Lapszemle – 2022. december

A Kőbányai Hírek című önkormányzati havilap decemberi számában szemléztük a Pongráctelepet és lakóit közvetlenül érinthető cikkeket. Az egyes lapszámok PDF formátumban elérhetőek ezen az oldalon.

Pezsgős ünnep a Pongráctelepen címmel olvashatunk a 4. oldalon cikket arról, hogyan ünnepelték a Pongrác Idősek Klubja tagjai az épület felújítását. A cikk képei miatt inkább kifotóztuk ide az egész cikket.

Belekattintva nagyítható!

Adománygyűjtés a Kőbányai Gyermekek Átmeneti Otthonának, ami ugye Pongráctelepen található, az óvodával és bölcsődével közös épület emeletén. A részletekről az 5. oldalon olvashatunk: akik a Kőrösi Kulturális Központ programjaira ellátogatva adományoztak, apró linzert, mellé pedig karácsonyfadíszt kaptak ajándékba, amiket az intézmény munkatársai és az otthonban lakó gyermekek közösen készítették.
Az otthon 13 férőhelyes, és jellemzően telt házzal működik. Van olyan gyermek, aki maga jelentkezik, a többség azonban az önkormányzat gyermekjóléti szolgálatának jelzése után válik az otthon lakójává. Az intézményben egy évet tölthetnek, ez idő alatt igyekeznek őket „visszagondozni”, reintegrálni a családba. Ha ez nem sikerül, nevelőszülőkhöz vagy állami gondoskodásba kerülnek. Az átmeneti otthon egész évben vár adományokat, pénzt vagy természetbeni felajánlást. A 06 1 264 5611-es telefonszámon,
vagy a gyao@bkhk.hu e-mail címen lehet elérni őket.

2023-ban várható a Kőbánya alsó állomás külső felújítása – ezt inkább akkor hisszük, ha már látjuk a végeredményt, oly sok éve zajlik, vagyis inkább nem zajlik a megkezdett felújítás. A 7. oldalon olvasható cikkben a MÁV szerint az állomás épületének külső korszerűsítése csúszik, a homlokzat és a lapostető felújítása 2023-ban zárul. Hogy pontosan mikor, nem tudni, mert közelebbi dátumot a vasúttársaság nem jelölt meg. Ám a jó ideje tartó munkálatok ezzel nem érnek véget, az épület belső részében ugyanis „olyan, korábban nem látható károsodást tártak fel, amely a belső szerkezetek rehabilitációját is
szükségessé teszi”. A belső felújítás ütemezésére sem tért ki a MÁV, annyit írtak a Kőbányai Híreknek, hogy „az állomásépület komplett, hosszú távú állagmegóvása érdekében a szükséges tervezési előkészületeket” megkezdték.

Ugyanebben a cikkben olvashatunk arról is, hogy forgalomba helyezték a Csilla utcai vasúti töltésen is megépített ún. harmadik vágányt a Keleti pályaudvar és Kőbánya-felső pályaudvar között, aminek köszönhetően a MÁV a hétköznap reggeli és délutáni csúcsidőben 5-10 percenkéntire, hétvégente pedig 15-20 percenkéntire tudta sűríteni a Budapest-Hatvan között közlekedő elővárosi vonatok követési idejét, a december 11-től bevezetett új menetrend szerint.

Forrás: Kőbányai Hírek 2022. december