Ha csak az éves elszámolás miatt kellene, a társasházakban nem lehet közgyűlést tartani

Április végén – májusban minden társasházban szokott közgyűlés lenni, a közös képviselő ilyenkor számol el az előző évi gazdálkodásával. Most nem lesz, ott sem, ahol egyébként írásban lehetne szavazni: a veszélyhelyzetre való tekintettel különös szabályok érvényesek. Ha más ügyben kellene sürgősen dönteni, arra azért megvan a lehetőség, részletek lentebb.

A veszélyhelyzet ideje alatt a társasház  nem tart közgyűlést. Ha az éves elszámolásról és a következő évi költségvetésről való döntés, vagy más kötelező döntés határideje a veszélyhelyzet ideje alatt jár le, ezen tárgykörökben a veszélyhelyzet megszűnését követő 90 napon belül kell a közgyűlésnek döntenie – szól a Magyar Közlöny 2020/71. számában kihirdetett 102/2020. (IV.10.) Korm. rendelet, amit április 14-i cikkünkben ismertettünk.

Ez idő alatt a közgyűlés nem mentheti fel megbízatásából a közös képviselőt és az intézőbizottságot sem. Ha a megbízatásuk automatikusan lejárna ebben az időszakban, akkor értelemszerűen meghosszabbodik.

Ha sem a közös képviselő (ez főleg ott fontos, ahol nem cég látja el ezt a feladatot) , sem az intézőbizottság, sőt a számvizsgáló bizottság sem képes a veszélyhelyzet miatt ellátni a ház ügyeit, akkor végső esetben akármelyik lakó átveheti ezt a szerepet időlegesen. Persze, nem önmagát kikiáltva, valamilyen formában a tulajdonosoknak erről meg kell egyezniük. 

Hogy ne álljon meg teljesen az élet, a közgyűlések tartására egy kivétel van: meg kell tartani, ha azt a tulajdoni hányad 1/10-ével rendelkező tulajdonostársak a napirend, az ok és a közgyűlési határozatra tett javaslat megjelölésével írásban kérik.

Viszont csak és kizárólag írásban lehet szavazni, nem kell hozzá “összejönni”. Kivételesen ez azoknak a társaházaknak is lehetséges, ahol vagy nincs szervezeti és működési szabályzat, vagy abban nem tették lehetővé az írásbeli szavazást.

Ha egyébként is lehetséges volna írásban szavazni, akkor a régebben erre felállított szabályok érvényesek, ha nem, akkor most a szabályokat a meghívóban le kell előre írni.

Forrás: 10.kerület.ittlakunk.hu