Szűkösebb kerületi költségvetés mellett is lesznek fejlesztések 2021-ben

Elfogadta a kerület idei költségvetését Kőbánya polgármestere. Az elmúlt évtized átgondolt, előrelátó gazdálkodásának köszönhetően Kőbánya működése továbbra is stabil, írta róla D. Kovács Róbert Antal. A világjárvány miatt kevesebb pénz és számos bizonytalanság jellemezte a tervezést. Ennek ellenére folytatódik idén is Kőbánya fejlesztése. 

A gazdálkodás jellemzője, hogy a dologi működési költségeket 20 százalékkal visszafogták 2020-hoz képest. Az intézmények a pandémia miatt időnként leálltak, bezártak, itt, a szünetelésekből megtakarítás is keletkezett. Az állami normatíva is növekedett, tavalyhoz képest mintegy 1 milliárd forinttal, mondta a polgármester. A kerület idei működése is biztonságos, mind a szociális ágazat, mind a bölcsődék, óvodák, egészségügyi intézmények biztonsággal működtethetők, sőt, felújításra is jut pénz.

Bővítik például a Szervátiusz iskolát (emeletbővítés, festés-mázolás, burkolatjavítás), felújítják a Mocorgó Óvodát, építik a Tengerszem orvosi rendelőt, fejlesztik a játszótereket egyaránt. A közalkalmazottaknál meg tudták tartani a Kőbánya-pótlékot a havi fix fizetés mellett. Számíthatnak az önkormányzat támogatására a járvány miatt nehéz helyzetbe kerülők is, a települési támogatások körét és keretét is megtartották.

Az Újhegyi orvosi rendelő felújítását is tervezik, lesznek óvodai konyhafelújítások, továbbá a Gyömrői út átépítése is folyamatban van. A Mázsa tér megújítása sem áll le, a közbeszerzés lezárult, van érvényes ajánlat. Minden olyan felújítást vállal az önkormányzat, amihez külső támogatás érkezik.

Kisebb sportberuházások is lesznek, például pumpapályát kap a Sportliget.

Városüzemeltetésre is jut pénz (pl. tiszta utcák, karbantartás), a Kőkertnek nem lesz kevesebb pénze, sőt, még fejesztést, gépesítést is terveznek. 

A nagyberuházásokat viszont el kell halasztani, pl. a Sportliget nagy fejlesztését, de ezt sem mondják le, csupán halasztják.

Forrás: 10.kerület.ittlakunk.hu