámolási folyamatában nemrég óta zajló kisajátítási eljárásokat, és szakmailag megalapozott, konkrét telepfelszámolási terv alapján, az önkormányzati törvény betartásával előzze meg, hogy állampolgárai hajléktalanokká váljanak. Az egyesület saját segítségét is ajánlja az önkormányzatnak, jóllehet az utóbbi időkben a kerületi vezetés már egyáltalán nem akart együttműködni a korábban általa támogatott egyesülettel. A levél teljes hátterének megértéséhez alább összefoglaljuk az elmúlt két év Hős utcai fejleményeit. (Hős utcáról szóló cikkeink itt, de még több, és teljesebb, a Hős utcai lakók nézőpontját is megmutató cikkek, riportok a Kontúr Egyesület honlapján vannak összegyűjtve.)

Mint ismeretes, 2017 legvégén a kormány 2,1 milliárd forint támogatást ítélt meg a kerületi önkormányzatnak, a Hős utca 15/A és B társasházak “rendbetételére”, 2019 végi határidővel. Ismerve a lakótömb valóban gettó helyzetét (nagy szegénység és országos hírű drog gyártó és elosztó központ), kezdettől nyilvánvalónak tűnt, hogy a “rendbetétel” felszámolást fog eredményezni, azaz a 2.100 millió forintból a még lakott önkormányzati lakások bérlőit máshova költözteti, a mintegy 150 magántulajdonú lakást pedig felvásárolja a kőbányai önkormányzat, végül a teljesen kiürített épületeket lebontják, mert nemcsak rossz állapotúak, de eleve korszerűtlen kialakításúak (25 nm-es szoba-konyhás lakások, eredetileg folyosói vécékkel), egyszerűbb valami mást építeni a teljesen lebontott telekre. (Azóta már az is kiderült, hogy az önkormányzat sporttelepet tervez a gettó helyén kialakítani, amit elvileg a kőbányai lakosok, így a pongráctelepi lakosok is használhatnának, nemcsak a gettót három oldalról körbevevő laktanyák és a Közszolgálati Egyetem kampuszának “lakói”.) Akármi is lesz majd a gettó helyén, általában véve Pongráctelep jól járhat az elbontással, mivel a Hős utcai “közállapotok”, főleg a droghelyzet lakótelepünk társadalmi és ingatlanpiaci megítélését is kedvezőtlenül befolyásolja.

Az állami támogatás nagyvonalúnak látszó összege biztatónak tűnt, ehhez képest most, majdnem a kétéves felhasználási időszak végén ott tartunk, hogy még mindig lakik a Hős utcában néhány önkormányzati bérlő, míg a magántulajdonosok szinte egyikével sem sikerült még megegyezni, mert mindenki kevesli a lakásonként ajánlott 3-4-5 millió Ft vételárat (150 lakás esetén ez 500-700 millió Ft lenne összesen a 2.100 millióból). Ezért az önkormányzat az utóbbi hónapokban kisajátítási eljárással próbálkozik, de a lakástulajdonosok megtámadták bíróságon az eddigi kisajátítási határozatokat, többek között arra hivatkozva, az eljárás során 2 évvel ezelőtti ingatlanpiaci összehasonlító árak alapján akarná az önkormányzat 4-5 millió Ft-ért kisajátítani a Hős utcai lakásokat, miközben az elmúlt két évben is folyamatosan emelkedtek a budapesti lakásárak (az összehasonlításban citált józsefvárosi és állítólag pongráctelepi lakások ára is), és nem mellesleg Budapesten manapság már tényleg nem kínálnak eladásra ekkora méretű és állapotú eladó lakóingatlanokat 10 millió Ft alatt.*

Úgyhogy jelenleg nem igazán látszik a Hős utcai gettó felszámolási folyamatának a vége, inkább csak nagy a bizonytalanság, főleg persze a Hős utcai lakók körében, amiről a Kontúr Egyesület nyílt levele is erőteljesen beszél. Ráadásul, az új önkormányzati ciklusban kialakult ellenzéki többségű képviselőtestület – kormánypárti polgármester duális kerületi vezetése miatt talán még az is kérdés, hogy a kormány hajlandó lesz-e meghosszabbítani a 2,1 milliárd Ft (maradékának) a felhasználását 2019.12.31 után – ha az önkormányzat is erre kéri.

*Az ingatlan.com részletes kereső felületén 2019.11.20-án 20-30 nm területű, 3-10 millió Ft eladási árú budapesti lakásokra szűrve ugyan 20 találatot adott az ingatlanközvetítő honlap, de ebből csak kettő volt tekinthető lakáshirdetésnek, a többi minden egyéb (12 db bérleti jog, 3 db banki követelés, 3 db lakássá átépített/átépíthető garázs, üzlethelyiség, stb).