56-os kőbányai helytörténeti könyvbemutató, pongráctelepi vonatkozásokkal

Október 25-én a KÖSZI Kő Caféban tartották meg Eörsi László könyvbemutatóját, ahol a könyv kiadását támogató Kőbányai Önkormányzat részéről Weeber Tibor alpolgármester tartott megnyitó beszédet, majd Verbai Lajos, a Kőbányai Helytörténeti Gyűjtemény vezetője ismertette a könyvet.

Középen: Eörsi László

Középen: Eörsi László

Eörsi László, az egyik legnevesebb 56-kutató történész régóta foglalkozik a budapesti események kutatásával, 2016.10.26_Eorsi Laszlo konyv_cimlapmár több helyi ellenállócsoportról publikált könyveket. Idén, a 60. évfordulóra a Kőbányai Önkormányzat támogatásával adta ki a “Kőbánya 1956. Fegyveres ellenállás a X. kerületben” c. kötetét, amelyben túlnyomórészt levéltári források alapján próbálta rekonstruálni az 1956. október 23. – november 8. között a kerületünkben zajlott eseményeket, harcokat. Hiánypótló kiadvány ez, mivel eddig gyakorlatilag senki nem kutatta Kőbánya 1956-os eseményeit, a könyvbemutatón maga Eörsi László is ecsetelte a kutatás nehézségeit, pl. a kőbányai civil és katona ellenállók (hozzávetőlegesen mintegy 100 fő) alig felének a nevét ismerjük korabeli kihallgatási jegyzőkönyvekből és visszaemlékezésekből. A kőbányai események részletes ismertetésén túl a X. kerületi ellenállók (felkutatható) életrajzi adatait is közli a könyv, valamint egy táblázatban közli a kőbányai harcok összes név szerint ismert áldozatát.

Ebben a táblázatban is fel vannak sorolva,  valamint külön is megemlíti a könyv név szerint a Pongráctelep 9 kézifegyveres fiatal áldozatát, akiket november 6-án a mai Hungexpo vásártelepen (akkoriban Tenyészállat vásártelepen) lőttek le a szovjet katonák; valamint a Pongrác úton vonuló szovjet csapatok belövésétől elhalálozott Lepedát Veronikát. A lábjegyzetek alapján Eörsi László nem igazán talált új, korabeli forrásokat 1956 pongrácos vonatkozásairól, de honlapunkon és a Vagyunk! hírlevélben novemberben fogunk közölni új kutatási eredményeket lakótelepünk helytörténetének eme szomorú fejezetéről.

Végül külön kiemelendő, hogy Eörsi László amatőr kortárs fotósok évtizedekig rejtegetett 1956-os kőbányai fotóit is közreadja a könyvében. A fotók egy részét Jajesnica  Róbert készítette, aki lakótelepünkön is járt 1956-ban, mert két, helytörténeti forrás értékű pongráctelepi fotója is látható a könyvben. Ezeken a fotókon a kilőtt és leégett gáztartály látható, amelyről eddig csak pongráctelepi lakók személyes visszaemlékezéseiből lehetett tudni, illetve közvetve a Népszava néhány 1956. novemberi és decemberi cikke utal arra, hogy “valamilyen” nagy sérülés miatt hetekig korlátozták a közületi-ipari gázfogyasztást Budapesten, hogy a “Tomcsányi utcai” (1953-tól Salgótarjáni utca) gáztartó kijavításáig legalább a lakossági gázfogyasztás biztosítva legyen… Mivel lehetséges, hogy több fotót is készített Jajesnica Róbert a Pongráctelepről, megkeressük őt ezzel kapcsolatban. Addig is, a szerző és a fotós utólagos hozzájárulását kérve közöljük a “Kőbánya 1956” azon két oldalát, ami leginkább érdekelheti a pongráctelepi lakosokat.

Eörsi László könyvét a napokban kezdik árusítani, mihelyt hírt kapunk ennek a könyv megvásárlási lehetőségeiről, közölni fogjuk.

Frissítés: a kőbányai 56-os harcok leírása (Fegyveres ellenállás a X. kerületben címmel) – lényegében a könyv szövege, lábjegyzetek nélkül – már februárban megjelent és olvasható az interneten is, a Beszélő Online oldalán. Itt egyetlen korabeli fotó látható, aláírás nélkül, de pont a pongráctelepi 10 áldozat koporsóját a temetés előtt ábrázoló fotó ez (amit honlapunkon már 2013-ban közreadtunk).

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.