Rezsi kalkulátor

Ma lehet utoljára rendkívüli gáz mérőállást rögzíteni az MVM Next Zrt. külön oldalán (regisztráció nélkül is), illetve villany mérőállást az ELMŰ Hálózati Kft. online ügyfélszolgálatán (regisztrálás után). Azért Pongráctelepen remélhetőleg az átlagnál kevesebb lakótárs aggódhat, hogy mennyivel fog drágulni a rezsije, mivel az itteni lakások mintegy 90 %-a 36-37 nm alapterületű (az összes lakás 2,7 m belmagasságú), a maradék többsége is csak 45-47 nm; egyedül a Csilla utca 6. társasházban (régi 15. épületben) vannak 55-60 nm-es lakások (második világháborús bombatalálat utáni újjáépítés során itt összevontak lakásokat).

A kis lakásméret miatt így meg merjük kockáztatni, hogy az összes pongráctelepi lakás bőven belefér az 1.728 m3 éves gázfogyasztásba, vagyis a jelenlegi szabályok szerint nem kell gázáremeléstől tartani. Persze, ha az energiapiaci helyzet, hazánk gáz ellátottsága tovább romlik, akkor még akár azt is megérhetjük, hogy teljesen megszüntetik a “rezsicsökkentést”. Ilyen esetben értékelődik fel igazán a hőszigetelés, amivel sajnos csak két pongráctelepi társasház rendelkezik jelenleg (Salgótarjáni utca 47. és 49. / a régi számozás szerinti 9. és 10. épületek).

Áramfogyasztásban viszont határozottan “karcsú” lett a rezsicsökkentett árszabás 2022.08.01-től beállított havi 210 kWh fogyasztás maximuma, mert ezen belül csak az egyszemélyes háztartások tudnak biztosan megmaradni (villanybojlerrel együtt is). Kétszemélyes háztartásnál már erősen oda kell figyelni, ahol lehet, takarékoskodni kell, nagyobb háztartásoknál pedig biztosan ennél több lehet a havi átlagfogyasztás. Annyi “szerencse” azért van áram oldalon, hogy itt a “lakossági piaci” árszabás csak duplája a rezsicsökkentett árnak (és nem hétszeres a szorzó, mint a gázban), és ez a drágítás is csak az áramdíjra vonatkozik a villanyszámlán belül, míg a rendszerhasználati díjtételek nem duplázódnak, így a “túlfogyasztás” végső soron kevesebb, mint kétszeres áron lesz csak számlázva. (Szerencsére időközben az MVM Next Zrt. megtalálta a módját, hogy a Pongráctelepen is előforduló előrefizetős villanyórák esetében is rendesen időarányosan számolja el a rezsicsökkentett fogyasztás mennyiségi keretet.)

De hogy egészen konkrétan, a becslésnél jóval pontosabban számolhassa mindenki a saját leendő gáz- és áramszámláinak fizetendőjét 2022.08.01 után, erre ajánljuk a money.hu itt elérhető rezsikalkulátorát, amiben a vezrelt mérő (bojlert mérő villanyóra) fogyasztását külön is megadhatjuk, és elvileg teljesen pontos számlaösszeget dob ki a gép.

Kattintásra a rezsikalkulátor oldalra jutunk!