Lehet még pongráctelepi köztársasági elnökünk?

A kissé bulváros címadás valós felvetést takar. A sok más híres ember mellett ugyancsak Pongráctelepről elszármazott, többek között a Pázmány Péter Egyetem Bölcsészettudományi Karát megalapító Dr. Maróth Miklóssal még 2016 őszén, a Prima Primissima díja kapcsán készítettünk interjút (ami itt olvasható), természetesen hangsúlyozva a pongráctelepi emlékeit. De már akkoriban is felvetődött a neve, mint lehetséges (kormánypárti) köztársasági elnökjelölt, ezért mi is rákérdeztünk az interjúnkban, hogy felkérés esetén folytatná-e tudós elnökeink sorát (Mádl Ferenc és Sólyom László után). Az egyszerűség kedvéért alább idézzük Maróth Miklós akkori szavait, melyek értelmében elképzelhetőnek tartana egy ilyen kihívást.

Dr. Maróth Miklós a 2016-os interjúnk idején.

Egy ilyen komoly, nagy megtiszteltetésnek számító felkérésről szerintem mindig az adott élethelyzetben kell dönteni, de ha elgondolkozom azon, hogy az alapvetően csak jelképes funkciójú magyar államfői pozícióban, a reprezentálással együtt járó kényelmes „semmittevésen” túl hogyan lehetnék mégis az ország javára, akkor az orientalista kutatásaim során megszerzett nyelvtudásommal és kiépített nemzetközi kapcsolatrendszeremmel talán mégis tudnék a hazám javára tevékenykedni. De ennél is fontosabb szempont lenne számomra egy ilyen felkérés mérlegelésekor, hogy államelnökként képes lennék-e elősegíteni a konszenzusra törekvést az alapvető kérdésekben a jelenlegi nagyon megosztott, ellenséges hazai pártpolitikai rendszerben. Ezzel kapcsolatban van egy számomra szimpatikus példa Finnországból, ahol a köztársasági elnök kiélezett vitahelyzetben olyan sajátos, a finn hagyományokon alapuló módszert alkalmaz a konszenzus elősegítésére, hogy meghívja az egymással végletes nézetkülönbségben lévő pártpolitikusokat az államfői palota házi szaunájába. A gőzfürdőben aztán lelkileg is pőrék lesznek a politikusok; abban a környezetben egyszerűen nem viselhetik tovább a politikusi páncélt, és a közös szaunázás végére valahogy mindig sikerül egymással megállapodniuk…

Mindezt azért idéztük most fel, mert ugyan 2017 tavaszán végül újra Áder Jánost választotta meg köztársasági elnöknek a kormánypárt, azonban neki jövőre, 2022 tavaszán lejár a második elnöki ciklusa, így akkor majd a magyar országgyűlésnek mindenképpen új személyt kell megválasztania Magyarország legmagasabb közjogi méltóságának. Jelenleg még nincs hivatalos jelöltje, sem a kormánypártoknak, sem az ellenzéknek, de a médiában már meg-megjelennek találgatások, hogy kormányoldalról kik közül kerülhet ki (valószínűleg) az a személy, akit reálisan meg is választ következő köztársasági elnöknek az országgyűlés jelenlegi kormányzó többsége.

És hogy, hogy nem, de a “pletykák szerint” most is komolyan esélyes jelölt lehet Maróth Miklós, mint erről a 444.hu mai cikke is ír, amit itt lehet elolvasni. Ha végül tényleg ő lesz Magyarország következő államfője, ennek alkalmából igyekszünk majd újra meginterjúvolni őt, mint Pongráctelep egyik legsikeresebb elszármazott lakóját, akire lakótelepi szinten is büszkék lehetünk.

Frissítés 2021.12.21: ez gyorsan eldőlt, mert a jelenlegi kormányfő Novák Katalint jelöli köztársasági elnöknek, akit nagy valószínűséggel meg is fog választani a jelenlegi országgyűlés 2022 tavaszán.