Lapszemle – 2021. február-március

A Kőbányai Hírek szokatlan módon összevont, februári-márciusi lapszámmal jelentkezett március közepén, talán a koronavírus járványhelyzet miatt. (Reméljük, hogy ez csak átmeneti nehézség.) Mindenesetre ebben a lapszámban is találtunk pongráctelepi lakosokat érinthető cikkeket, amiket alábbiakban szemlézünk.

Az inkább minden kőbányai lakost egyaránt érint, hogy a kerületi költségvetés rendezett helyzetben van a járványhelyzeti gazdasági szükséghelyzet, állami elvonások ellenére is, amiről a lap 2. oldalán olvashatunk, illetve a 10.kerület.ittlakunk.hu cikkét külön posztban mi is utánközöltük, így részleteket itt olvashatnak a 2021-es kőbányai költségvetésről.

A 3. oldalon írnak részletesen arról, hogy a kőbányai önkormányzat februárban módosította a közösségi együttélés szabályairól még 2015-ben alkotott rendeletét. Erről szintén külön cikkben már mi is utánközöltük a Kőbányai Hírek Facebook oldalán már korábban megjelent híreket, saját kiegészítésekkel, ezt itt olvashatják.

Az önkormányzati havilap 4-5. oldalán Vitézy Dávid beszélt az újságnak előbb, mint a Budapesti Fejlesztési Központ (BFK) vezetője a Kőbányát is érintő, aktuális állami közlekedésfejlesztési tervekről. Így közölte, hogy a Déli körvasút vonalán, az Üllői úti felüljáró előtt leghamarabb 2023-ban kezdhetik el építeni a Népliget vasúti megállót. A cikk múzeumi részében került említésre a Keleti pályaudvar – Kőbánya-felső közötti vasútvonalon, a Hungária körútnál talán már idén építeni kezdődő vasúti megálló, ami az ide tervezett új Közlekedési Múzeum megközelítésének javításán kívül a városkörnyékről ingázóknak is jó átszállási kapcsolatot fog biztosítani az 1-es villamosra. Magát a Hungária körúti vasúti megállót ugyebár a BFK tervezte, és a tervezés miatt kellett a kerületi önkormányzatnak módosítania a kerületi építési szabályzatot, amiről ebben a cikkben írtunk, és a módosítás hivatalosan meghirdetett lakossági véleményezési lehetősége kapcsán felhívtuk a figyelmet a zajvédő (zajárnyékoló) fal szükségességre a Csilla utcai vasúti töltésen (bár erről a BFK azt nyilatkozta az önkormányzatnak, hogy az ún. harmadik vágányt nem ők tervezik, ők csak a vasúti megállóval foglalkoznak ezen a vonalon). Figyelemfelhívásunk nyomán örvendetesen sok pongráctelepi lakos fejezte ki írásos véleményét a zajvédő fal érdekében, minderről ebben a cikkben írtunk.

Ugyanezen cikkben kérdezik Vitézy Dávidot, mint a Közlekedési Múzeum igazgatóját is. Már évekkel ezelőtt úgy döntött az állam, hogy az elbontott városligeti épületéből a Kőbányai út – Könyves Kálmán körút sarkába, volt Északi Járműjavító műemléki védettségű Diesel-csarnokába (újabb írásmóddal a Dízelcsarnokba) fog költözni – vagyis Pongráctelep közelébe. Már nemzetközi tervpályázat is lezajlott, a nyertes tervező cég egyik látványtervét közli a Kőbányai Hírek is, Vitézy Dávid következő aktuális információival: 2022 közepére elkészülnek az engedélyezési és kivitelezési tervek, de a tényleges megvalósításról való pénzügyi döntés a 2022-es országgyűlési választások után felálló kormányzatra marad. Ha az akkori kormány is támogatja a beruházást, akkor 2025-2026-ra elkészülhet és megnyithat az új Közlekedési Múzeum, ami nem csak különleges kulturális program lehetőség lenne Pongráctelep közelében, de a lakótelepi lakásárszínvonalat is emelik az ilyen beruházások a szomszédságunkban.

Még mindig ugyanebben a cikkben a Kőbányai Hírek rákérdez a Törekvés Művelődési Ház sorsára a Könyves Kálmán körúton. A Törekvés épülete megmarad, felújítják, de használatában a múzeumhoz kerül: irodák, kávézó, előadóterem lesz benne. Ugyanakkor a Közlekedési Múzeum még egyeztet a Törekvésben jelenleg működő egyesületekkel, igyekezve megoldásokat kínálni számukra, “részben a területen és akár az épületen belül”.

Az újság 5. oldalán kis cikkben olvashatunk arról, hogy a fővárosi önkormányzat trolibuszjárattá tervezi átalakítani a 9-es busz vonalát, amennyiben tud erre szerezni európai uniós hitelt. Ez már évek óta létező terv, mi 2019. januárban írtunk egy akkori fővárosi trolihálózat fejlesztési projektről.

A 7. oldalon olvashatunk cikket az idén harmincéves Emberbarát Alapítványról, ami rehabilitációs otthont üzemeltet a Pongráctelep közepén lévő, volt közfürdő épületének túlnyomó részében (tárbérletben a Pongrác Közösségi Házzal). A cikk röviden bemutatja, hogyan próbálja az alapítvány gyógyítani és a társadalomba visszavezetni az alkoholistákat, kábítószer- illetve játékfüggőket, az ország egyik legnagyobb drogrehabilitációs intézményrendszerét működtetve (több kőbányai telephelyen). Pl. a szenvedély rabságából kiszabadult páciensek szakmát is szerezhetnek, hogy könnyebb legyen a visszailleszkedésük a való életbe. Éppen a pongráctelepi részlegükben működik asztalosműhely, de van sütőüzem is, valamint tanítanak kosárfonást és szőnyegszövést is. A kiemelten közhasznú szervezeti státuszú alapítványt egy lelkész házaspár, Bereczki Sándor és Lóránt Ágnes által alapított Mindenki Temploma Gyülekezet alapította, és előbb a Cserkesz utcai volt zsinagóga épületét újították fel, majd megnyitották a rehabilitációs intézetüket. Az elmúlt harminc évben több, mint 3000 páciens vett részt bentlakásos rehabilitációs programban. (Pongráctelepen is rendszeresen láthatunk rendezett csoportban az intézmenybe/ből közlekedő pácienseket.) Közülük minden második absztinensként távozott, ami nemzetközi összehasonlításban is megfelelő eredménynek számít.

Végül a Kőbányai Hírek 8. oldalán olvasható, “Amit a helyi adókról tudni kell” című cikket említjük meg. Ebben a kerületi közjegyző tájékoztatja kőbányai lakosokat egyrészt a gépjárműadó 2021. január 1-től hatályos változásairól (amiről az országos médiában is sokat olvashatunk). Másrészt a kimondottan a helyi önkormányzatok által kivethető helyi adók közé sorolt építmény- és telekadóról ír. Tehát Kőbányán is van ingatlanadó, ami lakásokra is vonatkozik, de a 100 négyzetméternél kisebb (vagyis az összes pongráctelepi) lakás esetén akkor mentesül az ingatlantulajdonos (vagy a haszonélvező) az adó megfizetése alól, hogy ha életvitelszerűen a lakásban lakik ő maga, vagy egyenes ági hozzátartozója. Aki mégis adóköteles, annak “adatbejelentéssel kell bejelentenie az adókötelezettségét” az E-önkormányzat portálon (https://ohp-20.asp.lgov.hu) megtalálható elektronikus űrlapon, az adóhatóság által rendszeresített űrlapon az e-papír szolgáltatás (https://epapir.gov.hu) igénybevételével, valamint levélben vagy személyesen az önkormányzati ügyfélszolgálaton.

Legvégül: adathalászokra figyelmeztet a kőbányai rendőrség (8. oldal). A látszólag valamelyik közmű szolgáltató nevében küldött e-mailek már régi trükkök, de az utóbbi hetekben cikkeztek a médiában arról, hogy személyesen is bekopogtattak kőbányai lakásokba, adategyeztetést kérve az ELMŰ-ÉMÁSZ nevében. De pont ebben az esetben a 10.kerület.ittlakunk.hu kiderítette, hogy legalábbis az Újhegyi lakótelepen valóban az ELMŰ-ÉMÁSZ megbízott, hivatalos partnerei keresik fel a környéken élő ügyfeleket önkéntes hozzájáruláson alapuló adatkezelés céljából, amiről az ELMŰ-ÉMÁSZ honlapján itt olvashatunk. Azért legyünk óvatosak, minden esetben kérjünk arclépes igazolványt és és akár telefonos ügyfélszolgálaton keresztül is ellenőrizhetjük, már ha akarunk egyáltalán időt szánni egy ilyen személyes megkeresésre.