Lapszemle – 2022. június

A X. kerületi önkormányzat hivatalos, havonta megjelenő lapjának, a Kőbányai Hírek júniusi száma még nem elérhető a a szokásos PDF formátumban a Kőbánya.hu oldalán, ezért most a papír újságból szemlézünk pongráctelepi és környéki érintettségű cikkeket, s emiatt nem közlünk most (képernyő)fotót sem az újságból. Frissítés: már elérhető a PDF-es lapszám is, ezen a linken.

Érdekes, pozitív riport olvasható szociális bérű önkormányzati önkormányzati lakás új lakóiról a 2. oldalon. A riportban több helyen említik, hogy Pongráctelepen van a lakás, de ebből még nem derül ki, hogy melyik Pongráctelepen? “Minálunk”, vagy a Pongrác út 17. menti “másik” Pongráctelepen? Utóbbira utalhat a cikkben említett 34 nm-es lakásméret, mivel a pongráctelepi társasházakban 36-37 nm a legkisebb lakásméret, de ez még akár elírás is lehet.

A XX. Balogh János Kárpát-medencei Környezet- és Egsézségvédelmi Csapatversenyről számol be egy a 6. oldalon olvasható cikk. A tanulmányi versenyt a tavaly elhunyt Nagyné Horváth Emília tanárnő alapította 23 évvel ezelőtt a Hungária körúti Bem József Általános Iskolában, ahol az 1980-as évekre visszamenő hagyományai vannak a környezetvédelem oktatásának. Az idei verseny első napján a diákcsapatok a Pongrácelep másik szomszédságában, a volt Északi Járműjavító Dízelcsarnokában már működő Közlekedési Múzeum kiállítását is meglátogatták, majd az iskolában folytatódott, a hagyományosabb versenyfeladatok mellett szabadulószobás és egyéb játékos kihívásokkal.

Az újság 7. oldalán arról olvashatunk, hogy a Kelet-Pesti Tankerület 33 tanítót, tanárt díjazott a pedagógusnap alkalmából, akik közül az egyetlen férfi oktató Vajda József, aki a Bem József Általános Iskolában tanít, magyar nyelvet, valamint tanulásban akadályozott diákokat fejleszt. Elmondása szerint a tanítás egyszerre tölti fel és kapcsolja ki – vagyis igazán elhivatott pedagógus, amit bizonyára a felmenőitől örökölt, mivel a családja tele van tanárokkal, tanítókkal, a dédapjáig visszamenőleg. Vajda Józsefen kívül még a Keresztúry Általános Iskolában tanító Balázsné Benkő Erikát említi a cikk, mint kőbányai pedagógust a 33 díjazott között.

Felavatták az Operaház világszínvonalú próbatermeit az Eiffel Műhelyházban. Erről már külön cikkben mi is beszámoltunk, a Kőbánya.info alapján, így itt most nem részletezzük, mivel bővült a Pongráctelep szomszédságában működő Eiffel Műhelyház.

Aranyérmes lett a 11. AETF Open European Taekwon-Do Cup 2022 versenyen Molisz Zoltán, a kőbányai Sasok taekwondo sportegyesület versenyzője, akinek felkészülését a kerületi önkormányzat is támogatta. A sportegyesület pár éve már a Hungária körúti Bem-lakótelepen működik (a volt óvoda épületében, az általános iskola mellett), és már pongráctelepi gyermekek is voltak itt nyári napközis táborban. (16. oldal)

Forrás: Kőbányai Hírek, 2022. június