3,7 milliárd forintból épül fel az új kőbányai szakrendelő a Maglódi úton

Az Index mai cikkében új részletekről olvastunk a Kőbányai úti Egészségházat (tervek szerint) jövő év végétől felváltó új kőbányai szakrendelővel kapcsolatban.

Mint már áprilisban írtunk róla, a Bajcsy-Zsilinszky Kórház melletti telken fogják felépíteni az új “egészségházat”. György István, korábbi kőbányai polgármester, fővárosi kormánybiztos, a Fidesz választókerületi elnöke ma a kórházban jelentette be az alábbi részleteket:

Közel 7 milliárd forintból újítják fel a X. kerületi Bajcsy-Zsilinszky Kórházat, ezen belül

  • 3,7 milliárd forintból felépül a kőbányai egészségház és szakrendelő,
  • 1,5 milliárd forintot költenek kardiológiai műszerek megújítására, informatikai fejlesztésre,
  • 637 millió forintból komfortosítják az épületet,
  • 950 millió forintot költenek energiahatékonysági korszerűsítésekre.

Az 5497 négyzetméteres új szakrendelő tervezési szakaszban van. Az épületben 86 rendelőhelyiség lesz, és egy 50 férőhelyes mélygarázst terveznek még hozzá. Az építkezést már idén decemberben megkezdik, az új szakrendelő jövő decembertől fogadhat betegeket, mondta György István.

A Bajcsy-Zsilinszky Kórház-Rendelőintézet bejárata 2011. március 4-én. – Fotó: Máthé Zoltán / MTI

A Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet a X. és a XVII. kerület, valamint Monor és Gyömrő lakosait látja el, évente kétmillió beteg fordul meg ott. Az intézménynek négy szakrendelője van. Bodnár Attila, az intézmény főigazgatója azt mondta: a mostani kőbányai szakrendelő állapota igen leromlott, viszont a kórháznak óriási szerepe van a városrész és az agglomeráció betegeinek ellátásában. A XVII. kerületi járóbetegek érdekében indította el 2014-ben a BKK a 195-ös buszt, amely a Stadionoktól az Újköztemetőig a 95-ös busz vonalán halad, majd onnantól északra kanyarodva a Kozma utcán megy tovább, a Jászberényi út térségében a XVII. kerület városközpontjáig.

Mivel a mostani Egészségház a Kőbányai úton jóval elérhetőbb Kőbánya Laposdűlő városrésze, így a Pongráctelep lakosainak is, mint a Bajcsy Kórház a Maglódi úton, ötlet szintjén már felmerült, hogy a szakrendelő átköltöztetése után esetleg sűrűbben járhatna a 37-es villamos és végig, ami így általában is javíthatná lakótelepünk tömegközlekedési kapcsolatait…

A Bajcsy Kórház és a leendő új szakrendelő fejlesztésével az Egyesített Szent István és Szent László Kórházban kialakításra kerülő Dél-Pesti Centrumkórházat akarják tehermentesíteni, így pl. helikopter-leszállót is létesítenek a Bajcsy Kórházban.

Forrás: Index