Beszámoló a kőbányai közmeghallgatásról

Idén sem maradt el a Kőbányai Önkormányzat éves közmeghallgatása, de november 18-án, csütörtökön, a fokozódó járványhelyzet miatt a Kőrösi Kulturális Központ színháztermében került sor az alkalomra. Ezúttal feltűnően kevesen jöttek el, kb. 10 fő kerületi lakos, akik közül négyen intéztek személyesen kérdést az önkormányzathoz, valamint az online közvetítés közben további 5-6 kommentbe írt kérdést válaszolt meg túlnyomórészt D. Kovács Róbert Antal polgármester és Dr. Szabó Krisztián jegyző, amikhez időnként Somlyódy Csaba és Mustó Géza alpolgármesterek fűztek kiegészítést.

Azért így is van miről beszámolnunk, Pongráctelep-központú szemlélettel is. A közmeghallgatás első órájában a szokásoknak megfelelően a polgármester beszámolt az önkormányzat elmúlt évéről, amiből megtudhattuk, hogy Kőbánya költségvetési helyzete stabil, a koronavírus járványhelyzettel együtt járó gazdasági nehézségek ellenére is. Az önkormányzat által 2021-ben végzett vagy folyamatban lévő fejlesztések, felújítások között most nem tudunk pongráctelepi vonatkozást említeni, bár a polgármester említette, hogy idén végre kezdik belakni (a járványhelyzeti korlátozások nyári feloldása után) a helybeli idősek a tavaly kívül-belül felújított Pongrác Idősek Klubját (képriportunk a felújított belső terekről itt nézegethető). Valamint, említésre méltó még a CseppetSem! háztartási sütőolaj-gyűjtő program kőbányai bevezetése, mivel a pongráctelepi Gyöngyike Óvoda udvarára is került egy gyűjtőedény, amiről mi is hírt adtunk.

A nem az önkormányzat által végzett fejlesztések között kiemelten említette a polgármester az új, Budapesten egyedülállóan nagy és korszerű kongresszusi központ átadását a Hungexpo területén, valamint Eiffel Műhelyház idén októberi hivatalos megnyitását, továbbá, hogy az Operaház megkapja a volt Északi Járműjavító harmadik nagy ipari csarnokát, a Forgóvázcsarnokot is. A Közlekedési Múzeum Dízelcsarnokba költöztetése és a MÁV-telep melletti vasúti megálló építése leghamarabb 2023-ban kezdődhet el. A jövőbeni terveket illetően a kőbányai önkormányzat tervezi a Pongrác út, Maglódi út és Gyömrői út felújításának elősegítését (ezek fővárosi fenntartású főutak).

A közmeghallgatásra szokás szerint szerkesztett, ingyenes beszámoló nyomtatványban a 2021. évi kitüntetések között viszont két pongráctelepi büszkeséget is találtunk:
Az “önkormányzat által kezdeményezett állami kitüntetések, egyéb elismerések” felsorolásában Czanka Lajosné, a Kőbányai Gyöngyike Óvoda nyugalmazott vezetője Bárczy István-díjat kapott a fővárostól, a több, mint harmincéves óvópedagógiai munkája, kiemelkedő szakmai tudása. elhivatottsága és a hátrányos helyzetű gyermekek felzárkóztatásáért végzett vezetői tevékenysége elismeréseként.
A Pongráctelepről elszármazott Steve Taylor-Szabó István pedig Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozata, állami kitüntetést kapott a pánsípot, illetve a magyar zeneművészetet világszerte népszerűsítő, több évtizedes előadóművészi pályafutása elismeréseként. Ennek kapcsán és a 80. születésnapja alkalmából riportot készítettünk vele a pongráctelepi és kőbányai emlékeire fókuszálva, ami a Vagyunk! újság 2021. októberi számában olvasható, illetve a honlapunkon bővebb terjedelemben, mint a nyomtatott újságban.

A kevés hozzászólás között mi is érdeklődtünk, most csak a Hős utcai gettó szanálásának folyamatáról, konkrétabban, hogy hány pongráctelepi csere- vagy bérlakásba költöztettek be Hős utcai lakókat, és várható-e még folytatás. A polgármesteri válaszból megtudtuk, hogy 9 pongráctelepi, túlnyomórészt önkormányzati bérlakásba költöztek be a Hős utca 15.-ből. Maga az önkormányzat már 2010 óta nem adott ki bérlakást a Hős utcában, majd a 2018-ban az állam által biztosított 2,1 milliárd forintos támogatás nagyját felhasználva egyrészt kifizették a társasház adósságait, másrészt egy kivétellel már minden bérlőt elköltöztettek és jelenleg magántulajdonú lakásból is már csak mintegy 50 van még. A Hős utcából Kőbányán belül máshova is, valamint más kerületekbe is költöztek, és mára láthatóan lecsökkent a megmaradt lakosok száma, ami a bűnözés csökkenését is eredményezte, bár a sok lefalazott, kikapcsolt közműves lakásokkal teli épületet rendezni kell. Az állami támogatás felhasználási ideje már lejárt, a megmaradt mintegy 200 millió forintot a kőbányai önkormányzat visszaadta az államnak, arról viszont nem beszélt a polgármester, hogy akkor a maradék mintegy 50 Hős utcai lakástulajdonos kivásárlását ezek szerint az állam (talán a támogatást nyújtó belügyminisztérium) fogja-e folytatni, befejezni.

Az online kérdések között is voltak pongráctelepi lakosokat érdekelhető témák, több is. Egy kérdező arról érdeklődött, hogy lehetne-e buszsávot kialakítani a csúcsidőben dugóban araszoló Pongrác úton. A polgármester válaszában kitért arra, hogy ez a jelenlegi 2×1 sáv 2×2 sávra bővítését jelentené, de erre nincs hely a vasútvonal és a Pongrác út menti lakótelepek, illetve laktanyák között.

Másvalaki a Kőbánya-alsó vasúti megálló túl hosszú ideje húzódó felújítását nehezményezte, amivel kapcsolatban azt tudtuk meg, hogy a MÁV lehet, hogy komolyabb felújításba fog kezdeni, ami talán most végre akadálymentes megközelítést, magyarán lift beépítését is eredményezheti, sőt, állítólag bringatárolót is tervezgetnek.

A Mázsa térre tervezett sportkomplexum kivitelezése elvileg a küszöbön volna, mert már megvan a közbeszerzésen nyertes kivitelező is, azonban a polgármesteri válasz szerint az állami finanszírozás jelenleg nincs biztosítva.

Végül, egy parkolási kérdés kapcsán többek között arról is beszélt a kőbányai polgármester, hogy jelenleg fizető parkolási tanulmányterv van készülőben Laposdűlő egész területére, azaz Pongráctelepre is, mert amióta a VIII. kerületben kiterjesztették a fizető parkolási övezetet, a vele szomszédos kőbányai területekre költöztek át a közterületeket ingyenes “P+R” parkolóként használó autósok. Ha a tanulmányterv megvalósításra érdemesnek tartja a fizetőparkolás bevezetését Laposdűlőn, arról a fővárosi önkormányzat fog dönteni.