Ingyenes vezetett séták indulnak a Salgótarjáni utcai zsidó temetőben

Ingyenes vezetett séták várják az érdeklődőket szeptember 4-én, vasárnap a Zsidó Kultúra Európai Napjai rendezvénysorozat részeként a Salgótarjáni utcai zsidó temetőben. Pár éve már mi is részt vettünk ezen, ajánljuk is olvasóink figyelmébe.

A 10 és 13 órakor induló sétákon a részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. A sétákra regisztrálni a Fiumei úti sírkert oldalán lehet a sírkerti séták menüpontban.

A Salgótarjáni utcai zsidó temető 1874-ben nyílt meg a korabeli budapesti köztemető, a mai Fiumei úti sírkert szomszédságában. 1892-ig Pest egyetlen működő izraelita temetője, amelynek viszonylag kicsiny, 4,8 hektáros területe a századfordulóra megtelt. A pesti zsidóság elitjének végső nyughelyéül szolgáló mauzóleumok közül a legtöbb Fellner Sándor és Quittner Zsigmond nevéhez kötődik. A zsidó szimbólumok és a magyar népi motívumkincs elemeit egyesítő több síremléket, a szertartási és kapuépület a szecesszió korának magyar mestere, Lajta Béla tervezte.

Budapest ostroma után ide temették át a budapesti gettó halottjainak többségét, de az 1950-es évektől a temetőt már alig használták, az utolsó temetkezés az ezredfordulót követő években került sor.

A temető az 1960-as években pusztulásnak indult, a mauzóleumokat megrongálták és kifosztották, a szertartási épület kupolája az 1980-as években omlott be. Majd 2002-ben műemlékké nyilvánították, 2016-ban került a NÖRI kezelésébe.

A Salgótarjáni utcai zsidó temető Magyarország egyik legkülönlegesebb temetője, amely a szomszédos Fiumei úti sírkerttel együtt teljes képet ad a polgárosodó és gazdasági aranykorát élő Magyarországról.

Forrás: 10.kerület.ittlakunk.hu