Lapszemle – 2021. április

Most hónap közepén kézbesítették Pongráctelepen az önkormányzat ingyenes havi újságját, a Kőbányai Híreket, ezért tudunk már most helyi érdekű(nek gondolt) híreket, cikkeket szemlézni az áprilisi lapszámból, itt-ott saját megjegyzésekkel kiegészítve.

Az e havi Kőbányai Hírekben nem találtunk kifejezetten pongráctelepi vonatkozású cikkeket, csak a környékre vonatkozó, vagy általánosabb cikkeket, mint például a “tudnivalók az óvodai, iskolai beiratkozásról” a 2. oldalon (ami április 26-27-én esedékes). Erről ugyan nem az újság nem ír, de mi épp ma reggel posztoltuk ki a Gyöngyike Óvoda bemutatkozó kisfilmjét.

Ami minden pongráctelepi lakost érint, az az új szakrendelő közelgő megnyitása a Bajcsy Kórház mellett, mert ezzel összefüggésben be fogják zárni a hozzánk közeli Egészségházat a Kőbányai úton. Az új szakrendelőről több cikkben is ír az újság, mint például a hozzá épített parkolóról, de minket érdeklő lényeg a 7. oldalon olvasható, a Weeber Tibor alpolgármester önkormányzati képviselői körzetét bemutató cikkben. Itt azt tudjuk meg, hogy gyakorlatilag már teljesen kész, be is van rendezve az új szakrendelő épülete a Maglódi úton, már csak azért várnak az Egészségház dolgozóinak, orvosainak átköltöztetésével, mert a koronavírus járványhelyzet jelenlegi szakaszában kizárólag oltópont működik a Maglódi úti új épületben. (Azért várhatóan még ebben az évben tényleg bezárják az Egészségházat, és akkor már csak a 95-ös / 195-ös busszal, a 37-es villamossal (csak csúcsidőben) és persze autóval juthatunk el az új szakrendelőbe.)

A Kőbányai Hírek meginterjúvolta Bardóczi Sándort, Budapest főtájépítészét (6. oldal), aki beszélt arról, hogy a főváros új fejlesztési stratégiája szerint idén elkezdődik a Népliget régóta tervezett megújítása. Első lépésként a parkot használó emberek igényeit már felmérték, a következő hónapokban pedig a fővárosi önkormányzat szeretné megismerni a tulajdonostársak elképzeléseit is. Ugyanis, bár a Népliget, mint park fővárosi tulajdonban és kezelésben (Főkert) van, a park területén több ingatlantulajdonos osztozkodik: a fővároson kívül a kerületi önkormányzat, az állam és számos magántulajdonos (ide értve az FTC-t is).

Az általunk is megírt online lakossági felmérés szerint “a kőbányaiak, a józsefvárosiak és a ferencvárosiak egy 21. századi közparkot szeretnének, és nem egy >>második Városligetet<<. Nem vágynak nagy beruházásokra, ellenben hiányolják a rekreációra – futásra vagy biciklizésre alkalmas burkolatokat és a nyilvános WC-ket.” A főváros tájépítésze abban bízik, hogy a Népliget rehabilitációjának stratégiai terve ez év közepére elkészül. Már 2021-ben megnyílnak olyan európai uniós források, amelyekből zöldfelületek fejlesztése finanszírozható, és tudomása szerint ezekkel a pénzekkel számol is a neve ellenére kormányzati szervként működő Budapesti Fejlesztési Központ is a Népliget esetében.

Egyébként tavaly alakult egy laza Facebook közösség a Népliget körül lakó, a parkot használó, és ezért magáénak érző emberekből, akit érdekel, itt csatlakozhat: Tegyünk együtt az élhető Népligetért!

Az újság 12-13. oldalán egész cikksorozat foglalkozik a kőbányai kutyákkal és gazdáikkal. Így megismerhetjük a Segítő Angyalok Kft. a kerületi önkormányzat megbízásából végzett állatvédelmi munkáját. Plakát és cikk is felhívja figyelmet a kőbányai önkormányzat által most április 1-től ingyenesen biztosított ivartalanítási akcióra, amiről bővebben itt is lehet olvasni. Az ebösszeírás viszont kötelező, elmulasztása esetén akár 150 ezer forintos állatvédelmi bírság is kiszabható – ugyanakkor az adatszolgáltatás önbevallásos rendszerű. Ennek köszönhetően Kőbányán elég kevés gazda vesz részt a 3 évente megismételt ebösszeírásban (a kerület 80 ezres lakosságához mérten 2018-ban mindössze 1330 kutyát jelentettek be). A 2021-es “lajstrom” márciustól júniusig tart, bővebb információk itt olvashatók.

Fontos tudni, hogy szabály szerint közterületen a kutyák a nyitott vagy zárt kutyafuttatókig csak pórázon közlekedhetnek – akkor is, ha kifejezetten jó természetű, magaviseletű állatról van szó. A szájkosárral más a helyzet: az minden eb esetében csak a tömegközlekedési eszközökön kötelező, bár itt kivételt jelentenek azok a kiskutyák, akikre már méretük miatt sem kapni megfelelő eszközt. Séta közben szájkosárra nincs szükség, csak akkor, ha hatóságilag veszélyesnek nyilvánított kutyáról van szó.

Külön cikk foglalkozik a kutyaürülékkel is, egyebek mellett arról tájékoztatva, hogy Kőbányán 2021. május 1-től olyan új szabály lép életbe, ami szerint az utcán kutyát sétáltató gazdának magánál kell hordania az ürülék összeszedésére alkalmas eszközt, és azt be is kell mutatnia, ha ezt kéri a közterület-felügyelő. Kerületünkben a becsomagolt kutyagumit külön, ezt a célt szolgáló kukákba lehet bedobni. (Pongráctelepen is van 4 ilyen kuka, nagyjából a lakótelep négy sarka közelében.) Egyébként a kutyaürülék hivatalosan szennyvíznek minősül, ezért arra is megtaníthatjuk a házi kedvencünket, hogy a nyitott csatornafedél felett pottyantson…

És végül, idén tavasszal is lehet ingyen virágokat igényelni a kőbányai önkormányzattól. Az “Önnek is szeretnénk adni virágot!” című pályázat plakátja a Kőbányai Hírek 14. oldalán látható, de mi is leközöltük itt.