Érdekes cikksorozat a józsefvárosi-kőbányai kínai negyedről

Megint távolabbra tekintünk Pongráctelep közvetlen környékénél (amit a Laposdűlő városrésznek és a Lóversenypálya – Hungexpo térségenek tekintünk). Ezúttal az Index e hétvégi cikksorozatát ajánljuk pongráctelepi olvasóink figyelmébe. A cikksorozat fővárosi, azon belül is józsefvárosi és kőbányai kínai negyedet mutatja be. A cikksorozatot felvezetendő, a magyarországi kínai közösség kialakulásáról, történetéről és jelenéről egy meglehetősen hosszú, de nagyon érdekes cikk szól: Bejártuk a budapesti kínaiak zárt világát. A józsefvárosi pályaudvarról a Ganz Mávag csarnokaiba átköltözött, valójában nem csak kínai piacról ez a cikk ír. Végül a “China Town Budapest” címke alatt jelenleg összesen 25 db, e hétvégén megjelent Index-cikk található,  melyek többsége egy-egy kínai (vagy vietnami) éttermet mutat be (ezek többsége a Mázsa térnél van). Ez a kínai konyha kedvelőinek fontos ajánló, mert ezekben a most még kevésbé ismert éttermekben “igazi” kínai konyhát visznek, vagyis nem próbálnak közelíteni a magyar ízlésvilághoz, mint a Budapesten már mindenhol elterjedt, a fővárosi lakosoknak főző kínai éttermekben. Az alábbi térkép a Mázsa tér környéki éttermek “felfedezéséhez” ad segítséget.

Térkép: Index

A térben kissé távolabbi érdeklődésünkek megvan a pongráctelepi szemszögű indoka: általában Kőbányát is, de Pongráctelepet főleg lesajnáló, lenéző szemmel látják Budapest más részein lakók, sokszor még józsefvárosiak is. Ennek sok oka van, Kőbánya ipari múltjából eredő “proletár” kerület címkéjén át a jelenlegi drogválságig. 2011-2015 között a Kis-Pongrác projekt sokat fejlesztett az évtizedek óta elhanyagolt lakótelepünkön, aminek eredményeivel ugyan nem mindenki elégedett, de a túlnyomórészt európai uniós pályázati keretösszegből úgy tűnik, sikerült megállítani Pongráctelep további hanyatlását, és elindult lakótelepünk egy új fejlődési pályán. De ahhoz, hogy egy ilyen, a tágabb környezetétől fizikailag is meglehetősen elszigetelt lakótelep élhető és vonzó lakóhely legyen, és ez például az ingatlanárakban is tükröződjön, sokat számít a környék állapota is. Pongráctelep utóbbi évtizedeit negatívan befolyásolta a kőbányai és józsefvárosi ipari üzemek bezárása, rozsdaövezetek és egyéb elhanyagolt területek kialakulása (amik például a drogosokat is vonzzák).

Éppen ezért örvendetesek az utóbbi években elindult változások a Pongráctelep közvetlen és kicsit tágabb környékén, melyek egy-egy elhanyagolt terület újrahasznosítását célozzák. Ilyen, még nem túl messzi környékünk a Mázsa tér környéki terület, ami ma már kőbányai kínai negyednek mondható (“Monori Center” néven is emlegetik), elsősorban nagykereskedelmi telephelyekkel, irodákkal, néhány üzlettel, újabban pedig minőségi kínai éttermekkel, kínai gyógyászati központtal. Ha majd egyszer, végre a Mázsa teret is beépítik (pláza helyett újabban uszodát, sportcentrumot tervez ide a kerületi önkormányzat), akkor a Pongrác út alsó vége a most felújítás alatt lévő rendelővel sokkal rendezettebbé válik. (Persze, ezen a részen ezen kívül is van még mit felújítani, korszerűsíteni: Kőbánya-alsó vasúti megálló, Liget téri buszpályaudvar).