Derék munka volt, avagy gondolatok a játszótéri gyöngykavicsról

Pongráctelep központi játszóterén májusban cserélték a szomszédos házak lakói által régóta panaszolt homokot gyöngykavicsra a hinták és a csúszda alatt. A “burkolat” cserét Papp Zoltán egyéni képviselő kezdeményezte a kőbányai önkormányzatnál, mi ebben a cikkben adtunk hírt róla.

Akkor már aggodalmukat fejezték ki egyes lakótársak, hogy az eddigi “homoktengert” felváltó gyöngykavics is okozhat olyan új nehézségeket, mint például gátolja a felszabadult futkározást, kisebb gyerekek a szájukba vehetik, stb. Erre reagálva Papp Zoltán jelezte, hogy a koronavírus járványhelyzet járulékos hatásaként takarékos önkormányzati költségvetésbe csak a gumipadlónál olcsóbb gyöngykavics fért bele.

Majd eltelt két hónap, és mi is meglepődtünk, mennyire kiszóródott a gyöngykavics a játszótér többi részén, ahol eddig is gumitalaj volt. Amikor egy szülő Facebookon jelezte, hogy a kisgyerekek a játszótéren futkározva megcsúsznak, elesnek és megsebzik magukat a szétszóródott gyöngykavicson, az augusztus eleji képviselői fogadóórán megmutattuk Papp Zoltánnak a játszótér állapotát. Ő pedig nem volt rest, és miután egyeztetett a játszóteret kezelő Kőkerttel, hogy náluk nincs erre most kapacitás, most szombaton egyéni képviselőnk saját kezébe ragadott seprűt, és visszasöpörte a kavicsokat a helyükre.

Játszótér, gyöngykavics kiszóródással (Papp Zoltán felvétele).
Játszótér, gyöngykavics visszasöprés után (Papp Zoltán felvétele).

Ez mindenképpen derék munka volt, köszönjük Papp Zoltán képviselőnek, de egyben el is gondolkodtató ez a helyzet. Egyrészt, hosszabb távon valóban a gumiburkolat tűnik ideálisnak a játszótéri eszközök alá, másrészt viszont alkalmilag akár a játszóteret használó gyerekek szülei is kezükbe vehetik a dolgok alakulását, alakítását. Jóllehet, az emberek általában úgy viszonyulnak a közterületekhez, hogy amit használnak belőle, az karban legyen tartva, de a közületek foglalkozzanak vele, mindazonáltal az olyan, belterjesebbnek, nem feltétlenül “senki földjének” látható közterületek, mint például egy lakótelepi játszótér, felkelthetnék a körülötte lakók, használók figyelmét, hogy attól még, hogy közterület, magáénak is érezhetik, és konkrétan tehetnek is érte. Ehhez hasonlít kicsit a pongráctelepi társasházak közötti zöldterületeken kertészkedők tevékenysége, bár ők inkább maguknak kertészkednek, de például a Csilla utca 6. társasház előtti, egyébként önkormányzati tulajdonú zöldterületen az egyik lakó minden szomszéd javára alakított ki látványos díszkertet…