Lapszemle – 2022. május

A kerületi önkormányzat hivatalos lapjában, a májusi Kőbányai Hírekben nem találtunk kimondottan pongráctelepi érdekeltségű hírt, cikket, viszont több, általában a kőbányaiakat érdekelhető, “közérdekű” cikket mi ajánlunk pongráctelepi olvasóink figyelmébe.

Online önkormányzati ügyintézés (3. oldal): bár a koronavírus járványhelyzeti korlátozások véget értek, a Kőbányai Önkormányzat továbbra is ajánlja a kerületi lakosok figyelmébe a személyes vagy postai levelezős ügyintézést sok esetben kiváltó online ügyintézést. Az Önkormányzati Hivatali Portál a https://e-onkormanyzat.gov.hu weboldalon érhető el, ahol a Kőbányai Önkormányzat felé is beadhatunk hivatalos megkereséseket, nyomtatványokat, stb. A portál használatához Ügyfélkapus regisztráció vagy elektronikus személyi igazolvány megléte szükséges. Az Önkormányzati Hivatali Portálon kívül elérhetők a kőbányai hivatalok a hivatal@kobanya.hu e-mail címen, a 06-1-4338-100-as központi telefonszámon, valamint az 1475 Budapest, Pf. 35. postacímen is.

Adósságkezelés önkormányzati segítséggel (2. oldal): ha “nem jön ki a matek” a családi kasszával és halmozódni kezdenek a közüzemi tartozások, segítséget lehet kérni az adósságkezeléshez a Bárkától. A Kőbányai Önkormányzat által fenntartott BÁRKA Kőbányai Humánszolgáltató Központ szakemberei számos egyéb élethelyzetben tudnak segítséget nyújtani minden korosztálynak, szolgáltatásaik térítésmentesen vehetők igénybe. A központ az Ihász utca 26. szám alatt érhető el, vagy a 06 1 261 8183-as, illetve a 06 1 262 2632, 06 1 260 6803-as telefonszámokon.
Gyermeket is veszélyeztető probléma, krízishelyzet esetére készenléti szolgálatot tartanak fenn, az intézmény nyitvatartási idején túl is hívható a 06 30 382 8276-os telefonszámon.

Felújítás lesz a Hungária körúton (7. oldal). Június végére újul meg a Hungária körút Hős utca és Salgótarjáni utca közötti szakaszának burkolata. A főváros a Budapest Közút Zrt. kivitelezésében mintegy 14 ezer négyzetméternyi útburkolatot cserél. A munkálatokat úgy ütemezik, hogy
a marási és aszfaltozási munkák miatt irányonként mindig egy-egy sávot zárnak le, kettő mindkét irányban járható marad. A Budapesti Közlekedési Központ azt javasolja, hogy az autósok az érintett területet a Pongrácz út és a Százados út felé kerüljék el.

Kőbánya “harmadik” országgyűlési képviselője: Bakos Bernadett (6. oldal). Újabb országgyűlési képviselője van Kőbányának. Bakos Bernadett 2020 óta volt önkormányzati képviselő az LMP színeiben. Az idei országgyűlési választásokon nem indult egyéniben, az ellenzéki összefogás
közös listáján viszont az 50. helyre került, így ő kapta meg azt a listás mandátumot, amelyről Dobrev Klára lemondott, és amely révén az LMP az országgyűlésben frakciót alakíthatott. Tehát hivatalosan nem kőbányai egyéni képviselő, hanem egy párt listás képviselője lesz a parlamentben, de a Kőbányai híreknek adott válaszai szerint azért sokat fog foglalkozni ezután is Kőbányával, például a Népliget a szívügye:

Nagyon jó a civilekkel a kapcsolatunk, létrehoztuk a Tegyünk együtt az élhető Népligetért Facebook-csoportot. Több médiamegjelenésünk,
önkéntes akciónk volt már, madártani, botanikai, parktörténeti sétákat szerveztünk. Ezekkel a programokkal próbáljuk visszacsalogatni az embereket a Népligetbe, mert sokaknak erről csak a buszpályaudvar jut eszébe, miközben maga a park sokkal több, nagyon jó kikapcsolódási lehetőség. Gyümölcsöző kapcsolatunk van a Fővárosi Önkormányzattal,
de a Budapesti Fejlesztési Központtal is.
– Milyen ma a Népliget?
– A park ma gyönyörű szép, rendben is van tartva, van elég pad, szemetes is, nyugodtan ki lehet menni pihenni. A Népliget ügyét azonban szeretném a parlamentben is továbbvinni, mert azt látjuk, hogy a kerületi, fővárosi önkormányzatnak viszonylag szűkösek az anyagi lehetőségei, és úgy gondolom, hogy Budapest egyesítésének 150. évfordulójára
(2023-ban) szép ajándék lenne az államtól, ha felújítaná a 100. évfordulóra készült Megyék kertjét.

Készíts filmet Kőbányáról! (15. oldal) címmel hirdet amatőrfilmes pályázatot a Kőbányai Önkormányzat és a Kőrösi Kulturális Központ. Részt venni “hatodikos” kortól és Kőbányán lakva vagy dolgozva lehet, egyénileg vagy csapatban is. Az amatőrfilmesektől sima mobiltelefonos alkotásokat várnak 2-10 perc hosszúságban és az alábbi két témában:

  1. Kőbányai épületek – kőbányai történetek
    Egy szabadon választott műemlék, műemlék jellegű vagy Kőbánya
    történetében egyedi értéket képviselő, fontos szerepet
    játszó épület vagy helyszín bemutatása.
  2. Kőbánya retró – dédszüleink, nagyszüleink fiatalsága

A zsűri az ötletet, a tartalmi igényességet, személyességet és a kerek történetet értékeli. Egy pályázó egy témában egy filmmel indulhat, de mindkét versenykategóriában küldhet be alkotást. A beérkezett pályaművekből rendezik majd meg az I. Kőbányai Filmszemlét.
A pályázatok benyújtásával kapcsolatos részletek a KÖRKULT
honlapján a Filmszemle menüpontban érhetők el 2022. június
1-től http://www.korosi.org/ címen. További tájékoztatás a filmszemle.
kobanya@korosi.org e-mail-címen kérhető.

Ha egy pályázó pongráctelepi vagy környékbeli épületről, netán az ott lakó nagyszüleiről forgatna filmet, azt mi is közzé tesszük.

Forrás: Kőbánya.hu