Tessék választani!

Közeleg az önkormányzati választások 2014. október 12-ére kitűzött napja, és legközelebb majd csak 2019-ben választhatjuk meg fővárosi és kerületi önkormányzatainkat, ezért érdemes számba venni választási lehetőségeinket. Mivel a budapesti és kőbányai „felhozatalról” elég sokat és sok helyen lehet olvasni, itt és most csak a Pongráctelepet is magában foglaló Kőbánya 1. sz. választókörzet képviselőjelöltjeinek kifejezetten a Pongráctelepre vonatkozó, a választási kampányban leírt terveit, céljait szemlézzük. Semlegesen, de a teljesség igénye nélkül, mivel Fléger István Tamás (Munkáspárt) kampány sajtóanyagával még nem találkoztunk, és e-mailes érdeklődésünkre sem reagált eddig (ha kapunk tőle is valamilyen jellegű tájékoztatást, azzal bővítjük cikkünket).

Gál Judit (Fidesz), 2010 óta képviseli Laposdűlőt Kőbánya önkormányzatában. A Kovács Róbert polgármesterjelölttel közös választási brosúrájában az alábbi kifejezetten a Pongráctelepet érintő feladatok teljesítésére kéri a helybeli választópolgárok támogató szavazatait:
– A közbiztonság növelésére további térfigyelő kamerák telepítése a Pongráctelepen és a MÁV-telepen.
– Társasházi térfigyelő kamerák telepítésének támogatása.
– Pongrác Idősek Klubjának felújítása.
– A Gázgyár mögött az illegális szemétlerakó helyén a kutyafuttató bővítése, valamint a kutyaürülék-gyűjtők számának növelése.

Patay-Papp Judit Vivien (DK, MSZP, Együtt, PM) Élő Norbert polgármesterjelölttel közös választási brosúrájában ugyan nincsenek pongráctelepi vonatkozások, viszont a Kőbányai Kilátó című kampányújságban olvasható bemutatkozó cikkében az alábbi, megoldást igénylő pongráctelepi problémák megoldására kér a helybeliektől választói felhatalmazást:
– A Pongráctelepen élőknek messzire kell menni, vásárolni.
– A Kis-Pongrác projekt 3 éve egy helyben toporog, milliárdos összegeket költöttek rája, alig van látszata (csak föld- és sitthalmok).
– A Salgótarjáni utcai lakókat a BKV garázs megnövekedett éjjel-nappali forgalma is sújtja: hangosak az autóbuszok, zajosak a szerelőműhelyek.

Tóth Szilvia (LMP) kampánykiadványával sem találkoztunk még, de érdeklődésünkre e-mailben írta meg az alábbi, Pongráctelepre vonatkozó képviselőjelölti javaslatait:
– A Kis-Pongrác projekt sok bosszúsággal és kényelmetlenséggel járó munkálatai várható lezárulta után továbbra is támogatni kell a helybeliek tevékenységét, és hangsúlyt kell fektetni arra, hogy a megújult környezetet az ott élők valóban közösségként használják, így elkerülve, hogy újra lepusztuljon a terület.
– Ebben segíthet az LMP közösségi kertes elképzelése. Ebben a lakóházak környékén védett konyhakerteket lehet létrehozni, ahol a helyiek megtermelhetnek a maguk örömére és egészségére egy kis gyümölcsöt, zöldséget.
– A köznyugalom és a közösségi kertek megvédése érdekében hatékonyan kell üzemeltetni a hamarosan átadásra kerülő köztéri kamera rendszert.
– Munkalehetőség teremtés helyben: saját munkacsoportokkal történő ingatlan felújítások, varroda és faiskola alapítása, gombatermesztés, kültéri játékok és bútorzat készítése.
– A Pongrác út túloldalán húzódó vasutat elkerítő fal ocsmány állapotban van, akár egy falfestmény pályázattal egybekötve kezdeményezhetné az önkormányzat a felújítását.
– Meg kell vizsgálni a Pongrác út – Horog utca kereszteződését. Érzékelőt kellene a lámpákba tenni, amely csak akkor vált zöldre a Horog utca irányából, ha a lámpánál autót érzékel. Így a Pongrác út forgalma sokkal kevésbé akadna meg ebben a kereszteződésben. A Pongrác telepieknek sem mindegy, meddig pöfékelnek náluk az autók, és milyen gyorsan lehet közlekedni a Pongrác úton a 95-ös busszal.
– A (troli)buszgarázsban zajló éjszakai közlekedés által főleg nyáron okozott szmogtól a Pongráctelepnek ezen az oldalán lakók nagyon szenvednek, éjszaka például nem tudnak nyitott ablak mellett aludni. Meg kell vizsgálni, milyen eszközökkel lehetne megoldani ezt a problémát.
– A 37-es villamos Pongrác úti megállójánál nagyon hiányzik egy babakocsival és kerekesszékkel is használható feljáró. Emellett nagyon jó lenne elérni, hogy a villamos sűrűbben közlekedjen, ezzel ugyanis a telepen lakók közvetlenül elérhetik a Blaha Lujza teret és onnan a belvárost, a másik irányba pedig Kőbánya más részeit.
– Nagy probléma, hogy a Pongráctelepről fokozatosan eltűntek a szolgáltatások. Meg kell vizsgálni, hogy ezeket milyen feltételekkel lehet visszahozni a telepre. A közösségi ház mögötti volt közértet egy kis szolgáltató házzá lehetne fejleszteni, ahol egyik nap fodrászat, másik nap mosoda, harmadik nap posta állhatna a telepiek rendelkezésére, és ahol (vagy esetleg a közösségi házban) mindig lehetne BKV jegyet, vagy bérletet vásárolni.

Varga Dániel (Jobbik) 2014. október 2-án írt válasz e-mailjében az alábbi gondolatokat, programpontokat írta le a Pongrácteleppel kapcsolatban:
– Legfontosabb kezelendő probléma (kerületi szinten is) a közbiztonság mielőbbi jelentős javítása, a közrend hatékonyabb védelme.
– Sötétedés után a Pongráctelepen sokan nem mernek kimenni az utcára, mivel vannak összeférhetetlen lakók, akik élhetetlenné teszik a környezetüket, emellett komoly gondot jelentenek a Hős utcából átszivárgó kulturálatlan rabló hordák, szipusok, drogosok.
– A fentiek miatt a Hős utcai szégyenfolt megszüntetése valóban szükséges.
– A rendvédelmi szervektől ki kell kényszeríteni a Pongráctelepen való tényleges fizikai jelenlétet, mert ezt semmi sem pótolhatja. A kerületben számos helyen vannak térfigyelő kamerák, ám ezek mellett is ugyanúgy mindennaposak a nyaklánckitépések, rablások.
– Előfordul, hogy az önkormányzati bérlakásokba a börtönből többéves szabadságvesztésük után frissen szabadult, a társadalmi együttélésre alkalmatlan személyeket költöztetnek be, akik pokollá teszik a környezetükben élő tisztességes és normális emberek életét. Ezért szükséges, hogy az önkormányzati bérlakások esetén a bérleti szerződés előfeltételéül lehessen szabni a leendő bérlő számára tiszta erkölcsi bizonyítvány bemutatását.
– Végül, a jelenleg is zajló (leginkább döcögő vagy bukdácsoló) projektnél, mint látványberuházásnál sokkal fontosabb lett volna a közbiztonság javítása, és hogy a fejlesztések elsősorban a tömböket és lakásokat érintették volna, amelynek révén közvetlenül vált volna kényelmesebbé és kellemesebbé a telepen lakók élete.

Egy kis használati útmutató az október 12-i önkormányzati választásokhoz:http://10.kerulet.ittlakunk.hu/hivatalok/140807/igy-szavazhatunk-kobanyan-oktober-12-en

Kőbánya választókörzeti térképe megtekinthető itt:http://kobanya.localinfo.hu/docs/kobanya/hu/news_attach/1593.jpg

2014.09.28_Kobanya_1._sz._valasztokorzet_terkep_2014

(Kivágat a fentebb belinkelt “Budapest X. kerület 2014. évi önkormányzati választás szavazóköri térképéről”.) 

Mint a térképen látható, az 1. sz. választókörzeten belül a Pongráctelep fele-fele arányban a 4. és 5. számú szavazókörökbe tartozik, melyek szavazóhelyisége szokásosan a Pataky István Szakközépiskolában lesz. 

Egyébként a Kőbányai Helyi Választási Iroda K/8391/1/2014/XXIII. iktatószámú határozatának 3. sz. melléklete szerint a két szavazókörben 795, ill. 816 a lakosok száma, közülük 679 és 694 a választópolgárok száma. Vagyis a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi hivatalának 2014.03.31-i nyilvántartása szerint a Pongráctelepnek (a Gyöngyike utca gázgyári oldalán található két lakóházzal együtt) 1611 bejelentett lakosa van, közülük 1373 választópolgár.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük