Visszaszerelték a gázórát a MÁV-telepi iskolában

A Nemzeti Közművek (NKM) visszaszerelte a gázórát az Iványi Gábor által vezetett Magyar Evangélikus Testvérközösség (MET) X. kerületi, MÁV-telepi iskolájára, ezzel az iskolát védő riadóláncos desmontráció véget ért  – közölte a lelkész rendkívüli sajtótájékoztatóján.

A MET józsefvárosi hajléktalanszállásán másfél héttel ezelőtt a Nemzeti Közművek (NKM) megpróbálta leszerelni a gázórákat, mert Iványi egyházának nagyjából 100 milliós tartozása van az NKM felé. Önkéntesek azonban riadóláncot hoztak létre a gázóra őrzésére, ennek köszönhetően a múlt héten végül sikerült megakadályozni az NKM beavatkozását. Az NKM azonban több intézménynél is megkísérelte a csapok elzárását, a MÁV-telepi iskolából pedig el is vitték a gázórát.

A tiltakozás hatására hirtelen a közműcég kikapcsolási moratóriumot jelentett be a MET intézményei felé, mondván, jövő áprilisig a tartozástól függetlenül biztosítják a gázszolgáltatást minden iskolában és szociális otthonban. Szerdán pedig visszakerült a MÁV-telepi iskolába is a gázóra – írja a Mérce.

A tiltakozást viszont nem függeszti fel a MET, azt követelve, hogy magyar állam fizesse meg azt azt hatmilliárd forintot, amellyel egy 2017-es starsbourgi döntés értelmében amiatt tartozik a MET-nek, mert jogsértően vonta meg a szervezet egyházi státuszát.

Forrás: 10.kerület.ittlakunk.hu