Hétfőn majdnem teljesen újraindul a normál orvosi ellátás

Május 4-től újraindul  az egészségügyi ellátások zöme: a háziorvosi és a fogászati ellátás, a szakrendelések, az egynapos ellátások, a transzplantációk és a magánszolgáltatások. Kásler Miklós emberminiszter tegnapelőtti utasítása szerint május 4-től már nemcsak a sürgős, azonnali ellátást igénylő beavatkozások elvégzése engedélyezett, hanem újraindul a 

  • háziorvosi és házi gyermekorvosi, továbbá védőnői ellátások és a fogászati alapellátás,
  • a járóbeteg szakellátás, ideértve a diagnosztikai ellátásokat és a fogászati szakellátást is,
  • az egynapos ellátások,
  • a fekvőbeteg szakellátásból a rehabilitáció és a transzplantációs beavatkozások és
  • a nem közfinanszírozott (magán) ellátások.

A háziorvosi és fogászati alapellátás újraindításának feltétele, hogy a beteg telefonon előzetesen időpontot kérjen, majd a rendelőbe lépéskor testhőmérséklet mérése szükséges. A betegeknek 1,5 méteres távolságot kell tartaniuk egymástól az ellátóhelyen. Folyamatos fertőtlenítőszeres takarítást kell végezni, a dolgozók részére vírusölő hatású kézfertőtlenítő szert és védőeszközöket kell biztosítani.

Csak telefonos konzultáció után kerülhet sor személyes orvos-beteg találkozásra, amelynek előjegyzés szerint kell történnie, a jogszabály szerinti heti 15 órában. Óránként maximum 4 beteg vizsgálata engedélyezett.

A járóbetegek szakorvosi ellátása csak telefonon előre egyeztetett időpontban lesz lehetséges.Itt is 1,5 méteres távolságot kell tartani a betegek között, és szükség lesz lázmérésre. Emellett „meg kell teremteni egy olyan elektronikus egészségügyi szolgáltatást, amely lehetővé teszi a személyes találkozás nélküli kapcsolattartást, a pácienssel való kommunikációt, telefonos vizit lebonyolítását”. A beteg épületbe való belépésekor kötelező elővizsgálatot (pre-triage) tartani, ahol meg kell mérni a beteg lázát, kézfertőtlenítést kell végezni, ki kell tölteni a járványügyi kérdőívet. A védőmaszkokat az ellátóhelynek kell biztosítania a betegek számára. A kockázatosabb beavatkozáokat csak negatív koronavírus teszt esetén végezhetik el.

A koronavírus gyanús betegeket az erre a célra kijelölt és elkülönített pre-triage szakrendelőben kell ellátni. A pre-triage rendelőben valamennyi egyéni védőeszköz (FFP 2 maszk, védőszemüveg, arcvédő maszk, köpeny, gumikesztyű), kéz és felületfertőtlenítő biztosított kell, hogy legyen. 

A fekvőbeteg ellátásban elsőkéne az akut események utáni rehabilitációt indítják el. Ez azt jelenti, hogy a legtöbb beteget, akiket a kórházakból hazaküldtek (egyelőre) nem fogják visszafogadni.

Forrás: 10.kerület.ittlakunk.hu