Lapszemle – 2023. január

A Kőbányai Hírek című önkormányzati havilap 2023. januári számában szemléztük a Pongráctelepet és lakóit közvetlenül érinthető cikkeket. Az egyes lapszámok PDF formátumban elérhetőek ezen az oldalon.

Az újság 4. oldalán az önkormányzati hírek között mindjárt két cikkben is olvashatunk pongráctelepi vonatkozásokról. A kőbányai képviselő-testület tagjai a 2022-ben fejenként 10-10 millió forintos képviselői keretet kaptak a kerületi költségvetésből, amit kimondottan a saját választókörzetük javára használhattak fel, a lakosságtól befolyó kérések és saját meglátásai alapján. A javaslatot mindig az adott képviselő tette, és azt a képviselő-testület jellemzően vita nélkül elfogadta. A fejlesztések, beruházások többsége tavaly megvalósult, ám olyan is van köztük, amelynek a megvalósítása idén fejeződött vagy fejeződik be, a megfelelő terveztetések, eljárások lefolytatása után.

A Pongráctelepet is magában foglaló Laposdűlő városrész, az 1. sz. egyéni választókörzet képviselője, Papp Zoltán a teljes képviselői keretét a Pongráctelep előterében, a Pongrác út menti zöldterület, a cikk megnevezésében a Pongrácz park fejlesztésére szánta, aminek kivitelezése viszont 2023 tavaszára csúszik. Érdekes, hogy Akócs Zoltán képviselő és Mustó Géza képviselő (egyben alpolgármester) is a saját keretéből 6-6 millió forinttal támogatják ezt a fejlesztést. (Amiről majd külön, saját cikkben kérdezzük Papp Zoltán képviselőt.)

Szakmai kitüntetésben részesített kőbányai intézményvezetőknek gratuláltak az önkormányzati képviselők az év első testületi ülésén. D. Kovács Róbert Antal polgármester egy csokor virággal köszöntötte Mihály Blankát, a Pongráctelepen lévő Gyermekek Átmeneti Otthonának vezetőjét, aki miniszteri elismerésben részesült az ágazatban végzett áldozatos munkájáért. A szakember rövid beszédében megköszönte a fenntartó önkormányzatnak, hogy az otthon dolgozóihoz hasonlóan a városvezetés is úgy gondolja, hogy minden gyermek értékes, és egyikük sem felelős a sorsáért, a hátrányos helyzetéért.

A 15. oldalon az I. Kőbányai Filmszemléről olvashatunk, aminek a témája maga a kerület volt. Összesen 17 kisfilm érkezett be, a felnőttek kategóriájában az I. díjat Kazi Zsolt építészmérnök nyerte el az Eiffel-csarnok történetét bemutató filmmel. Archív képekkel és mai grafikai megoldásokkal meséli el, hogy miként vált az egykori gőzmozdonyjavító csarnok a magyar operajátszás világszínvonalú kiszolgáló létesítményévé. „Az alkotás mindenben megfelel a klasszikus ismeretterjesztő filmek szakmai követelményeinek” – hangsúlyozta Domonkos László író, Eötvös József-sajtódíjjal kitüntetett televíziós szerkesztő a zsűri tagjaként. Mi pedig alább belinkeltük magát a kisfilmet, ami Pongráctelep tőszomszédságának történetét mutatja be.

Forrás: Kőbányai Hírek 2023. január