Elkészültek a Mázsa téri uszoda és sportcsarnok tervei

A Kőbányai Hírek a januári számában részleteket közöl a kőbányai önkormányzat által a Mázsa térre tervezett, állami forrásból építendő uszodáról és sportcsarnokról. A Kőbányai Vagyonkezelő Zrt. projektfelelőse, Pesti Gyula elmondta a kerületi lapnak, hogy a beruházás előkészítésére 2017-ben utalta át a szükséges forrást az állam, az önkormányzat az év novemberében megbízta a munkával az önkormányzati vagyonkezelőt. A szükséges szabályozási terv tavaly augusztusban készült el, mára megvannak a szükséges engedélyek és a kiviteli tervek. A munkákra megkapott állami pénzzel február végéig kell elszámolni az önkormányzatnak a támogató felé. Ha majd egyszer, állami beruházásban megvalósul ez a fejlesztés, a pongráctelepi lakosok az uszodát használhatják leginkább, mint a legközelebbi ilyen intézményt, mindössze két buszmegállónyi távolságra lakótelepünktől. Részletek a kép után.

Kép: Kőbányai Hírek

Az uszodában 50 és 25 méteres, illetve kisvízi medence is lenne. A nézőtér 500 főt tudna befogadni, utóbbira azért van szükség, mert a fiatal sportolókat edző klubok, illetve akár az iskolák versenyeket is tarthatnának, így lesz hely a közönségnek. Az uszoda a fiatal versenyzők és az iskolások mellett a sportolni vágyó kőbányaiakat is kiszolgálná. Az úszók meghatározott időpontokban használhatnák a medencéket, de az ilyen létesítményekben bevett szokás, hogy akár a versenymedencét is megosztják, s míg a pályák egy részén az igazolt sportolók edzenek, a többit a magánszemélyek használják.

A sportcsarnok fő feladata a kerületben is egyre népszerűbb kosárlabda kiszolgálása lenne – a tervezők itt is felmérték a kőbányai sportklubok igényeit. Olyan csarnok épülne, ami a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség előírásai szerint a 18 év alattiak számára versenyek lebonyolítására is alkalmas. A tervek három egymás melletti pályával számolnak, kb. ezerfős nézőterekkel. A pályák függönnyel választhatók el, akár az edzések, akár a csoportmérkőzések idejére. A tér pedig – pl. a döntő alkalmával – összenyitható, a mobil padokból háromezer fős nézőtér alakítható ki. A kosármeccsek mellett hasonló pályaigényű labdajátékokra is igénybe vehető a terem, így röplabdára, teremfocira. A komplexum továbbá egy birkózó- és egy ökölvívó-edzőteremmel is kiegészülne, az épületen kívül pedig három kosárpálya épülne B33-as (streetball) pályamérettel.

A létesítmények megvalósítása kapcsán tehát Kőbánya a szükséges engedélyek, tervek elkészítésével, beszerzésével a maga feladatát gyakorlatilag elvégezte. Az elszámolást követően a támogató által kijelölt szervezet megkapja az előkészített beruházást, s a szükséges források megléte esetén megkezdheti a megvalósítást. Az állami beruházó dönti el, hogy egy vagy több ütemben valósítja meg az építkezést, és mikor biztosít erre forrást. Mindkét területen egyébként 20 százaléknyi zöldfelületet biztosítottak a tervezés során, amivel a létesítmények az élhető város képét mutatják majd.

Forrás: Kőbányai Hírek 2020. január