Kőbányai helyszínek az Idegenvezetők Világnapja alkalmából

Az Idegenvezetők Világnapja alkalmából 2020. február 20-23. (csütörtök-vasárnap) között tematikus séták, tárlatvezetések, épületbejárások, múzeumlátogatások indulnak Budapest különböző pontjain. A négy napos turisztikai esemény szervezője a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK)  Kereskedelmi Tagozata, valamint idegenvezetői.

Az Idegenvezetők Világnapján a főváros idegenvezetői évről évre ingyenes városnézésekre hívják a hazai érdeklődőket. A tavaszi turisztikai szezon nyitányaként is tekinthető eseménnyel a szervezők célja, hogy felhívják a figyelmet az idegenvezetők értékteremtő munkájára. Az idei évben is több mint 100 programmal, 100 idegenvezető vesz részt a rendezvényen és mintegy 100 közreműködő partner segít a megvalósításban.

A programok többsége térítésmentesen lesz látogatható. A programokra előzetesen regisztrálni szükséges.

Kőbányai helyszínek február 23-án, vasárnap, melyek segítségével közelebb kerülhetnek kerületünk múltjához:

Helyszín: Kőbányai Helytörténeti Gyűjtemény
Időpont: 2020.02.23., 10 óra 

Találkozó:  9.45-kor a Bp. X. Füzér utca 32. szám alatti intézményben

A Kőbányai Helytörténeti Gyűjteményben két tárlatot tekinthetnek meg. Az egyik Kőbánya fejlődését mutatja be a XIX. sz. elejétől a XX. század első harmadáig, a másik a Drasche gyár történetét meséli el. Mindkét kiállítás érinti Kőbánya és a lengyelek között kialakult kapcsolatok jellegét, fejlődését.

Kezdetben Kőbánya jó borának egyik célpontja volt Lengyelország. Később a szőlősgazdák már inkább saját kedvtelésükre termelték a szőlőt, készítették boraikat. A kapcsolat mégsem szűnt meg, mert az 1867-es kiegyezés után Magyarországon hatalmas gazdasági változások következtek be. Kőbánya, a főváros X. kerülete, e nagy gazdasági átmenet szülöttének tekinthető. Bár a helyi lakosság száma gyorsan növekedett, mégis folyamatos volt a munkaerőhiány. Ekkor jelentek meg a külhoni dolgozók, köztük legnagyobb számban a lengyelek. Az időszaki kiállításunk a Drasche gyárat mutatja be termékeken keresztül.

E tégla és porcelángyártás területén kiemelkedő gyár is nagy számban alkalmazott lengyel munkaerőt, már a kezdetektől fogva.

Időtartam: min 1,5 óra

A Kőbányai Helytörténeti Gyűjteményt bemutatja Verbai Lajos gyűjteményvezető

Belépőjegy: ingyenes program

Regisztrációhttp://idegenvezetok.bkik.hu/turnus-kategoria/setak/a-kobanyai-helytorteneti-gyujtemeny

Kőbánya és a lengyelek

Időpont: 2020.02.23., 12 óra

A kőbányai lengyelek temploma. Fotó: Wikipédia

A séta Kőbánya egykori városközpontjában kezdődik, amely a Conti-kápolna környezetében alakult ki. A barokk fogadalmi kápolnát az 1738-as pestisjárványtól való megmenekülés emlékére Conti Antal Lipót kőfaragómester és felesége emelte hálából. A falai között imádkozott később a Kőbányán megtelepedett lengyel közösség, míg fel nem építette saját templomát.

A sétán e lengyel közösség történetével ismerkedhetnek meg, miután meglátogatták első imahelyüket, a Conti-kápolnát. A kápolnalátogatás után a séta a lengyelek templománál folytatódik, melyet Árkay Aladár tervezett szecessziós stílusban. Mindenkor Segítő Szűz Mária templom az itt élő katolikus lengyelek részére épült.  Az 1930-ban felszentelt gazdag belső díszítésű templom 2015-ben a lengyel katolikus egyháztól Szent II. János Pál pápa-ereklyét kapott.

Találkozó: 12.00 órakor Bp. X. Kápolna téri Conti- kápolna előtt
Útvonal: Bp. X. Kápolna tér-Óhegy utca 11.

A sétát vezeti: Rusai Ágnes idegenvezető

Köszönet illeti Fullár Gyula idegenvezetőt a lengyel nemzetiségi templom látogatásához nyújtott segítségért.

A séta az épületlátogatásokkal: 1,5 óra

Regisztrációhttp://idegenvezetok.bkik.hu/turnus-kategoria/setak/kobanya-es-a-lengyelek 

Forrás: Kőbánya.info