Barangolás az Eiffel Műhelyházban

November 19-én, pénteken a Pongrác Közösségi Ház által szervezett “Barangolás Budapesten” túrasorozat ezúttal az Eiffel Műhelyházba vezetett. A 2009-ben bezárt Északi Járműjavító műemléki védettségű csarnokában mintegy két éve alakították ki az Operaház sok külön telephelyről ide összeköltöztetett műhely-raktár bázisát próbatermekkel, stúdióval. Az eddigi próbaüzem után most októberben hivatalosan is megnyitott kulturális létesítményben turistaként is bemehetünk, Eiffel Tour néven vezetett szombati és vasárnapi túrákra lehet jelentkezni, részletek az Operaház oldalán. Alább a saját fotóink láthatók a Barangolás-túráról, de bővebb galériánk a Facebook oldalunkon is nézegethető.

Bejárat a Kőbányai út felől – mintegy másfél kilométerre, avagy negyedórás sétára Pongráctelepről, noha az Eiffel Műhelyház északi vége légvonalban csak kb. 250 méterre van a Csilla – Gyöngyike saroktól. Ám a vasúti deltát csak megkerülni lehet, szinte mindegy, melyik irányban.
Az aulában makett segít áttekinteni a széltében-hosszában hatalmas, ipari műemléknek számító Eiffel-csarnokot, amit valójában nem is az Eiffel építésziroda, hanem Feketeházy János tervezett 1867-ben – csak a jellegzetes, máig eredeti vasszerkezet hasonlít az Eiffel-stílusú épületekre. A vezetett túra az utólag beépített galériaszinten megy körbe az épület hosszában.
Az aulába befért az egyetlen megmaradt, hazai gyártású 317-es gőzmozdony és egy vele egykorú vasúti kocsi. Utóbbiban büfé működik, de csak előadások idején.
Fricsay Ferenc Stúdió – az ország legmodernebb hangtechnikai stúdiója, már Placido Domingo is vett fel itt lemezt.
A hosszú folyosón tárlatok mutatják be az Operaház történetét, valamint közelről is látható a csarnoképület eredeti, XIX. század óta meglévő szegecselt vasszerkezete.
A középső csarnokhajó tetőzete alatt hosszú és széles relaxálószintet alakítottak ki az Eiffel Műhelyház dolgozóinak és az itt próbáló művészeknek.
Az Ottrubay Melinda Oázisnak elnevezett relaxáló terasz oldalablakaiból műhelyekre láthatunk rá.
Meg tornateremre is, ahol ránézésre éppen felolvasó próba zajlott.
Ez az önmagában is hatalmas csarnokrész még kialakítás alatt van.
Raktár a szétszedhető nézőtérnek.
Az Eiffel Műhelyház északi végéből ellátni a Csilla utca 2. társasházig, melynek Gyöngyike utcai oldala a fák mögött látszik, kb. 250 méterre.
Az egyik műhely a sok közül – itt a favázra rögzített hungarocell díszleteket faragják és festik pl. kő mintázatra.