A leendő új Közlekedési Múzeum látványtervei

Csütörtökön az Index Urbanista blogja adott hírt a volt Északi Járműjavító területén megvalósuló új Közlekedési Múzeum tervezési pályázatának eredményéről. A nemzetközi pályázat nyertese az igen jó hírű Diller Scofidio + Renfro építésziroda terve lett, melynek látványterveit Vitézy Dávid múzeumigazgató osztotta meg az Urbanistával, mi is az ő cikküket ismertetjük röviden.

A jelenleg csak raktárakban létező Közlekedési Múzeum az Északi Járműjavító egyik emblematikus épületébe, az 1958–1962 között épített, ún. Diesel-csarnokba költözik majd. Az Északi Járműjavító 2011-es bezárásáig itt javították a dízelmozdonyokat, valamint a hidegháború idején egy komoly bunker is épült hozzá. Ez a csarnok önmagában háromszor nagyobb területű, mint a múzeum Városligetben állt, nemrég lebontott (igaz, eredeti tervei alapján újjáépítésre kerülő) volt épülete. Az építésziroda nyertes terve azonban jelentősen bővítené is a műhelycsarnokot nyugati irányban egy üvegcsarnokkal, ami igen látványos teret biztosítana a nagy helyigényű mozdonyok, vagonok, metrók, villamosok bemutatására. Bővebb fotógaléria az Urbanista cikkében nézegethető.

Persze ezek még csak a látványtervek, maga az építkezés becslések szerint 4-5 évig tarthat majd, így még várnunk kell arra, hogy Pongráctelepről tízperces sétával kirándulhassunk az új Közlekedési Múzeumba… (Addig is persze örülhetünk a a Diesel-csarnokkal szomszédos Eiffel-csarnokban már idén elkészülő Eiffel Műhelyház opera, balett és operett előadásainak.)

Kép: Magyar Közlekedési Múzeum

A Diesel-csarnok jelenleg. Fotó: Magyar Közlekedési Múzeum.

Pongráctelepi szemszögből még kiemelendő a múzeum tervezett közlekedési kapcsolatai. Egyébként is tervben van, de az új Közlekedési Múzeum építése kapcsán reális esély is van arra, hogy a múzeum mellett húzódó vasútvonalon vasúti megállót építenek, melyről elsősorban természetesen az 1-es villamosra tudnának átszállni az ingázók (becslések szerint napi 8 ezer ember). De a tervezett vasúti megállóhoz külön gyalogos aluljárót is építenének,, ami a Törekvés Művelődési Ház és az új Közlekedési Múzeum között tervezett nagy köztérbe csatlakozna, további gyalogos átjárás folytatással a Népligetbe. A pongráctelepi lakosok számára, ha kisétálnak a Népligetbe, a Könyves Kálmán körúti vasúti aluljáró jelenlegi állapota igencsak riasztóan leromlott, tavaly nyáron ott éjszakázó drogosokkal súlyosbított közlekedési folyosó. Ehhez képest a leendő vasúti megállóhoz tervezett új gyalogos közlekedési folyosó civilizált (és lépcsőmentes), új útvonalat adna a Népligetbe kijárni szerető pongráctelepi, MÁV-telepi és Bem-lakótelepi lakosoknak.

Az alábbi tervrajz kivágat teljes képe ezen a linken nézegethető. Jelmagyarázat a kivágat alatt, külön.

Forrás: Index Urbanista