Eldőlt: az önkormányzat kerítést épít a Hős utcai társasház köré

A Hős utca hangjai című blog múlt heti bejegyzéséből értesültünk mi is a mára összehívott Hős utcai közgyűlésről, amin a két társasház többségi tulajdonosaként a Kőbányai Önkormányzat képviselője megszavazta, hogy épülhet az önkormányzat által tervezett kerítés, élőerős beléptető kapuval. Az Index itt olvasható, részletes beszámolója szerint a közgyűlésen érdekesképpen a lakók egységesen a terv ellen szavaztak.

A gyűlésen résztvevő Urbanovszky Zsuzsa, a Kontúr Egyesület vezetője az Index kérdésére elmondta, hogy a lakóknak több meglátása is volt a kerítés ellen. Egyrészt szerintük a kerítés és a beléptető kapu teret enged a visszaéléseknek, le lehet például fizetni az ott 24 órás szolgálatot teljesítő biztonsági őröket. Személyiségi jogi és GDPR szempontból is problémás lehet a beléptető rendszer – hívta fel erre a figyelmet a lakókat képviselő ügyvéd. A lakók azt javasolták, hogy a rendőrség tartson több razziát a környéken, illetve a társasház közgyűlése hatalmazza fel a rendőrséget, hogy bemehessenek a társasházak lépcsőházaiba, folyosóira. A rendőrség ugyanis azzal szokott érvelni, hogy nem mehet be magántulajdonú ingatlanokba, a lépcsőház folyosója azonban a lakók álláspontja szerint közös tulajdon. A lakók ügyvédje szerint a társasházi törvény vonatkozó paragrafusa szerint a gazdálkodás körét meghaladó kiadásoknál egyhangú szavazásokra van szükség, a kerítés építése pedig ebbe a körbe tartozik. Így ha az önkormányzat a kerítés építése mellett dönt, elképzelhető, hogy a lakók bíróságon fogják megtámadni a döntést.

Az önkormányzati határozat szerint egyetlen kapun lehetne bemenni a lakásokhoz, ezt a kaput pedig éjjel-nappal biztonsági őr felügyelné, és mindenkit igazoltatna, aki át akar kelni. Minderre 131 millió forintot szán az önkormányzat, amely egyben a társasház lakásainak többségi tulajdonosa. A Hős utca hangjai blogon közzétett közgyűlési határozat kilencedik pontja szerint 2019. dec. 31-i határidővel biztosítanák a kerítést a Hős utcai blokk körül, és amint felállt a rendszer, a házakba csak az ott lakók juthatnak be lakcímkártyával, vendégeik pedig kizárólag személyes adataik regisztrációja után léphetnének be.

Fotó: Bődey János, Index

A kerítés megépítésének célját eddig nem fejtette ki az önkormányzat, de a tényleges lakók regisztrálásával sikerülhet kiszűrni illegális lakásfoglalókat is, illetve főleg a drgosok ki-bejárkálását és a gangon nyíltan folyó drogkereskedelmet próbálnák ezzel megszüntetni – a TEK és a Készenléti Rendőrség tőszomszédságában, és a már több mint egy éve állandósult utcai rendőri jelenlét mellett…

FRISSÍTÉS: a Kőbánya.info másnap, október 26-án adta közre a Kőbányai Önkormányzat közleményét. E szerint a portaszolgálat, illetve regisztrációs kötelezettség bevezetésével jövőben csak azok léphetnek be az ingatlan területére, akik igazolható módon ott élnek. Ez hozzájárul ahhoz, hogy már a veszélyes állapotú házak lebontása előtt javuljon a környék közbiztonsága és köztisztasága, beleértve a tömegközlekedési eszközöket és a megállókat is. A biztonsági intézkedésekre az önkormányzat a rá eső közös költség megelőlegezésével biztosít a jövő év végéig mintegy 130 millió forintos keretet, melyből a kerítés megépítése várhatóan 10 millió forintba kerül, ez az ingatlant a lakótömbök bontását követően is védeni fogja.

Forrás: Index, Kőbánya.info