Rejtélyes átmeneti menetrend a 37-es villamos vonalán

Aki beregisztrált a BKK honlapján, hogy kér automatikus e-mailben tájékoztatást a bejelölt járatok menetrendi változásairól, az már hozzászokhatott, hogy nem csak a karbantartás miatti tervezeett változásokról, de akár baleset, zivatar-elöntés miatti leállásákról és újraindulásokról is folyamatosan kapja az e-maileket.

Aki pedig a 37 és 37A villamosokat jelölte be, az ma kissé rejtélyes tartalmú e-mailt kapott, ami szerint 2020. augusztus 15. szombattól augusztus 30. vasárnapig nem közlekedik a 28A és 37A villamos, csak a “sima” 28 és 37-es villamos, valamint az ezen időszakban bevezetett 37B villamos.

Ennél többet nem írt az e-mail, és az ide a belinkelt “bővebb információ” is egy olyan BKK oldalra visz, ami látszatra olyan, mint amilyen cikkek a BKK “Utazási információk” menüpontjából elérhető oldalon sorakoznak időrendben. Azonban a konkrét, e-mailbe linkelt BKK oldal angol nyelvű, pont a leglényeget nem írja le, és nem is található meg a BKK menürendszeréből.

Márpedig a kéthetes menetrendi változás lényege a Menetrendek menüpontban található meg, ha behívjuk a 37-37B villamosok közös menetrendjét valamelyik irányba. Ha megnézzük a PDF-ben le is tölthető, és a megállókba kihelyezett táblák formátumát követő átmeneti menetrendet, azt tapasztaljuk, hogy míg a 37-es villamos hétköznap és munkaszüneti napokon csak reggel és este közlekedik (a Blaha Lujza tér és Új köztemető között), addig a 37B villamos csak napközben közlekedik, de szintén a teljes vonalon! (Az Izraelita temető / Új Köztemető bejárata közötti egy megálló, mint végállomás alkalmi eltérését itt most nem nézzük.)

Vagyis, akárhogy nézzük, augusztus második felében a 37-es és 37B villamosok minden nap a teljes vonalon közlekednek, miközben “rendesen” a 37A villamos napközben csak a Blaha Lujza tér és a Sörgyár között közlekedik. Tehát ez az átmeneti menetrendi változás kivételesen nem hogy rontaná, hanem inkább fejleszti a szolgáltatási színvonalat – de éppen ezért furcsa, hogy miért csak két hétig?

A magyarázatra van egy tippünk: ősszel költözik át az Egészségház a Kőbányai útról a Maglódi útra, és talán a BKK a 37B villamos kéthetes járatásával tesztelné, hogy milyen lenne, ha a Bem-lakótelep, MÁV-telep és Pongráctelep lakossága egész nap el tudna jutni az új kerületi szakrendelőbe a 37-es villamos viszonylatok valamelyikével, átszállás nélkül. (A 95-ös busz a MÁV-telepi és Hungária körúti lakosoknak már messze van, a dugókról nem is beszélve.) Ezt a lakossági igényt mi is többször jeleztük kőbányai lakossági fórumokon az elmúlt pár évben, amikor szóba került az új szakrendelő építése.

És talán nem is annyira átmeneti menetrendi változás ez, mert ugyan csak augusztus 30-ig tart, de augusztus 31-től a tanév kezdete miatt amúgyis frissíteni kell a menetrendeket (feltéve, hogy addig nem zavar be a koronavírus járvány visszatérése). Vagyis reméljük, hogy lesz folytatása is ennek a menetrendi változásnak, ami igazán kedvező a pongráctelepi lakosok számára.

FRISSÍTÉS 2020.08.20: sajnos tényleg átmeneti forgalmi változásról van szó. A BKK augusztus 14-i (már magyar nyelvű, közvetlenül megtalálható) közleménye szerint a 3-as villamos pályáját javítják az Élessaroknál, ami miatt ez a járat csak a Határ út és Mázsa tér között jár augusztus 15-30. között. Azért mi reménykedünk abban, hogy a Maglódi úti új szakrendelő megnyitása után várható majd szolgáltatás fejlesztés a 37-es villamos menetrendjében is.