Lapszemle – 2022. július

Sajnálatos módon még mindig csak a májusi lapszám érhető el (PDF-ben) a Kőbányai Hírekből a Kőbánya.hu oldalán, így a júliusi lapszámból is papír formátumként szemlézzük a pongráctelepi és környékbeli érdekeltségű(nek gondolt) cikkeket. Frissítés: már elérhető a PDF-es lapszám is ezen a linken.

Elkészült a Mocorgó Óvoda felújítása-bővítése a Kőbányai útnál, amiről a 2. oldalon olvashatunk. Az óvoda mellett lévő Szervátiusz Jenő Általános Iskola felújítása és emeletráépítése is most ért véget, és az önkormányzat egyszerre mindkét intézménybe szervezett lakossági bejárást a környékbelieknek.

Már Kőbányán is lehet kérni nyílászárók cseréjét, zajszigetelését a repülőtéri forgalom miatt (2. oldal). A jogszabályok Kőbánya egyetlen utcáját sem sorolják zajgátló védőövezetbe, jóllehet a Ferihegyen le- és felszálló repülők sok kőbányai lakos életét is megkeserítik. Az utóbbi években Pongráctelepen is panaszkodnak erre a zajhatásra, mivel amióta megváltoztatták a felszálló légifolyósó útvonalát, nagyjából éppen fölöttünk fordulnak a repülőgépek nyugat, délnyugati, déli irányba. D. Kovács Róbert Antal kőbányai polgármester sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. “önkéntes” alapon bővítette a saját zajvédelmi pénzügyi támogatási keretét, aminek során 1500 újabb ingatlantulajdonosnak ajánlottak támogatást, és a harmaduk élt is vele. A program most induló szakaszában Kőbányán belül először az Újköztemető melletti lakóterület kap ilyen támogatást, majd haladnak tovább nyugat felé, távolodva a reptértől. Talán majd egyszer Pongráctelepre is elér ez a program (ha nem csak helyi érzések, hanem hatósági mérések szerint is elég zajosak errefelé is a felszálló repülőgépek), ami a nyílászárók pótlólagos hangszigetelését támogatja.

Érdekes: amikor a kerületi önkormányzat úgy hirdet meg kiadó bérlakásokat, hogy a bérlőnek felújítási kötelezettsége van, az ilyenkor közölt, a Kőbányai Vagyonkezelő Zrt. szakértői által becsült (bruttó) felújítási költség pénzösszegének meglétét akkor is igazolnia kell a lakás bérletére pályázónak, hogy ha egyébként ő saját munkával és baráti segítséggel jóval olcsóbban tervezné kihozni a felújítást – különben eleve érvénytelen a bérlői pályázata. (Háztűznéző c. cikk, 3. oldal.)

Kisokos az I. Kőbányai Filmszemléhez alcímmel olvashatunk cikket a 6. oldalon. Az amatőr videós pályázatról mi is részletesen írtunk ebben a posztban, de azért említjük meg most a Kőbányai Hírek cikkét, mert azt két pongráctelepi fényképpel is illusztrálták, melyeken a Salgótarjáni utca 61. társasház (régi 2. épület) homlokzatán látható nagyméretű faliképet, ún. sgraffitót láthatunk, ami Medveczky Jenő alkotása 1942-ből, címe a Nyár. (Az ifjabb olvasók kedvéért pedig megemlítjük, hogy az egy harmadik fotón látható BNV79 felirat pedig a Pongrác út túloldalán, a vasútvonalon is túl lévő mai Hungexpo vásártelep területén az 1970-es évek elejétől a kétezres évekig működött Budapesti Nemzetközi Vásár aktuális évi rendezvényének rövidítése. Magáról a kisfilm pályázatról további részletek olvashatók az alább teljes terjedelmében kifotózott cikkben.

Zéró tolerancia az illegális hulladéklerakókkal szemben (8. oldal) – ebben a cikkben sajnos éppen lakótelepünk környékét emelte ki a Kőbányai Hírek (még ha nem is nevezték meg Pongráctelepet), hogy autógumi, építési törmelék, kidobott hűtőszekrény és háztartási hulladék is bőven akad a Salgótarjáni út mentén, illetve a Horog és a Csilla utca környékén. Ez már régi probléma, ami ellen úgy tűnik nem (eleget) segít a 2014-ben a lakótelep körül kiépített 11 db térfigyelőkamera sem, mert ez a cikk most arról ír, hogy az illegálisan ott hagyott szemétkupacokban a közterület-felügyelők turkálnak, számlákat és más azonosító iratokat keresve. Ha ilyen papírok alapján sikerül beazonosítani az illegális szemetelőt, vagy esetleg valakit tetten érnek szemétlerakás közben, akkor eljárást indítanak, tavaly száz esetben tettek így. A zéró tolerancia eredményeként több a tettenérés és a kirótt helyszíni bírság, mint a korábbi években – tavaly több, mint 3 millió forintot fizettek be a szemetelők. Reméljük, egyszer tényleg eljutunk odáig, hogy sem lakótársaink nem lomtalanítanak egész évben a társasházi kukák mellé, sem máshonnan erre közlekedők nem fognak az autójukból, teherautójukból (!) nálunk kipakolni a szemetüket…

Forrás: Kőbányai Hírek, 2022. július