Egyetemi kutatás Pongráctelepről

Egy nyári napon, 2021-ben egy diákcsoport a Szegedi Tudományegyetemről Pongáctelepre látogatott, hogy kétféle kérdőívet töltsenek ki; egyik a 2011-2015 között futott Kis-Pongrác projektet, mint városrehabilitációt, másik a lakossági elégedettséget vizsgálta. A fő kutató a dél-afrikai Ntombifuthi Nzimande, aki jelenleg Szegeden végzi a doktori tanulmányait (angolul). Alábbiakban közreadjuk a pongráctelepi lakossági elégedettségi kérdőívek Ntombifuthi Nzimande által honlapunknak írt rövid elemzését (angol eredetiből magyar nyelvre fordítva). A fotók a kérdőívezés során készültek.

A kutatás egyik fontos jellemzője a disszeminációs szakasz, ahol a kutatásban részt vevő személyek tájékoztatást kapnak az átfogó eredményekről. A lakossági elégedettségi kérdőív 70 kérdést tett fel a lakóknak a lakóteleppel kapcsolatos különböző témákat érintő elégedettségükről. Ez magában foglalta a lakóegységet, a környéket, a lakhatási körülményeket, a lakhatást támogató szolgáltatásokat, a lakosság részvételét, a társadalmi és környezeti jellemzőket:

Lakóegység jellemzői:

A lakás jellemzői döntő fontosságúak, tanulmányok kimutatták, hogy a lakóegység jellemzői, mint például elegendő hely a lakásban, a hálószoba mérete, a fürdőszoba elhelyezkedése, a lakás megjelenése és az épület általános minősége szorosan összefüggnek a lakosság elégedettségével vagy elégedetlenségével. A lakosság többsége többnyire elégedett volt lakótelepi lakásaival, többek közül a három legkiemelkedőbb szempont: világosság mértéke a lakásban (74.8%), a szellőzés minősége (74,5%) és a lakás fizikai megjelenése (74%) volt. A legalacsonyabb a lakások természetes hőmérséklete nyáron (64,7%), a lakások természetes hőmérséklete télen (66,5%) és a nagyméretű lakás (69,6%) volt.

Lakókörnyékének jellemzői:

A környék számos jellemzője meghatározza a teljes környékkel való elégedettséget, például az alapvető szolgáltatások közelsége és a bűnözés mértéke is. A legmagasabbra értékelt jellemzők a tömegközlekedési lehetőségek (80,5%), az egészségügyi ellátás elérhetősége (79,5%) és az iskolák közelsége (77,9%) voltak. A legalacsonyabb értékelést a környék tisztasága (59,2%), a bűnözés szintje (61,6%) és a közbiztonság (65,7%) kapta.

Az épület és a lakás jellemzői:

A lakások állapotának minősége három kategóriára osztható: a lakóegység belső jellemzői, külső jellemzői, valamint a környező területek állapota. A legmagasabbra értékelt jellemzők az ablakok minősége (71.4%), az elektromos csatlakozók száma (70.9%), az elektromos csatlakozók elhelyezkedése (70.6%) voltak. A lakosok nagyon elégedetlenek voltak a fal minőséggel (61,3%), az épület külsejével (63,1%), valamint a belső terek minőségével (64,4%).

Közösségi szolgáltatások:

A kormányzati szervek, a lakásokért felelős külső érintettek és a lakók közötti kapcsolat nagyban befolyásolja a lakossági elégedettséget. A lakosság nagyon elégedett volt az áramellátással (76,4%), gázellátással (75,6%), mobil/internet szolgáltatással (73%), ellenben meglehetősen  elégedetlen volt a hulladékkezeléssel (66,5%), a csatornarendszerrel (68,8%), a közös képviselettel és házkezelővel (69,6%).

A lakók részvétele a Pongrác úti lakótelep integrált szociális rehabilitációja program tervezésében:

Történelmileg a lakosság véleményét és gondolatait alig vették figyelembe a kormány által biztosított megfizethető lakásprojekteknél. Ez azonban kezdett megváltozni amikor a kormány bevonta az érdekelt feleket, különösen a  lakosokat a kormányzati tervezési folyamatokba. Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy a legtöbb önkormányzat tisztában van a városi területek összetettségével, dinamikájával, így a lakossági igények kielégítése létfontosságú a felhasználói elégedettség magasabb szintjének eléréséhez. A lakók teljes mértékben egyetértettek a következő állításokkal: „A lakókkal egyeztetni kell…” udvarok, közterületek megújításáról (76,9%), a házkezelésről, fenntartásról (76,1%), …a társadalmi programokról (pl. oktatási, foglalkoztatási és közösségi programokról) (73,5) %). Érdekesség, hogy a legtöbb lakó legalacsonyabbra értékelt nyilatkozatai az alábbiak voltak: „A lakókkal egyeztetni kell…” a lakások belső kialakításáról, elrendezéséről (59%), a lakások külső kialakításáról, megjelenéséről. (68,6%), lakások felújításáról (69,4%).

Szociális jellemzők:

A lakókörnyezet társadalmi vonatkozásai elsősorban azokra a közösségi hálózatokra vonatkoznak, amelyek a privát kézben lévő tereket és az általános szomszédságot kapcsolják össze. A lakók teljes mértékben egyetértettek a következő állításokkal: időben fizetem a havi számlát (87.5%), van olyan szomszédom, aki értesít a környéken történő fontos eseményekről, vagy vészhelyzetek esetén (73.5%), bízom a szomszédaimban (72.7%). Az alábbi állításokkal azonban már kevésbé értettek egyet: a tény, hogy ezen a környéken élek, sokat elárul arról, hogy ki vagyok (53.8%), részt veszek közösségi rendezvényeken és tevékenységeken a környéken (55.8%), aktívan részt veszek a közösségi találkozókon. (59,5%).

Környezeti fenntarthatóság:

A fenntartható tájszerkezetek és -jellemzők rehabilitációja és/vagy kialakítása az európai városi negyedeken belül exponenciálisan nőtt az elmúlt néhány évtizedben, a kontinens területének körülbelül 40%-a városi zöld infrastruktúrával. A városi zöldfelületek jelenléte több szempontból is előnyösnek bizonyult, ennek következményeképp a lakosok a következő állításokkal értettek nagyszámban egyet:  úgy gondolom, hogy az éghajlatváltozás hatással van a környezetre (77.1%), a környék tele van emberekkel (73%), a környéken sok zöldterület található. (71,9%). A következő állításokkal a lakosok a legkevésbé értettek egyet: a környéken nincs túl nagy zaj (55,8%), a környéken nagyon tiszta a levegő (60,3%), nem igazán figyelek a háztartásomban használt energia mennyiségére (66.2%).

Összefoglaló tapasztalatok:

Egy kutatás elvégzése már alapjáraton is kihívást jelent, ráadásul egy olyan országban, ahol a nyelv nem ismerete is közrejátszik, rendkívül megnehezíti a munkát. Pongráctelep lakói elképesztően befogadóak voltak velünk diákokkal, valamint a kutatásunkkal. A kérdőívek gyűjtése pont a lomtalanításra napjára esett, azonban nem gátolta a segíteni vágyókat, szűkös idejük és fáradt napjuk ellenére sem, valamint akiknek nem volt kapacitásuk segíteni is hálásan és kedvesen jelezték azt felénk.

Szeged, 2022. június
Ntombifuthi Nzimande