Nyáron is van szénmonoxid veszély!

A nagy melegben csökken a kémények huzathatása, így nő a szén-monoxid visszaáramlásának veszélye – figyelmeztet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF). Mivel több háztartásban is egész évben gázüzemű, fali vízmelegítővel, kazánnal állítják elő a meleg vizet, a szén-monoxid-mérgezés veszélye egész évben fenyeget. A nyári melegben csökkenhet a kémény huzata, így fokozott a veszélye annak, hogy visszaáramlik a szén-monoxid a lakótérbe.

Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy a szén-monoxidot nem véletlenül hívják csendes gyilkosnak. Ez egy színtelen, szagtalan gáz. Nincs szaga, nincs íze, nincs színe. Egy minőségi szén-monoxid-érzékelő havonta két munkahelyi kávé árába kerül. Senki ne a biztonságon spóroljon! – hívja fel a figyelmet a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Konvektor, kazán, cserépkályha – ne csak hőforrásként nézzünk rájuk!

Rengeteg háztartásban használnak nyílt égésterű (a láng látszódik, be tudunk nyúlni az égéstérbe) tüzelő-fűtő berendezéseket. Nem kell bonyolult dolgokra gondolni, ilyen a gázkonvektor, az átfolyós vízmelegítők (fürdőszobában, konyhában), a cserépkályha, a kandalló és a gázkazán is. Az elhanyagolt, karbantartatlan kéményjáratok fokozzák a szén-monoxid visszaáramlását, ezért fontos, hogy rendszeresen és időben ellenőriztessük kéményseprővel kéményeinket és az általunk használt fűtőtesteket.

A cica kiszagolja?

Elterjedt az a tévhit, hogy a háziállatok kiszagolják a szén-monoxidot. Olyan esettel is találkoztunk, amikor egy idős hölgy azt mondta, hogy azért nem vesz szén-monoxid érzékelőt, mert a cicája kiszagolja. El kell, hogy oszlassuk ezt a tévhitet, mert bármennyire is jó az állatok szaglása, nem képesek kiszagolni a csendes gyilkost.

Szén-monoxid vízipipázás közben?

Nem kell ahhoz lobogó tűz, vagy gázkészülék, de elhanyagolt kémény sem, hogy szén-monoxid képződjön! Nemrég a tűzoltókat egy olyan lakáshoz riasztották, ahol bejelzett a lakásban lévő szén-monoxid-érzékelő. Kiderült, hogy a lakásban egy baráti társaság volt és vízipipáztak. A szobában nem volt ablak, ezáltal szellőzni sem tudott a helyiség. A pipaszén izzott, a levegő elfogyott, ez pedig szén-monoxiddal járt. Őket megmentette az érzékelőjük.

Szén-monoxid nyáron? Nem csak télen veszélyes?

A szén-monoxid nem csak télen veszélyes. Sőt, hamis biztonságérzetbe ringatjuk magunkat azzal, hogy elhisszük, ez a gáz a melegben nem veszélyes! Sokan a melegebb időszakra az érzékelőből kiveszik az elemet, mert így akarnak spórolni. Ne tegyék! A hőség hatására a kémények huzathatása megszűnhet, akár a visszájára is fordulhat, ez pedig azt eredményezi, hogy a gáz visszaáramlik hozzánk. Ha nem működik az érzékelő, nincs, aki figyelmeztessen minket a bajra. Ennek pedig beláthatatlan következményei lesznek.

Nem minden készülék megbízható!

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján található két lista, amely a hatóság által bevizsgált szén-monoxid-érzékelők „pozitív” és „negatív” listáját tartalmazza. Sajnos nem mindegyik készülék megbízható, ezért csak azokat a készülékeket javasoljuk megvételre, amelyek a megfelelő minősítést kapták.

Mik a szén-monoxid-mérgezés jelei?

Kezdetben fejfájás, émelygés, hányinger jelentkezik, jellegzetes tünet még a bőr kipirulása. A rosszullét később súlyosbodik, bénulás, izomgörcsök és hányás jelentkezik – ilyenkor már fennáll az ájulás veszélye is. A legsúlyosabb esetben az izomzat ellazulása és légzésbénulás következik be, amely halálhoz vezethet.

Mit kell tenni, ha érezzük magunkon a tüneteket?

Azonnal hagyjátok el a helyiséget és meneküljetek a szabadba! Tárcsázzátok a 112-es segélyhívót!

Mit kell tenni, ha a szén-monoxid-érzékelő bejelez?

Azonnal hagyjátok el a helyiséget és meneküljetek a szabadba! Tárcsázzátok a 112-es segélyhívót!

Forrás: 10.kerület.ittlakunk.hu