2022-ben nyithat ki a Sorsok Háza

A 444 cikkét idézzük, miszerint ugyan még folynak az előkészítő munkálatok, de egy-másfél év múlva nyitásra kész lehet a Sorsok Háza, az egykori józsefvárosi pályaudvar területére épült holokauszt múzeum, amit az eredeti tervek szerint 2014-ben nyitottak volna meg, tudta meg a Népszava Köves Slomótól, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbijától.

Az elkészült, de évek óta üresen álló intézményt 2018-ban adta a kormány az EMIH tulajdonába és fenntartásába. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter akkor azt közölte, a kormány szándéka, hogy 2019-ben átadják a Sorsok Házát. De Köves Slomó már 2019 márciusában arról beszélt a Népszavának, „nehezen tudja elképzelni”, hogy abban az évben megnyílik az emlékközpont.

Most azt nyilatkozta a lapnak, hogy a kiállítás részletes forgatókönyve elkészült, „nemzetközi akadémiai tanácsadó testületünk tagjai ezt áttekintik, hogy kritikai javaslataikat megtehessék. Ezzel egy időben dolgozunk már a belsőépítészeti kiviteli terveken és a multimédiás tartalmakon is. Mindez körülbelül még egy-másfél évet fog igénybe venni”.

Ez tehát azt jelenti, hogy a múzeum 2022-es országgyűlési választások előtt már nem, maximum utána nyílhat meg – írja a portál.

Bár a Sorsok Háza kissé már messze esik Pongrácteleptől, de mint a Józsefvárosi pályaudvar túlsó végének fejlesztése, közvetve odahat arra is, hogy előbb-utóbb a pályaudvar többi részével is kezdjen valamit a VIII. kerületi önkormányzat és/vagy az állam. (A 2019-es önkormányzati választásokat elvesztő kormánypárti önkormányzat még strandfürdőt tervezett ide állami támogatásból, de a választási eredmény óta, majd a 2020-as koronavírus járványhelyzet gazdasági megszorításai kapcsán nagy a csönd a józsefvárosi pályaudvari fürdőfejlesztés körül.) Mivel most még drogosok tanyáznak az elhagyatott, romos pályaudvari épületekben a 37-es villamosvonal mellett, nekünk, pongráctelepi lakosoknak is fontos, hogy mihamarabb rendeződjön a Salgótarjáni út VIII. kerületi szakasza…

Térkép: Google Maps

Forrás: 444