Zajlanak (?) a kisajátítások a Hős utcában

Közeledik az a kétéves időszak vége, ameddig hivatalosan felhasználható az állam által a kőbányai önkormányzatnak adott 2,1 milliárd Ft a Hős utca 15 A és B társasházak “rendbetételére”. Azóta ténylegesen nem sok minden történt, noha már azt is tudjuk, hogy milyen sporttelepet tervez az önkormányzat a lebontani tervezett gettó helyére. A két épületben összesen 300 lakás mintegy fele van önkormányzati tulajdonban; ezek nagy része már kiürítve, de állítólag még mintegy 15-20 bérlő vár csere bérlakásra. A 150 magántulajdonú lakás önkormányzat általi kivásárlása pedig azért nem halad, mert a lakástulajdonosok keveslik az önkormányzat által kínált 4-5 millió forintos vételárakat. Emiatt a kerületi önkormányzat idén kisajátítási eljárásokba kezdett. A hvg.hu hétfői cikke szerint a magántulajdonosok nagy része már megkapta a határozatot a lakásuk kisajátításról, ők a gettóban az elmúlt években közösségfejlesztéssel (főleg gyerekekkel) foglalkozó Kontúr Egyesület segítségével bírósághoz fordultak, hogy az eljárás azonnali felfüggesztését kérjék, így még nem lett egyetlen lakás sem kisajátítva. A Hős utcai lakástulajdonosok jogorvoslati kezdeményezésének a fő indoka, hogy a kisajátítási eljárásban ingatlanpiaci mintaként felmutatott józsefvárosi, sőt, pongráctelepi lakásoknak nem az idei, hanem 2017-es árszínvonalához képest becsülték 4-5 millió forintra a Hős utcai lakások értékét, miközben 2017 óta évről-évre folyamatosan és jelentősen emelkedtek a fővárosi lakásárak, Józsefvárosban és Pongráctelepen is.

Jelenleg tehát elhúzódó jogászkodás teheti határozatlan időre zárójelbe a Hős utcai gettó szanálását, ezért vélhetően az önkormányzat hosszabbítást kell kérjen az államtól a 2,1 milliárd Ft felhasználására (amiből eddig csak néhány tízmillió forintot költhettek el pár lakás felvásárlására és 10-20 bérlő elköltöztetésére). Addig is időnként az önkormányzat, időnként a Kontúr Egyesület, időnként valamely nagyobb médium nyilatkozik vagy tudósít az akár még évekig elhúzódható szanálási folyamat pillanatnyi állásáról – most éppen a hvg.hu hétfőn megjelent cikke alapján írtuk ezt a cikket. Pusztán matematikai szemszögből nézve ez sajnálatos és nem nagyon érthető lassúság, mert ha az önkormányzat 10-10 millió Ft-t ajánlana a 150 lakástulajdonosnak, ezt az árat vélhetően szinte mindenki elfogadná, és ez még bőven beleférne a 2,1 milliárdos keretbe, a maradék bérlők elköltöztetésével és bontással együtt (feltételezve, hogy nem ezen belül akarják a majdani sportpálya felépítését is finanszírozni). Még szerencse, hogy a lakók jogi ellenlépéssel le tudták állítani, hogy tavaly év végén a kőbányai önkormányzat, mint a Hős utcai társasházak többségi tulajdonosa mintegy 130 millió forintot költsön el a 2,1 milliárdos szanálási keretből egy, a gettót elzáró kerítésre és nonstop biztonsági portaszolgálatra.

Ha valaki jobban elmélyedne a “témában”, a Hős utcai szanálás folyamatáról a legteljesebb cikkgyűjteményt valószínűleg a Kontúr Egyesület gyűjti a saját honlapján.