Otthonülős program: küldjétek be a régi családi fotókat a Fortepannak

Otthonmaradós, bekuckózós program: keressétek elő a régi fotóalbumokat, a cipősdobozt, amiben a dédi őrizte a régi képeket. Vagy nem is kell, hogy olyan régi, ódivatúak legyenek. Lassan a hetvenes-nyolcvanas évek fotói is már a történelem részei. Mindegy, hogy mi van rajta, mennyire jól sikerült a kép.

Szkenneljétek be (de ha nincs más, egy telefonos fotó is jó), és küldjétek el a Fortepannak (ide: fortepan@gmail.com). Ha van hozzá leírás, dátum a hátulján, írjátok be azt is a levélbe.)

A Fortepan egy szabad felhasználású, közösségi fotóarchívum, ahol több mint százezer archív fényképet böngészhet és tölthet le ingyenesen, jó minőségben. A fortepan.hu oldalon jelenleg még a régi formátumban, a beta.fortepan.hu oldalon már az új, de még kialakítás alatt lévő formátumban nézegethetünk jelenleg már 125 ezer (!) fényképet, kulcsszavakra, évszámokra kereshetően.

A honlapot két magánszemély, Szepessy Ákos és Tamási Miklós indította 2010-ben ötezer, jórészt lomtalanításokon talált fotóval. Azóta többszáz család, amatőr és hivatásos fotós, illetve közgyűjtemény bővítette a Fortepant. A honlapon megjelenő képeket a szerkesztőség válogatja ki. A fotók leírását önkéntes szerkesztők végzik, a Fortepan Fórumon megjelenő információkból kiindulva. Most pedig a ti képeiteket is várják, itt a közösségi oldalukon megnézhetitek a most frissen beküldötteket is.

Maradjatok otthon, ha süt a nap, nyissatok ablakot.  Ha mégis muszáj elmenni a szupermarketbe, szorítsatok helyet a szatyorban az ott búslakodó – és rendszerint akiciós, mert senkinek sem kell – virágpalántáknak, jó helyen lesznek az ablakban nálatok.

Forrás: 10.kerület.ittlakunk.hu