Tíz hónapig kisebb lesz a vasúti zajhatás a Csilla utcában

Február 4-tól, jövő hétfőtől felújítás miatt, 22 km hosszan lezárják a Budapest-Hatvan vasútvonalat Aszód és Pécel között. A munka 10 hónapig tart, ezalatt vonatpótló buszok szállítják az M3-as bevezetőn és a 3-as úton azt a napi 6000-8000 utast, aki erre jár be dolgozni. A felújításról és a vonatpótlásról tartott MÁV-sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a Budapest-Hatvan vonal 52 kilométer hosszú szakaszát 150 milliárd forintból újítják meg. A rekonstrukció már egy éve elkezdődött, de az uniós források lehívásának szoros határideje miatt fel kell gyorsítani a munkát, ezért kell lezárni a Pécel-Aszód közötti szakaszt.

Fotó: Index

A nagyjából év végéig tartó vágányzár idején Hatvan felé és felől csak a személyvonatok fognak közlekedni a Csilla utca mellett haladó vágányokon Pécelig, vagyis a vasúti forgalom ezen időszakban érzékelhetően kisebb lesz Pongráctelep mellett, a sebes-, gyors- és Intercity vonatok átmeneti kimaradásával.

Ugyanakkor, a zajterhelés szempontjából nem jó jel, hogy a MÁV azt várja, hogy a felújítás után gyorsabb lesz a vonatok sebessége, ezért sűríthetnek a járatokon, azaz a felújítás után akár még több lehet a zajos vonat a Csilla utcában, ha csak nem állítanak be Hatvan felől is új, korszerű elővárosi vonatokat, melyek egész halkan közlekednek.

Forrás: Index.hu