Beszámoló a pongráctelepi TeSzedd!-ről

Ma, április 22-én van a Föld Napja, és egyben ekkor rendeztük meg a 2023. évi TeSzedd! kampány pongráctelepi eseményét. Szombat délután egy órakor hatan gyűltünk össze, nem csak Pongráctelepről, hanem a Hungária körúti Bem lakótelepről is, és az állami főszervező által biztosított zsákokba gyűjtöttünk sok kisebb-apróbb szemetet a Család-szobor és a Mackók szobor, majd a játszótér környékéről, zárásként pedig a 37-es villamos Pongrác úti megállójából is. Illetve hárman még a közösségi esemény után a saját társasházuk környékét és a Gyöngyike utca Főgáz-oldali bokorsávját is átfésülték. A gyorskötözővel lezárt, TeSzedd! feliratos zsákokat a regisztrált gyűjtőponton helyeztük el, a Csilla utcai MÁV-töltés Pongrác úti végénél lévő kis járdaszakaszon, innen fogják elszállítani valamikor a jövő héten.


A Pongrácz út menti parkos részt szándékosan hagytuk ki a szemétgyűjtésből, mivel a munkában részt vett Papp Zoltán képviselő jelezte, hogy májusban következik ezen park kertészeti felújítása az ő 10 millió forintos (2022. évi) képviselői keretének teljes felhasználásával, amit már mi is említettünk ezen cikkünk végén.

Összességében jó hangulatú közösségi esemény volt a mai TeSzedd!, amivel kicsit szebbé tettük Pongráctelepet, munka közben egy kis helytörténetről is beszélgetve, illetve a résztvevők között megismerhettük azt a Tamást is, akiről “látatlanban” írtunk az itt olvasható cikket, miután egy Facebook posztból tudtuk meg, hogy 2022. februárban végigjárta a 37-es villamos töltését a Pongrác úttól a Zách utcáig, hat zsáknyi szemetet összeszedve.

Sajnos, a szemetek gyűjtése közben összesen három madártetemre bukkantunk, ezeket bejelentettük a kerületi önkormányzattal szerződésben lévő ATEV Zrt. 06-80 630-242 telefonszámán, így várhatóan hétfőn vagy kedden elviszik. Általánosságban, ha kisállat tetemet találunk kőbányai közterületen, a fenti telefonszámon bármikor bejelentést tehetünk, és elszállítják a tetemet, amiről hivatalos részletek ezen a honlapon olvashatók.

Ezt a frissnek tűnő szarka tetemet a Gyöngyike utcai lakóház kerítése sarkánál (a kutyafuttató előtt) találtuk.

Nem szép, de valahol érthető élmény volt az is, hogy az egyik társasház melletti bokorsáv aljában észrevettünk egy macskát, amint éppen egy kismadarat csócsált. Megijedve a macska kiszaladt a járdára, átmenetileg ott hagyva zsákmányát, ami ránézésre talán gerlefióka volt, és élt még ugyan, de már nem volt menthető állapotban, így végül hagytuk, hogy elvigye a macska.