“Időszámításunk előtti” cikkek Pongráctelepről

Honlapunk 2013. szeptemberben indult (akkor még pongractelep.ininet.hu linken), és nagyjából 2014 óta figyeljük a kerületi médiában Pongráctelep említését, amit mi is közreadunk. (Ha országos médiában írnak rólunk, és tudomást szerzünk róla, természetesen azt is közreadjuk.)

Alább a 2014 tavasza előtti időszakban keletkezett internetes cikkeket igyekszünk közreadni Pongráctelepről és környékéről – a teljesség igénye nélkül. 2012-nél korábbi cikket nem is találtunk, valószínűleg inkább amiatt, hogy a kőbányai történésekről legnagyobb sűrűségben beszámoló 10.kerület.ittlakunk.hu is csak 2011 végén indult, míg más kőbányai internetes híroldalak még később, vagy korábban, de jóval ritkábban közölve cikkeket kerületünkről.

A cikkek szövegét teljes terjedelmükben idemásoltuk, és ha közöltek releváns fotót, képet, akkor azt is közreadjuk itt. Néhány cikkhez *[saját megjegyzést] is írtunk.

2012.10.15 – Közösségi “háznyitó” helytörténeti kiállítással
Idén januárban indult a Kis-Pongrác Projekt:* a kétéves beruházás során sor kerül a Kis-Pongrác lakótelep rehabilitációjára, társasházak, közintézmények, közterületek megújulására.
*[A kispongrac.hu honlapot a Kis-Pongrác Projekt sajnos már 2014-ben megszüntette, pedig ma már értékes helytörténeti forrás lehetne.]

Ennek részeként október 27-én délután 2 órakor megnyílik a Gyöngyike utcában a Kis-Pongrác Közösségi Ház. A közösségi házat Kovács Róbert polgármester adja át. A megnyitóhoz Helytörténeti Kiállítás kapcsolódik, melyen bemutatják a lakótelep születését.

2012.10.24 – Decemberre végeznek a Pongrácz úti híd felújításával
A Pongrácz úti villamoshidat szeptember közepén kezdte felújítani a Budapesti Közlekedési Központ. A munkálatok előreláthatólag decemberig tartanak, így körülbelül a hídszerkezet felújításának a közepénél járunk. A felújítás során a hossztartók teljes cseréjére, a hídfasaruk beépítésére kerül sor. A rekonstrukcióval egyidejűleg hídvizsgálatot is végeznek, korrózióvédelmet kap a híd.  A hídról a villamosvágányokat elbontják, majd a felújítás során új anyagokkal építik vissza. Mindemellett megújulnak a Pongrác úti lakótelep megállóhelyein a villamosperonok, és kisebb áramellátási munkák is elvégzésre kerülnek. A rekonstrukció eredményeképp a híd tartóssága további 20 évre biztosítva lesz – írja a BKK.

2012.10.31 – Átadták a Pongrác Közösségi Házat
Átadták október 27-én a Pongrác Közösségi Házat, mely projekttel együtt sor került a Gyöngyike intézményegyüttes tetőfelújítási munkálatainak befejezésével is. 1500 négyzetméternyi új tető került a Gyöngyike Óvoda, Gyöngyike Bölcsőde, a Gyermekek Átmeneti Otthona és az Idősek Klubja intézményei fölé.

Fotó: Kőbánya.hu

A Pongrác Közösségi Ház 150 négyzetméteren biztosítja a Bárka Kőbányai Szociális és Gyermekjóléti Központ lakótelepet érintő szociális és gyermekjóléti szolgáltatásait, helyet ad a 23 civil szervezet tevékenységeinek, valamint a helyi lakóközösség közösségteremtő akcióinak és rendezvényeinek. 4 munkaállomásból álló számítógép terem, játék- és foglalkoztató szoba, valamint egy minden hang- és videotechnikai igényeket kielégítő klubterem várja az érdeklődőket.

2012.12.02 – Világhírű táncosnő a Pongrác telepről
Kőbányához számos ismert ember kötődik, többük neve világhíressé vált az évek, évtizedek során. Nem csak Bill kapitányra vagy Póka Egonra gondolhatunk, ha meghalljuk a Kőbánya nevet: mások mellett a magyar táncművészet egyik legnagyobb alakja, Orosz Adél is a kerületben élt.*
*[A cikkből nem derül ki, de Orosz Adél, Póka Egon és Deák Bill Gyula egyarát a Pongrác út 17. szám alatti “másik” Pongráctelepen lakott.]

Orosz Adél és Róna Viktor a Pataky megnyitóján (forrás: bmknet.hu)

A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész és balettpedagógus a Pongrác telep lakójaként még a Kőrösi, egykor Pataky Művelődési Központ megnyitó ünnepségén is fellépett 1975. november 4-én (ha szeretnétek a közösségi ház történetéről többet olvasni, a bmknet oldalán érdekes cikket ajánlunk a figyelmetekbe).

Orosz Adél Nádasi Ferencnél tanult a Magyar Állami Operaház balettiskolájában, majd az Állami Balettintézetben végzett balettmesterként. 1982-ig az Operaház magántáncosa volt, majd a világhírű Kirov Színházba szerződött Leningrádba. Innen hazatérve négy évig az Operaház balettigazgatójaként hasznosította tapasztalatait, 1989-től pedig a Táncművészeti Főiskola balettmestere lett. 2010-ben A tánc világnapján Életműdíjat kapott. Pályafutása során számtalan előadásban láthatta őt a közönség, táncolta Mária hercegnőt a Diótörőben, Odettet A hattyúk tavában, Aurórát a Csipkerózsikában vagy a királykisasszonyt A fából faragott királyfiban.

2013.01.02 – Cégbirodalmat épített ki Kőbányán a pornókirály
A kőbányai Docler Holding cég tulajdonosa, a 42 esztendős Gattyán György 110 milliárd forintos vagyonával egy novemberi lista szerint Magyarország 3. leggazdagabb embere – olvashatjuk az Origo hírportálon.

Gattyán György (forrás: Facebook)

A milliárdos karrierjét kőművessegédként és sportolóként kezdte, aztán javarészt internetes szexből – a livejasmin.com oldal révén – gazdagodott meg. A 2003-ban elindított livejasmin.com-on lányok, fiúk, párok, melegek vagy éppen transzvesztiták webkamera előtt teljesítik az őket néző fizető kukkolók kívánságait. A szereplők előre megadott – nagyrészt szexuális – szolgáltatásokat nyújtanak percenkénti 2-4 eurós áron.

Gattyán György a szomszédos XVI. kerületben, Rákosszentmihályon nőtt föl, apja kőműves volt, anyja háztartásbeli. A vállalkozó sok mindennel próbálkozott az 1990-es években, dolgozott biztosítási ügynökként, hangmérnök gyakornokként az MTV-nél, ingatlan-értékbecslőként egyaránt, de üzemeltett vegyeskereskedést, később autókereskedést is.

A pornós Jasmin Media Group 2008-ban alakult át Docler Holdinggá, melynek irodaháza Kőbányán, a Kincsem park mellett működik. Az internetes tartalomfejlesztéssel foglalkozó Docler igyekszik befolyásolni a róla kialakult képet, így jelentős összegeket költ támogatásra. Az elmúlt időszakban 1,2 milliárd forintot adományozott a kultúra, a sport vagy a tudomány támogatására. A cég támogatja többek közt a dunaújvárosi hokicsapatot, a Prima Primissima díj junior kategóriáját, a Nemzeti és a Madách Színházat, véradásokat, Klein Dávid hegymászó expedícióját, vagy épp számítógépet ad rászoruló alapítványoknak. Volt persze olyan szervezet, amely miután megtudta, honnan jött az adomány, visszautasította azt – olvashatjuk a Vállalkozói Negyed oldalán.

2013.01.13 – Mit szerettünk 2012-ben – Kőbányán

A jóslatok ellenére mégis megéltük a 2013-as évet, ennek örömére tekintsünk egy kicsit vissza az elmúlt évre, vajon milyen pozitív változások történtek a kerületben.

A Kőrösi sétány „kivirágzása” a Kőbányáról kialakult képet biztosan pozitív irányban befolyásolta. A sétánnyal sikeresen nevezett a kerület a „Virágos Magyarországért” versenyben, hiszen Budapest legszebb főutcája díjat nyerte el. Az eredményes szereplés érdekében a sétány zöld felületein füvesítés történt, virágokat helyeztek ki, valamint lemosták a kandelábereket, pótolták az ellopott ivókutakat, új szemeteseket helyeztek ki és a graffitiket is eltávolították a Kőkert Kft munkatársai.

Több óvodát és iskolát is felújítottak részlegesen vagy teljesen az elmúlt évben, de az Ihász utcánál október végén megnyitott új jégpálya is nagy sikert aratott.

Tavaly januárban indult el a Kis-Pongrác Projekt: a kétéves beruházás során sor kerül a Kis-Pongrác lakótelep rehabilitációjára, társasházak, közintézmények, közterületek megújulására. Ennek részeként október végén megnyílt a Gyöngyike utcában a Kis-Pongrác Közösségi Ház.

A kerületi és a fővárosi önkormányzat közös beruházásában készült el az Új köztemető előtti körforgalmi csomópont  novemberre, de gyönyörűen megszépült a Kőbányai Könyvtár is, érdemes megnéznie, aki esetleg még nem látta. Olvasóinkat is megkérdeztük, mit tartottak az elmúlt év legjobb történésének a kerületben, és sok kisebb fejlesztésre, eseményre emlékeztettetek a válaszokban, mint például az Óhegy Park korábban lezárt területének a megnyitása vagy a Vakond futam. A kerületben valóban sok pozitív változás történt. A pozitívumok után szeretnénk megkérdezni benneteket azokról a változásokról, történésekről, melyeket negatívumként értékelnétek az elmúlt évből.

2013.01.22 – Csalók próbálnak pénzt kicsalni a Pongrác telep lakóitól
Csalók jelentek meg a Pongrác telepen, akik azzal a mesével próbálnak pénzt kicsalni a társasházakban lakóktól – főként az idősebbektől -, hogy a felújítási munkálatokra (víz, csatorna, elektromos fővezeték, gázvezeték) szükséges még további előleg befizetése – írja a Kőbányai Vagyonkezelő Zrt. tájékoztatójában.

A Pongrác telep 20 társasházából 14 társasházban eredményesen lezajlott a közbeszerzési eljárás, tehát a munkálatok elkezdődhetnek vagy már el is kezdődtek. Érvényes és megkötött szerződések alapján dolgoznak a kivitelezők a társasházakban, akik a közös képviselőkkel és a Kőbányai Vagyonkezelő Zrt. munkatársaival állnak csak munkakapcsolatban.

Az alábbi társasházakban volt eredményes a közbeszerzési eljárás:

 • Csilla utca 2., 3., 4., 5., 6., 7.,9., és 10.
 • Pongrác út 9. / VII. épület, XVII. épület
 • Salgótarjáni út 53., 55., 59., 61., és 63.

Idegeneket, akik a fenti indokokra hivatkozva próbálnak bejutni a házakba, ne engedjünk be, fokozottan ügyeljünk a biztonságra. Ha bármi gyanús tevékenységet észlelnénk, jelentsük az alábbi elérhetőségeken:

 • Személyesen a minden kedden 17 órától elérhető Mobil KMB Irodában (Pongrác Közösségi Házban)
 • A BRFK X. kerületi Rendőrkapitánysága felé: 263-72-12 (ügyeletes)
 • Oláh Krisztián rendőr főtörzsőrmester- Körzeti megbízott: 06-20-581-1227
 • László Ferenc rendőr zászlós – Körzeti megbízott: 06-20-453-99-98
 • Alfa Polgárőr Egyesület – Körösi Csaba: 06-30-205-7249
 • Wolf Polgárőrség – Orosz Tibor: 06-30-621-3628
 • Tóth György – Kőbányai Vagyonkezelő Zrt. Városfejlesztési Divízió: 666-27-71

2013.03.11 – Bűzös szeméthegy a kőbányai vasútállomáson

Kőbánya-alsó vasúti megálló a Pongrác út felől nézve. Fotó: Kőbánya.hu.

Kőbánya Alsó vasútállomásának területe hosszú ideje rendezésre vár. A főváros egyik legforgalmasabb csomópontja szemetes, koszos, egyszóval borzalmas állapotban van. Kovács Róbert polgármester is szeretné a helyzetet rendezni, tavaly ősszel már írt a MÁV vezetőjének ezügyben, azonban változás nem történt azóta sem, ezért most újabb levelet intézett a a vasútállomás környezetét jellemző állapotok miatt a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatójához. Reméljük, végre komolyan veszik a kerületvezető levelét, kérését, és az itt élők érdekében is felszámolják a jelenlegi állapotokat.

2013.04.07 – Pornós cégtől gyógyszergyárig: íme a legnagyobbak Kőbányán
Szerintetek melyik a legnagyobb cég a kerületben? Valószínűleg nem okozunk meglepetést a válasszal, nyilván sokan tudjátok, hogy az Egis gyógyszergyár a legnagyobb árbevételt felmutató vállalat Kőbányán. Persze ott van a nyomában a Dreher, de mellettük is csupa közismert névvel találkozhatunk a legnagyobb kerületi cégek tízes listájában (hiszen kőbányai székhellyel rendelkeznek), mint a Danone, a Bosch, a C&A, a Deichmann vagy a Jysk (11. helyen).

A toplistás lista második helyén a HM EI név szerepel, mely első hangzásra idegennek tűnik. Valójában ez a Honvédelmi Minisztérium Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő cége, melyet 1993-ban alapított a honvédelmi miniszter. Kezdeti fő profilja a rádió felderítő – és zavarórendszerek tervezése, speciális hardver- és szoftverelemek fejlesztése, rendszer-integrálás, katonai minősítés, illetve a rendszer szállításához kapcsolódó oktatás, kiképzés és szaktanácsadás volt. A vállalat feladatai később bővültek információs eszközök, műholdas navigációt (GPS) alkalmazó rendszerek létrehozásával, gyártásával és logisztikai feladatokkal. 

Előkelő helyen szerepel még a WebMindLicenses nevű vállalat, mely bevételét mindössze két fő foglalkoztatásával érte el. A cég a Docler Holding cégcsoport tagja, melynek tulajdonosa az egyik legvagyonosabb magyar, a pornó-bizniszből mintegy 30 milliárd forintos vagyonnal rendelkező Gattyán György Zoltán. 

A legtöbb alkalmazottat természetesen a HM cége foglalkoztatja, de ezeknek a kerületi nagy cégeknek általában véve is több száz dolgozójuk van. Igaz, nem kizárólag a kerület munkahelyteremtését erősítik, gondoljunk csak a Deichmannra vagy a Jyskre, melyeknek sok üzletük van szerte Budapesten. 

Az biztos, hogy ezek a vállalatok komoly iparűzési adót fizetnek a fővárosnak, kérdés, hogy ebből mennyi kerül vissza hozzánk, a kerületbe.

2013.04.24 – A legenda visszatér – jön a nagykoncert

forrás: Bill kapitány Facebook oldala

Úgy tűnik, Bill kapitány valóban meggyógyult, és betegségét követően teljes erővel készül a nagy visszatérésre. Május 18-án, szombaton este 8 órakor rendezik meg a Pecsában visszatérő koncertjét, melyre még lehet jegyeket vásárolni.

Aktuális koncertjeiről honlapján és Facebook oldalán is rendszeresen olvashatunk. A Facebookon osztotta meg a fenti fényképét is, mely rajongói szerint a Pongrácz telepen készült a 70-es évek elején.

2013.04.23 – Urbitális majális a Pongrác telepen

A 2013-as Urbitális Majális májusi programjain a Pongrác telep is részt vesz. A 2008 óta megrendezésre kerülő Urbitális Majális a főváros egyik legnépszerűbb közösségi eseménye, civil ünnepe. Az idei évben “Budapest, mint kreatív város bemutatása, bemutatkozása” gondolat köré szerveződnek a rendezvények.Május 11-én, szombaton civil napot rendeznek a lakótelepen az Urbitális Majális részeként, melyen mini rendvédelmi nap, sakk verseny és szimultán, „Gazdálkodj okosan!” klub, lakótelepi fotókiállítás, helytörténeti barangolás, kézműves foglalkozások, környezettudatos tematikus játszóház – a „Szamárfül” projekt keretében – várja a látogatókat.  Az Urbitális Majális részletes fővárosi programjairól a rendezvény oldalán olvashatunk.

2013.05.07 – Pornóból a csúcsra – miért ne?
A kerületben van a székhelye Magyarország harmadik leggazdagabb emberének, a Docler birodalom tulajdonosának, Gattyán Györgynek. A fiatal, jóképű vállalkozó a pornóüzletből gazdagodott meg, vagyis a livejasmin.com “felnőtt tartalom” szolgáltatásából, melyben szexuális kéréseket teljesítenek a fizető vendégek részére.

Az Amerikában élő vállalkozó egyébként bizonyos szempontból még például is szolgálhat a magyaroknak, ugyanis itt, Magyarországon adózik, vagyis a magyar államot gazdagítja adóbefizetésével, másrészt a kerület legnagyobb adót fizető cége is az övé. Ráadásul sokat adakozik, bár egyesek visszautasítják az adományt a pornográf tartalomra hivatkozva. Egy biztos, a semmiből jött fiatalember – saját erőből – igen magasra jutott. Életéről, vállalkozásairól beszél most őszintén a Napi Gazdaság oldalán, melyből egy közvetlen embert ismerhetünk meg, akinek bárki akár üzenetet is küldhet a Facebookon keresztül. Lehet fanyalogni, de biztosan sokan szívesen lennének a helyében….

2013.05.28 – Most már emelkedni fognak az ingatlanok árai?
Sokan reménykednek abban, hogy azok a kormányzati intézkedések, melyek a kamattámogatásokat és a szociálpolitikai támogatási rendszert érintik, növelni fogják a keresletet – és így az árakat is – az ingatlanpiacon. De valóban várható fellendülés az elkövetkező hónapokban? S ha igen, milyen ingatlanokat érint? Mely típusokat lehet a legkönnyebben eladni, és mennyiért?A kamattámogatások és a szociálpolitikai támogatási rendszer kis mértékben ugyan élénkíti az ingatlanpiacot, arra azonban az eladók ne számítsanak, hogy az árak is emelkedésnek indulnának – vélekedett Bartal László, a Balla Ingatlanirodák bel-budai irodájának vezetője. Ennek az az oka, hogy a hatalmas kínálat kioltja az árfelhajtó hatást. Érdemes tehát az eladóknak tartósan számolni az elmúlt két évben kialakult árszinttel, s ha kismértékű fellendülésre mégis sor kerülne, a 2007-es és 2008-as állapotok semmiképpen nem térnek már vissza. 

A drága ingatlan még Budán sem kell. A jelenlegi helyzetben már az is nagy dolog, ha egy ingatlant egyáltalán értékesíteni lehet, mivel a kínálat nagyobb részére most egyáltalán nincs kereslet. Talán meglepő, de drága ingatlanokat még a budai oldalon sem vesznek, a közepes árú lakások készpénzes vásárlása jelenleg a piac legfelső szintje – fogalmazott a Balla Ingatlanirodák vezetője. Az ingatlanpiacon megjelenő készpénzes vevők szinte csak közepes vagy kisméretű ingatlanokat keresnek, elsősorban olyanokat, melyeknek a tulajdonosa megszorult a hiteltörlesztés miatt, esetleg örökségként jutott hozzá a lakáshoz, s gyorsan kíván túladni rajta. Ráadásul a kormányzati keresletnövelő intézkedések a szociálisan méltányolható igények kielégítését veszik célba, így Budán is csak a 10-30 millió forint közötti árfekvésű ingatlanok esetében számíthatnak az eladók érdeklődőkre, az ennél magasabb árkategóriákban csak komoly árengedmény segíthet sikeres eladáshoz.

2013.06.03 – Hannoveri villamosok a 37-es vonalán
A 37-es és a 37A villamosok június 16-ától, vasárnaptól ismét megállnak a korábban MÁV X. kapu néven ismert megállópárnál, amely a fenti időponttól Salgótarjáni utca, temető néven nyílik meg a nagyközönség számára. Szintén ettől az időponttól a fenti villamosvonalakon TW6000-es típusú, a köznyelvben Hannoveri villamosnak nevezett járművek közlekednek majd. Mivel ezek a villamosok rendelkeznek leszállásjelzővel, a jövőben a járművek megállás nélkül áthaladnak azokon a megállóhelyeken, ahol nem jelentkezik igény az utasok részéről le- vagy felszállásra -írja a BKK.

2013.06.10 – Befogadóközpont az Expón
A katasztrófavédelem a kőbányai Hungexpo területén csaknem 15 ezer ember befogadására képes fogadópontot létesített. A Hungexpo 6 ezer négyzetméteres D pavilonja 800, míg a 20 ezer négyzetméteres A pavilonja akár 4000 ember befogadására is alkalmas. A területen – szükség esetén – csaknem 15 ezer embert is el tudnak helyezni. Az otthonukat elhagyni kényszerülőket önkéntesek várják, de gyereksarkot és külön társalgókat is kialakítottak. A pavilonokban orvosi ellátás, fekvőhelyek, légkondicionálás és az étkezés is biztosított.

2013.06.28 – Hallottatok már az Auguszta telepről?

Az első világháborút követő lakáshiány, valamint a békeszerződés miatt elcsatolt területekről érkező, munkanélküli tömegek lakásproblémája hozta létre Budapesten a vagontelepeket, ahol vagonokban éltek az emberek. 1920-ban körülbelül 16 ezer vagonlakó élt a fővárosban. A vagon lakások felszámolása érdekében jöttek létre az első szükséglakótelepek, melyek kislakásos telepek voltak. Ilyen volt az Auguszta telep is a Salgótarjáni és a Pongrác út között. 

Az 1930-as évek elején az Auguszta telepen 5 ezren éltek. A telep Auguszta főhercegnő (1875-1964), József főherceg feleségének, Ferenc József unokájának a nevét viseli. A főhercegnő védnökségével alakult meg 1914-ben  az Auguszta-alap nevű társadalmi szervezet, amely közadakozást gyűjtött háborús segélyezésre. Ebből létesült Kőbányán a szükségkórház, melyet 1919-ben a vagonlakó menekültek részére szükséglakóteleppé alakítottak át. Mind a kórház, mind a telep Auguszta nevét viselte. 

Az Auguszta-telep helyén később trolibusz garázs épült. A központi trolibusztelep megépítését 1958-ban döntötték el, mely 1962-ben Pongrácz-telep néven kezdte meg működését. A 26 ezer négyzetméter alapterületű telephely teljes beruházása 1964-re készült el, ekkor adták át ugyanis a C épületet és a raktárt. 

Forrás:

 • bkv.hu
 • bme.hu
 • egykor.hu

2013.07.10 – Jön a fizetős parkolás Kőbányán
Már tavaly óta rendszeresen téma a fizetős parkolás bevezetése Kőbányán, miután sokan parkolónak tekintik a kerületet, és a városba utazván nálunk parkoltatják autójukat. 

Most az önkormányzat elfogadta a fizetős várakozást: első lépcsőben október 1-jétől a Kerepesi út- Fehér út- Gyakorló utca- Hatház utca által határolt területen, munkanapokon reggel 8 és este 6 óra között fizetős lesz a parkolás. A területen lakossági, gazdálkodási és egészségügyi hozzájárulás igényelhető az önkormányzattól.  

A parkolás üzemeltetője a Kőbányai Vagyonkezelő Zrt, aki augusztus végén ügyfélszolgálati irodát fog nyitni a Gépmadár utca 2-8. szám alatt. A részletekről náluk érdeklődhettek majd.

2013.08.14 – Még több, Kőbányát érintő járat lesz elsőajtós
Tovább bővül a BKK járatain az elsőajtós felszállási rend. Augusztus 24-étől a Kőbánya-Kispest és Rákosmente között közlekedő 201E és 202E vonalakon, szeptember 21-étől a Puskás Ferenc Stadiontól Kőbányán át Újhegyre közlekedő 95-ös és a Vásárvárost kiszolgáló 100-as autóbuszok vonalán, október 5-étől a repülőtérre közlekedő 200E autóbuszok vonalán már csak az első ajtónál szállhatunk fel.

Ha nincs érvényes jegyünk vagy bérletünk, akkor emelt áron, 450 forintért jegyet vásárolhatunk a buszvezetőnél. Részletes információt az elsőajtós járatokról a BKK oldalán olvashattok.

2013.08.15 – Lakásonként egy személyautónak lesz ingyenes a parkolás a Gyakorló utcánál
A Kerepesi út–Fehér út–Gyakorló utca–Hatház utca által határolt területen októbertől fizetőssé válik a parkolás. A fizetős parkolás bevezetése azért történt, mert az itt élők alig tudtak parkolni az Örs vezér terének üzletházaiba érkező vásárlók valamint az agglomerációból beutazó és itt parkírozó autósok miatt. A területen lakók lakásonként egy személygépkocsira ingyenes parkolási lehetőséget kapnak. A parkolásokkal kapcsolatos ügyeket augusztus 21-től intézhetjük a Kőbányai Vagyonkezelő Zrt. ügyfélszolgálati irodájában, a Gépmadár utca 2–8. szám alatt. A területen a fizetési időszak reggel 8 – este 6 óra között érvényes és óránként 175 forintot kell fizetni érte.

2013.08.15 – Fradiváros a Népligetben?
Az FTC-stadion építésének befejezéséig azokat a létesítményeket újítanák fel, amiket a klub a Népligetben használ. Az Építők-telepet is bevonnák a tervbe, vagyis az is a Fradié lenne – írja a Népszabadság. Az FTC átmenetileg költözött a népligeti sportközpontba, de az épületek többsége elég rossz állapotban van, ezért kell a felújítás. A lap értesülései szerint Kőbánya önkormányzata is támogatja a tervet, valamint Orbán Viktor is az elképzelés mellett áll.

Az ingatlan az állam tulajdonában van, a tervek szerint mobil stadiont építenének, megújítanák a pályák locsolórendszerét. Lebontanák az uszodát és a faházat, az így felszabadult helyre pedig egy 2500 fős kézilabdacsarnok, torna- és birkózóterem kerülne, de az elképzelésekben szerepel egy szabadtéri és egy fedett uszoda felhúzása is. Ami pedig igazán egyedülálló, az az, hogy egy orvosi, diagnosztikai és rehabilitációs központot is kialakítanának. 

2013.08.28 – Lakossági fórum a Kis-Pongrác fejlesztéseiről
Megújulnak a Kis-Pongrác lakótelep közterületei, parkolói a szociális városrehabilitáció keretében. A felújítási munkálatok ütemezéséről lakossági tájékoztatót hív össze az önkormányzat szeptember 11-én 17 órára a Pongrác Közösségi Házba.
Ha a területen laktok, menjetek el a fórumra!

2013.09.18 – Egyre kevesebb szelektív gyűjtősziget marad Kőbányán is
Idén tavasszal kezdte meg a közterület-fenntartó (FKF) a gyűjtőtartályok kiszállításával a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést Budapest területén. A teljes lefedettség várhatóan csak 2015-re valósul meg. A gyűjtőtartályok kiszállításának ütemtervét az FKF oldalán lehet megnézni. Ezzel együtt a köztéri szelektív hulladékgyűjtő szigetek szerepe is átalakul: a jövőben csak üveget lehet majd gyűjteni bennük, hiszen a műanyag, a fém és a papír szelektív gyűjtése a házaknál történik. A változástól a gyűjtőszigetek környezetében tapasztalható szeméthegyek, illegális hulladéklerakók megszűnését remélik. A hulladékgyűjtő szigetek számát fokozatosan csökkentik. (…)

A kerületben jelenleg működő gyűjtőszigeteket itt találjuk (a lista folyamatosan változhat, friss információt az FKF listájában olvashattok):
(…) Gyöngyike utca vége, garázssornál (Csilla utca)
Pongrácz út 9., a CBA mögött (…)

2013.10.15 – Ünnepi műsor 1956 emlékére
Az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére ünnepséget rendeznek a kerületben is október 23-án és november 4-én.

Október 23-án, szerdán délután 4 órakor kezdődik az ünnepi előadás az Előd utcai KÖSZI-ben. 17.30-kor a Kőrösi sétányon felállított kopjafánál koszorúzáson vehetünk részt.

November 4-én, hétfőn 14 órakor emléktábla-avatást és koszorúzást tartanak a Pongrác-lakótelepen, a Pongrác Közösségi Házban.

2013.11.05 – Terelve jár a 909-es busz
Kőbányán lezárták a Salgótarjáni utcát út- és közműépítés miatt a Pongrác út és a Gyöngyike utca között, ezért a 909-es busz módosított útvonalon, a Zách és a Hős utca felé kerülve jár – írja a BKK Info.

2013.11.11 – 2014 valóban az áremelkedés éve lesz az ingatlanpiacon?
Miközben olyan elemzői véleményeket is hallhatunk mostanában, miszerint már a jövő év közepétől beindulhat az ingatlanpiac s vele az árak emelkedése, azt is tudjuk, hogy az elmúlt évek telisteli voltak reményteli jóslatokkal. Ha a makrogazdaságra tekintünk, akkor nem sok biztató jelet látunk. 

Bármilyen meglepő: a segítség a bankok oldaláról érkezhet. Ha csak a makrogazdasági helyzet javulására várnánk, akkor bizony még sokáig kellene türelmesnek lennünk. Nincs olyan növekmény a gazdaságban, ami komoly optimizmusra adhatna okot – állítja Balla Ákos, a Balla Ingatlanirodák tulajdonos-ügyvezetője, aki szerint sokkal inkább az emberek szubjektív szempontok alapján történő elhatározása az, ami lökést adhat az ingatlanpiacnak. 

Az embereknek nincs több pénzük, nem emelkednek a fizetések, s nem látható igazán az optimizmus a gazdaságot illetően az ügyfelek részéről. De mégis, végre bele mernek vágni a lakásvásárlásba, megvalósítják vágyaikat, illetve végig merik gondolni, hogy mit tudnak megvenni. 

Ez persze még nem a normál állapot. Balla Ákos szerint a jelenlegi állapot nem tekinthető nyugalmi helyzetnek, ez egy lefojtott szint. Ahogy a 2007-2008-ban túlfűtöttségről beszéltünk, úgy most kompenzálja a piac a hitelezési boom éveit, de hamarosan beállhat az egyensúly. (…)

2013.12.03 – Idős nő halt meg a Csilla utcai lakástűzben
Hétfőről keddre virradóra a Csilla utca egyik társasházában tűz ütött ki. Az egyik földszinti lakás nagyszobájában egy ágy és a falvédő izzott. A lakást ellepte a füst, a szomszédok észrevették a bajt, és a tűzoltók kiérkezése előtt egy idős bácsit támogattak ki a lakásból. A tűzoltók a sűrű füstben egy idős nőt találtak eszméletlen állapotban, megkezdték ugyan az asszony újraélesztését, de rajta már nem tudtak segíteni, így a helyszínen életét vesztette. A tűzoltók eloltották a tüzet, a lakást pedig átszellőztették. Az idős férfit kórházba szállították. A tűzesetről a Fővárosi Katasztrófavédelem oldalán láthattok fotókat.

2014.01.14 – Bekerített szabadidőpark lesz a Népligetből
Tavaszra elkészül a Népliget fejlesztési terve is, utána társadalmi egyeztetés kezdődik a tervekről. Az országos, nyílt tervpályázatot jövőre hirdethetik meg, a felújítás pedig 2018-ra fejeződhet be – mondta el a Népligettel kapcsolatos tervekről Fürjes Balázs, fővárosi nagyberuházásokért felelős kormánybiztos az Inforádiónak.  

A kormánybiztos úgy fogalmazott, “ki kell pucolni a Népligetből a prostitúciót, a kábítószert és a garázdaságot. Meg kell nyitni a területet a kerékpárosok, a kocogók, a családok előtt. Egy körbekerített, éjszakára zárt, rendesen működtetett, felújított közparkot kell kialakítani, döntően uniós forrásból”. A Népligetben műfüves pályák épülhetnek, futó- és kerékpáros útvonalakat alakíthatnak ki, a zöldfelületekre pedig játszóteret és piknikező területet terveznek. 

Korábban az Index arról írt, hogy a Népliget egy részét a Fradiváros foglalná el új kézi- és kosárlabdacsarnokkal valamint jégkorongpályával. A fejlesztés elsődleges célja, hogy a parkos területet sport- és szabadidős célokra lehessen biztonságosan használni, ahol egy nagy parkoló is helyet kapna. A Fradiváros távlati célja, hogy bekebelezzék a szomszédos telken fekvő Építők-telepet is, amin később szálloda és strand épülne – írta az Index. 

A Népliget történetéről nagyszerű összefoglaló írást találunk – sok fényképpel – a futasnet oldalán. A Fürjes Balázzsal készült interjút meghallgathatjátok az Inforádió oldalán.

2014.02.28 – Így változtak a lakásárak Kőbányán
A lakásárak alakulásáról közölt statisztikát a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), melyből láthatjuk, hogyan változtak az eladott lakások átlagárai mind országos, mind fővárosi és kerületi szinten az elmúlt évek során. Az új lakások eladásában visszaesés tapasztalható évek óta, míg a használt lakások piacára inkább a stagnálás a jellemző – láthatjuk a KSH statisztikájában. A 2008 óta forgalomba került lakások túlnyomó többsége használt volt.

2012-ben egy használt lakás átlagosan – országos szinten – 9,9 millió forintot ért, ami 500 ezer forinttal több, mint ami 2013 első három negyedévében volt tapasztalható. Az eladott lakások ára Budapesten 900 ezer forinttal csökkent 2012 óta. Az eladott lakások átlagos ára a fővárosban 13,3 millió forint.  Budapesten a használt lakások négyzetméterára 236-ról 222 ezer forintra csökkent 2012 óta. A fővárosban a “rosszabb helyzetű”, szegényebb kerületek leszakadtak az árak szempontjából: az eredetileg drágább környékeken ugyanis kisebb volt az árcsökkenés, mint az eleve olcsóbb lakásárakat felmutató kerületekben. 

A statisztikából látható, hogy Kőbányán 2008 óta körülbelül 26 százalékos árcsökkenés mérhető, ezzel elmondható, hogy átlag feletti mértékben csökkent a kerületi lakások ára. A kerületi lakások átlagára így 215-220 ezer forint/négyzetméter lett 2013-ra. Kőbánya ezekkel az árakkal a fővárosi kerületek közül az utolsók között van – csak a XXIII. kerület áll mögötte -, így az egyik legolcsóbb környéknek számít – láthatjuk a KSH kiadványában.