Tényleg fizetős parkolási övezet lesz egész Laposdűlő

Ma körbement az országos médián, amit először a Napi.hu írt meg: szeptember elejétől jelentősen bővül a fizetőparkolási övezetek területe Budapesten, így Kőbányán is, ahol Laposdűlő városrész, és így Pongráctelep teljes területe az ún. “C” várakozási övezetbe fog kerülni, amin belül munkanapokon 8:00-18:00 óra között 300 Ft/óra díjért lehet várakozni. Ez nem teljesen váratlan hír, mert tavaly novemberben a kőbányai önkormányzati közmeghallgatáson már elhangzott és mi beszámoltunk róla, hogy az önkormányzat vizsgálja a fizetős parkolási zóna bevezetését Laposdűlő városrész területén, főleg arra hivatkozva, hogy amióta a Hungária körút VIII. kerületi oldala fizetős, onnan jöttek át a X. kerületi oldalra, azaz Laposdűlőre ingyen parkolni.

A lentebb részletezett fővárosi rendelet szerint ilyen táblák lesznek majd Pongráctelepen is.

KIEGÉSZÍTÉS: Mustó Géza alpolgármester Facebook posztja és Papp Zoltán önkormányzati képviselő kommentekre adott válaszai alapján természetesen lesz a helyi lakosoknak kedvezmény (gyakorlatilag ingyenes parkolás, évi egyszeri bruttó 2.540 Ft-os regisztrációs díjjal), de lakásonként csak egy járműre. Tehát a második autóra vagy céges járműre már fizetni kell a várakozási díjat.

Mi megtaláltuk a mai hír ősforrását is, ami már több, mint egy hónapja megjelent: a Fővárosi Közlöny 2022. évi 14. számában olvasható az igen hosszú című jogszabály: Budapest Főváros Önkormányzata Közgyűlésének 21/2022. (VII. 7.) önkormányzati rendelete a Budapest főváros közigazgatási területén a járművel várakozás rendjének egységes kialakításáról, a várakozás díjáról és az üzemképtelen járművek tárolásának szabályozásáról szóló 30/2010. (VI. 4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

Alább kifotóztuk a rendelet mellékletében talált, igen szemléletes térképet, alatta pedig bemásoltuk a rendelet legfontosabb bekezdéseit, amik szerintünk leginkább érintik a Pongráctelepen lakó gépjármű tulajdonosokat.

De: bár a rendelet 2022. szeptember 5-én lép hatályba, a gyakorlati megvalósítás lassabb lesz, akár évekig is elhúzódhat a tényleges bevezetése az új övezetekben, hiszen fizetőautomatákat kell telepíteni, plusz személyzetet kell felvenni az ellenőrzésre.

KIEGÉSZÍTÉS: Mustó Géza alpolgármester Facebook posztja alapján a kőbányai önkormányzat a költségvetési lehetőségeihez mérten fokozatosan tervezi bevezetni a tényleges fizetési kötelezettséget az újonnan kijelölt övezetekben. Ehhez az önkormányzatnak forgalomtechnikai tervet kell készíttetnie, meg kell szereznie a kezelői hozzájárulást, majd beszerzési eljárás alapján ki kell építenie a szükséges parkolásüzemeltetési infrastruktúrát, amelyek forrását a következő évek költségvetéseiben kell biztosítani. Tehát idén még biztosan nem kell fizetni munkanapokon a parkolásért Pongráctelepen és környékén. A díjfizetési kötelezettség bővítéséről a Kőbányai Önkormányzat kellő időben részletes tájékoztatást fog adni, hogy arra minden gépjárműhasználó megfelelő módon fel tudjon készülni.

Viszont: Pongráctelep parkolási mizériájára nem biztos, hogy érdemi hatással lesz a “C” övezeti díjfizetős parkolás bevezetése. Egyrészt mert itt a fő probléma inkább a nagyságrendi ellentét: több, mint 800 lakásra kevesebb, mint 300 garázs és parkolóhely jut. Másrészt a “C” övezet munkanapokra korlátozódó díjfizetése miatt a Hungexpo jellemzően hétvégi rendezvényeire látogatók ezután is ingyen parkolhatnak be lakótelepünkre, ha szombat-vasárnap autókáznak a kiállításra (rendes tömegközlekedési lehetőség híján). Azért összességében véve reméljük, hogy javulni fog a pongráctelepi lakosok parkolási helyzete, amivel 2018-ban mi is foglalkoztunk ezen és ezen cikkeinkben.

Budapest Főváros Önkormányzata Közgyűlésének 21/2022. (VII. 7.) önkormányzati rendelete a Budapest főváros közigazgatási területén a járművel várakozás rendjének egységes kialakításáról, a várakozás díjáról és az üzemképtelen járművek tárolásának szabályozásáról szóló 30/2010. (VI. 4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

Díjköteles a várakozás – a rendeletben foglaltak kivételével – munkanapokon az „A” várakozási övezetekben a 8.00 óra és 22.00 óra közötti, a „B” várakozási övezetekben a 8.00 óra és 20.00 óra közötti, a „C” várakozási övezetekben és a „D” várakozási övezetekben pedig a 8.00 óra és 18.00 óra közötti időszakban.

A várakozási övezetekben fizetendő egyórai várakozási díj mértéke személygépkocsi, három- vagy négykerekű motorkerékpár, három- vagy négykerekű segédmotoros kerékpár, személygépkocsival vontatott pót- vagy lakókocsi és 3500 kilogramm megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó tehergépkocsi esetében:

a) az „A” várakozási övezetekben 600 forint/óra,
b) a „B” várakozási övezetekben 450 forint/óra,
c) a „C” várakozási övezetekben 300 forint/óra,
d) a „D” várakozási övezetekben 200 forint/óra.

(2) Lakóautó, autóbusz, 3500 kilogramm megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó tehergépkocsi, mezőgazdasági vontató, lassú jármű és az ezekkel vontatható pót- vagy lakókocsi várakozási díja az (1) bekezdésben meghatározott várakozási díj háromszorosa.

Kiegészítő táblák:
A „Várakozási övezet (zóna)” jelzőtáblák alatt az alábbi formátumú táblák elhelyezésével kell tájékoztatást adni a várakozási övezet kategóriájáról, a díjköteles időszakról, a díjköteles várakozás megengedett leghosszabb időtartamáról, a 9. § (1) bekezdése szerinti, óránkénti várakozási díjról és a mobiltelefonos parkolási díjfizetéshez szükséges telefonszám meghatározásához szükséges adatokról:

Ez a rendelet 2022. szeptember 5-én lép hatályba.

Forrás: Napi.hu és Fővárosi Közlöny 2022. évi 14. száma